Asiantuntija-artikkelit ja ajankohtaisblogit
Sivuston näkymät
  • Tämä juttu on arkistoitua sisältöä, joka tarjotaan luettavaksi sellaisenaan. Tämän vuoksi siinä voi olla saavutettavuusongelmia.

Vuosi pöhinää blogissa

9.4.2014

Tieto&trendit-lehden blogi lanseerattiin reilu vuosi sitten. Käynnistimme tuolloin artikkelijulkaisemisesta poikkeavan viestintäkanavan – keskusteluun ja vaikuttamiseen tähtäävän asiantuntijablogin.

Maija Metsä-Pauri. Tieto&trendit. Tilastokeskus

Tieto&trendit-lehden blogi lanseerattiin reilu vuosi sitten. Käynnistimme tuolloin artikkelijulkaisemisesta poikkeavan viestintäkanavan – keskusteluun ja vaikuttamiseen tähtäävän asiantuntijablogin.

Vuoden aikana on vahvistunut käsitys siitä, että blogi on viestintäkanavana varsin nopea tapa reagoida ajankohtaiseen keskusteluun ja esimerkiksi oikoa julkisuudessa esiintyviä mahdollisia virhetulkintoja tilastoista. Tähän mennessä on ilmestynyt kaikkinensa 35 kirjoitusta, noin 2−3 kirjoituksen kuukausitahdilla. Maaliskuun kirjoituksessa pureuduttiin kotihoidontuen puolituksen vaikutuksiin.

Tieto&trendit-blogi syntyi halusta herättää avointa keskustelua ja aktiivista vuoropuhelua tilastoista ja niiden käytöstä yhteiskunnassa. Miten kävi?

Kommenttimäärän perusteella on onnistuttu hyvin. Kirjoituksiin on tullut kommentteja yli odotusten, kaiken kaikkiaan 129. Kiitos niistä aktiivisille keskustelijoille!

Eniten keskustelua on synnyttänyt – odotetusti – maahanmuuttoa käsitellyt kirjoitus. Kommentteja ovat kirvoittaneet myös sellaiset ajankohtaiset aiheet kuin julkiset menot, yritys- ja pääomaverotus, matalapalkkatyö ja rahoituskriisin vaikutukset tulokehitykseen Euroopassa.

Keskustelu on luonteeltaan ollut ilahduttavan monipuolista ja blogin asiantuntijaprofiiliin istuvaa. On esitetty kysymyksiä kirjoittajille, on tiedusteltu dataa tai sen luotettavuutta, on haastettu ja tarjottu vaihtoehtoisia tulkintoja ja tuotu esiin erilaisia näkökulmia.

Tähän mennessä reilu kymmenkunta asiantuntijaa eri tilastoalueilta on tuonut tilastoihin perustuvia näkemyksiään laajempaan keskusteluun ja laittanut itsensä likoon. Asiantuntijat kirjoittavat blogissa – kuten Tieto&trendit-lehden artikkeleissakin – aina omissa nimissään ja vastaavat kukin omista kirjoituksistaan. (Tilastokeskus organisaationa ei siis näpäytä blogin välityksellä ketään, kuten yksi media otsikoi blogista tehdyn sinänsä oivan jutun.)

Blogikirjoituksia on kommentoitu tiedotusvälineiden verkkosivuilla ja suoraan linkitetty kommentoitavaan sisältöön. Näin blogit ja media muodostavat verkostomaista keskustelua ja täydentävät ja korjaavat toistensa julkaisemia tietoja.

Jos sormesi jo syyhyävät osallistua tuoreimpaan blogikeskusteluun, siirry blogin puolelle ja lue Jussi Melkaksen kirjoitus Luottamuspula tulee kalliiksi.

 

Maija Metsä-Pauri

Päätoimittaja

 

tk-icons