Ammattiluokitus 2010

1 Johtajat

Johtavat, suunnittelevat, koordinoivat ja arvioivat yritysten, hallitusten ja muiden organisaatioidentai näiden sisäisten organisaatioyksikköjen toimintaa kokonaisuutena ja muotoilevat ja arvioivat niidenmenettelyjä, lakeja, sääntöjä ja säännöksiä. Suoriutuminen tämän pääluokan ammateissa edellyttääISCOn taitotason neljä valmiuksia lukuun ottamatta 2-numerotasoon 14 Hotelli- ja ravintola-alan, vähittäiskaupan ja muiden palvelualojen johtajat luokiteltavia ammatteja, joissa taitotasovaatimus on kolme

Luokitteluperiaatteista

Pääluokkaan 1 kuuluvat johtajat vastaavat ja tekevät päätöksiä liiketoiminnan tai organisaatioyksikön strategiasta ja operationaalisesta linjauksesta, budjetista, henkilöstön valitsemisesta, nimityksistä ja erottamisesta kokonaisuutena. Myös muihin pääluokkiin luokiteltavien, esim. päälliköiden ja esimiesten, tehtäviin voi kuulua vastaavia tehtäviä (johtamista, toisten työn suunnittelua, organisointia ja valvomista). Esimiehet voivat neuvoa ja avustaa johtoa, erityisesti henkilöstön valitsemisessa ja erottamisessa, mutta he eivät kuitenkaan ole varsinaisia päätöksentekijöitä. Ratkaiseva ero johtajiin (pääluokka 1) on se, että päälliköt ja esimiehet ovat vastuussa vain muiden työntekijöiden työskentelystä, kun taas johtajilla on kokonaisvastuu organisaatioyksikön toiminnoista.

Pääluokkaan 1 kuuluvien johtajien pääasiallinen tehtävä on johtaminen. Pienissä yrityksissä (alle 5 työntekijää) johtaminen sekä työntekijöiden valvominen ei tavallisesti ole kenenkään pääasiallinen työtehtävä. Käytännössä kysymys on yleensä ns. omistaja-johtajasta, joka osallistuu yrityksen tuotanto- tai palvelutoimintaan; heidät luokitellaan sen ammatin mukaiseen luokkaan, johon työtehtävät liittyvät.

Tehtäviin kuuluu yleensä: yritysten, hallitusten ja muiden organisaatioyksikköjen menettelyjen, budjettien, lakien ja säännösten muotoileminen ja niihin liittyvä neuvonanto, niiden toteuttamiseen liittyvien tavoitteiden ja standardien laatiminen ja ohjelmien, menettelyjen ja menettelytapojen muotoileminen ja arviointi, budjetin hallitsemisen kannalta tarkoituksenmukaisten järjestelmien ja menetelmien kehittämisen varmistaminen, menettelyjen ja ohjelmien toteuttamisessa tarvittavien materiaali-, henkilö-, ja taloudellisten resurssien käytön valtuuttaminen, organisaation tai yrityksen ja sen henkilöstön suoriutumisen valvonta ja arviointi, henkilöstön valitseminen tai henkilöstövalintojen hyväksyminen, terveys- ja turvamääräysten noudattamisen varmistaminen, hallituksen, yrityksen tai johtamansa organisaatioyksikön edustaminen ja tämän puolesta neuvotteleminen kokouksissa ja muilla foorumeilla.
[1]

Sisältää

- 11 Johtajat, ylimmät virkamiehet ja järjestöjen johtajat
- 12 Hallintojohtajat ja kaupalliset johtajat
- 13 Tuotantotoiminnan ja yhteiskunnan peruspalvelujen johtajat
- 14 Hotelli- ja ravintola-alan, vähittäiskaupan ja muiden palvelualojen johtajat [1]


...