Asiantuntija-artikkelit ja ajankohtaisblogit
Sivuston näkymät
  • Tämä juttu on arkistoitua sisältöä, joka tarjotaan luettavaksi sellaisenaan. Tämän vuoksi siinä voi olla saavutettavuusongelmia.

Kauppatase kohenee hiljalleen

13.3.2013

Taantuma on kurittanut kansainvälisiä markkinoita viime vuosina. Myös suomalaisyrityksillä on ollut vaikeuksia heikoilla vientimarkkinoilla. Tämä on heikentänyt suoraan Suomen kauppatasetta.

Taantuma on kurittanut kansainvälisiä markkinoita viime vuosina. Myös suomalaisyrityksillä on ollut vaikeuksia heikoilla vientimarkkinoilla. Tämä on heikentänyt suoraan Suomen kauppatasetta.

Yritysten viennin kehitys heijastaa yritysten ja niiden kotimaan kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla. Lisäksi tuotannon siirtyminen ulkomaille vähentää osaltaan ulkomaankauppaa pysyvästi.

Viime vuoden tammi – marraskuussa Suomen kauppatase oli lähes 1,5 miljardia alijäämäinen. Kauppataseen vaje kuitenkin pieneni selvästi edellisvuodesta 2011, jolloin alijäämää kertyi yli 3 miljardia vastaavana aikana.

Tullin tilastojen mukaan ulkomaankauppa viime marraskuulta oli reilut 200 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Sekä vienti että tuonti kuitenkin vähenivät marraskuussa edellisvuoteen verrattuna.

Sähköteknisten tuotteiden viennin väheneminen painoi koko marraskuun viennin edellisvuoden marraskuuta alemmaksi. Lisäksi raudan, teräksen sekä autojen vienti väheni. Valopilkkuja vientisektorilla olivat öljytuotteet, kojeet ja mittarit sekä jalometallit.

Tuontia on painanut öljyn, sähköteknisten laitteiden sekä autojen heikentynyt kysyntä.

EU-maiden kriisien hyydyttämä kysyntä on heikentänyt myös suomalaisyritysten vientimahdollisuuksia. Suomen vienti EU-maihin heikkeni tammi – marraskuussa 2012 lähes miljardilla vuoden 2011 vastaavaan aikaan verrattuna.

Vastaavana aikana Suomi on vahvan kotimaisen taloutensa ansiosta osaltaan pitänyt EU-maiden pyöriä pyörimässä. Tuonti EU-maista Suomeen on kasvanut noin 10 prosenttia vuodesta 2010 ja oli tammi – marraskuussa 2012 lähes 29 miljardia euroa.

Vientimme EU:n ulkopuolisiin maihin on kohonnut tasaisesti vuosittain. EU on edelleenkin Suomen tärkein vienti-alue, mutta ero EU:n ulkopuolisiin maihin ei ole enää järin suuri.

Suomen vienti alueittain 2010–2012 (tammi–marraskuu)

Suomen vienti alueittain 2010–2012 (tammi–marraskuu) Lähde: Tulli

Lähde: Tulli

 

Artikkeli perustuu Tullin kuukausittain julkaisemaan Tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilastoon marraskuulta 2012. Julkaisu kattaa mm. viennin, tuonnin ja kauppataseen kehityksen kuukausittain EU-maihin ja EU:n ulkopuolelle.

 

tk-icons