Mikroaineistot

Tilastokeskuksesta on saatavana mikroaineistoja, eli yksikkötason aineistoja, tieteellisiin tutkimuksiin ja tilastollisiin selvityksiin. Aineistoja on saatavana monipuolisesti sekä yritys- että henkilötietokannoista. Käyttölupa ja aineistot, sekä niiden räätälöinti ja etäkäyttö ovat maksullisia.

Tutkijapalvelut

Tilastokeskuksen tutkijapalvelut myöntää käyttölupia mikroaineistoihin. Tarjoamme valmisaineistoja sekä aineistojen räätälöintiä tutkimustarpeen mukaan.

Aineiston kokoamisessa ja luovuttamisessa noudatetaan tilastolainsäädäntöä ja laissa määriteltyjä tietosuoja- ja salassapitokäytäntöjä. Aineistojen luovuttamiseen tarvitaan käyttölupa. Tutustu tutkijapalveluiden sääntöihin (pdf).

Ajankohtaista tutkijapalveluissa

Lähestyvä kesälomakausi tuo viivettä erityisesti laajempien aineistopyyntöjen käsittelyyn (2.6.2023)

Tutkijapalveluiden räätälöityjen aineistopyyntöjen käyttölupahakemusten käsittely on valitettavasti ruuhkautunut. Jonossa on tällä hetkellä 19 hakemusta räätälöitäviin aineistoihin. Ajallisesti viive on tällä hetkellä noin 3 kuukautta, mutta viive tulee kasvamaan kesän aikana.

Muiden toimeksiantojen osalta jonot ovat maltilliset. Ajankohtaisen jonotilanteen päivitämme tälle sivustolle myös kesän aikana maanantaisin. 

FIONAn teknisiin tukipyyntöihin erillinen kanava 1.6.2023 alkaen

Otamme 1.6.2023 alkaen käyttöön erillisen kanavan FIONAa koskevia teknisiä tukipyyntöjä varten. Ohjeet tukipyynnön tekemiseen 1.6.2023 alkaen löytyvät teknisen tuen portaalista osoitteesta https://wiki.eduuni.fi/x/D5ZXFQ.

Tutkijapalveluiden asiakaskyselyn tulosten yhteenveto (31.5.2023)

Tutkijapalveluiden asiakaskyselyn tuloksia on käyty läpi, ja tuloksista on julkaistu yhteenveto (pdf).

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!

FOLK perus -aineistoon muutoksia päivityksessä (29.5.2023)

Seuraavassa FOLK perus päivityksessä 6/2023 erotellaan sukupuoli-tieto omaan tiedostoonsa, johon päivitetään aineistokuvauksen mukaisesti viimeisin tieto takautuvasti. Samalla tieto kansalaisuudesta ja kielestä vaihtuu vuositiedoksi, eli jatkossa niitä ei päivitetä takautuvasti.

Viive hakemusten käsittelyyn pääsyssä

(päivitetty 29.5.2023)

Tällä hetkellä käsittelyssä on 34 hakemusta. Aika hakemuksen käsittelystä aineiston saamiseen vaihtelee aineiston laajuuden mukaan. Jonossa olevien hakemusten määrä tarkoittaa jonossa olevia valmiita hakemuksia.

Hakemuksen tyyppi Viive hakemusten käsittelyyn pääsyssä (noin) Hakemuksia jonossa
Käyttäjien lisäys tai käyttöluvan voimassaolon jatkaminen 2 viikkoa 5 kpl
Valmisaineistot 1 kuukautta 5 kpl
Räätälöitävät aineistot 3 kuukautta 19 kpl
Kuolemansyyt ja muut tunnisteelliset aineistot 1 viikko 2 kpl

Tutkijapalveluiden uutiskirjeet

Uutiskirje kokoaa ajankohtaiset kuulumiset tutkijapalveluista.


Mikroaineistojen hakuprosessi

  1. Tutustu aineistoihin
  2. Hae käyttölupaa
  3. Käsittelemme hakemuksesi
  4. Teemme sopimuksen
  5. Koostamme aineiston
  6. Toimitamme aineiston


Ota yhteyttä

Kaikissa tutkimusaineistoja koskevissa kysymyksissä voit olla yhteydessä meihin sähköpostitse: tutkijapalvelut@stat.fi.

Jos haluat asioida puhelimitse, lähetä soittopyyntö meille sähköpostilla ja kerro viestissä, mitä asiasi koskee. Näin osaamme etsiä sopivan asiantuntijan asioimaan kanssasi.