Siirry etusivulle - Tilastokeskus
Aiheet
Työ, palkat ja toimeentuloVäestö ja yhteiskuntaAsuminen ja rakentaminen

Asuntovelallisilla asuntokunnilla oli velkaa 225 % suhteessa tuloihin vuonna 2021

katsaus | Velkaantumistilasto 2021

Asuntovelallisten asuntokuntien velkaantumisaste oli vuoden 2021 lopussa 225 %, mikä oli kaksi prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuonna 2020. Suuralueittain tarkasteltuna pääkaupunkiseudun ja Ahvenanmaan asuntovelallisilla asuntokunnilla oli eniten velkaa suhteessa tuloihin. Asuntovelallisia asuntokuntia oli vuonna 2021 koko maassa 865 700, eli 31 % kaikista asuntokunnista.

Vuonna 2021 pääkaupunkiseudun asuntovelallisten asuntokuntien velkaantumisaste oli 262 % ja Ahvenanmaan 260 %. Pääkaupunkiseudulla asuntovelallisten velkaantumisaste on noussut vuoden 2018 jälkeen muita suuralueita nopeammin. Pääkaupunkiseudun velkaantumisaste on ollut myös selvästi muun Uudenmaan velkaantumisastetta korkeampi vuodesta 2019 lähtien.

Vuonna 2021 pienin asuntovelallisten velkaantumisaste oli Pohjois- ja Itä-Suomen suuralueella, missä asuntovelallisilla asuntokunnilla oli velkaa 199 % suhteessa käytettävissä olevaan rahatuloon.

Pääkaupunkiseudun kunnista asuntovelallisten asuntokuntien velkaantumisaste oli vuonna 2021 korkein Helsingissä, missä asuntovelallisilla oli velkaa 269 % suhteessa käytettävissä olevaan rahatuloon. Toiseksi korkein asuntovelallisten velkaantumisaste oli Espoossa, 255 %. Vantaalla asuntovelallisten velkaantumisaste oli 250 % ja Kauniaisessa 234 %. Verrattuna vuoteen 2020 velkaantumisasteet nousivat muissa pääkaupunkiseudun kunnissa paitsi Kaunaisessa.

Maakunnittain asuntovelallisten velkaantumisasteet olivat selvästi muita maakuntia korkeampia Ahvenanmaalla ja Uudellamaalla vuonna 2021. Näiden maakuntien lisäksi Pirkanmaan asuntovelallisten asuntokuntien velkaantumisaste oli hieman koko maan asuntovelallisten velkaantumisastetta korkeampi. Uudenmaan asuntovelallisten asuntokuntien velkaantumisaste oli 253 % ja Pirkanmaan 228 %.

Pienimmät asuntovelallisten velkaantumisasteet olivat Kainuussa ja Kymenlaaksossa. Molempien maakuntien asuntovelallisten velkaantumisaste oli 175 %.

Nuoremmilla asuntokunnilla ja yhden aikuisen asuntokunnilla oli asuntovelallisista suurimmat velkaantumisasteet

Viitehenkilön iän mukaan tarkasteltuna vuonna 2021 asuntovelallisten suurin velkaantumisaste oli 25–34-vuotiaiden asuntovelallisten asuntokunnilla, joilla oli velkaa 322 % suhteessa käytettävissä olevaan rahatuloon. Alle 25-vuotiaiden asuntovelallisten asuntokuntien velkaantumisaste oli puolestaan 308 %. Myös 35–44-vuotiaiden asuntovelallisten asuntokuntien velkaantumisaste ylitti kaikkien asuntovelallisten velkaantumisasteen ja oli 259 %.

Alle 25-vuotiaita asuntokunta, joilla oli asuntovelkaa, oli 12 900 vuonna 2021, mikä oli kuusi prosenttia tämän ikäisistä asuntokunnista. 25-34-vuotiaan viitehenkilön asuntokunnista asuntovelallisia oli 159 600, eli 37 % ikäluokan asuntokunnista. 35-44-vuotiaista asuntokunnista asuntovelallisia oli puolestaan 256 500, eli 58 % tämän ikäisistä asuntokunnista.

Asuntovelallisten asuntokuntien velkaantumisaste pieneni ikäryhmissä 34. ikävuoden jälkeen ja pienin velkaantumisaste vuonna 2021 oli vähintään 75-vuotiailla asuntovelallisilla. Tässä ikäryhmässä velkaantumisaste oli 134 %. Vähintään 75-vuotiaan viitehenkilön asuntokunnista asuntovelallisia oli 22 900 asuntokuntaa. Tämä oli kuusi prosenttia ikäluokan asuntokunnista.

Asuntokunnilla, joissa oli yksi aikuinen, oli vuonna 2021 erityyppisistä asuntovelallisista asuntokunnista suurimmat velkaantumisasteet. Suurin velkaantumisaste erityyppisistä asuntovelallisista asuntokunnista oli yhden aikuisen asuntokunnilla, joissa oli lapsia. Näiden asuntovelallisten asuntokuntien velkaantumisaste oli 274 %. Yhden hengen asuntovelallisten talouksien velkaantumisaste oli puolestaan 260 %.

Yhden aikuisen ja vähintään yhden lapsen asuntokunnista asuntovelallisia oli 43 000 asuntokuntaa, eli 38 % tämän tyyppisistä asuntokunnista. Yhden hengen talouksista asuntovelallisia oli puolestaan 216 200 asuntokuntaa, eli 17 % yhden hengen talouksista.

Kahden aikuisen asuntovelallisten lapsiperheiden velkaantumisaste oli 240 %, mikä myös ylitti kaikkien asuntovelallisten asuntokuntien velkaantumisasteen. Kahden aikuisen lapsiperheistä asuntovelallisia oli 307 300 asuntokuntaa, mikä oli 72 % kahden aikuisen lapsiperheistä.

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Julkaisua taustoittavat tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
 • Viitehenkilön ikä
 • Maakunta
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Asuntokunnan rakenne
 • Velkaantumisaste
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Asuntokunnat
 • Kunta
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Asuntokunnan rakenne
 • Viitehenkilön ikä
 • Velkatyyppi
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Velkatyyppi
 • Viitehenkilön ikä
 • Suuralue
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
 • Viitehenkilön ikä
 • Velkatyyppi
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:

Tulevat julkaisut

Taustatiedot

Dokumentaatio
Viittausohje

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti
Veli-Matti Törmälehto
yliaktuaari
029 551 3534
Vastaava osastopäällikkö

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.