Asiantuntija-artikkelit ja ajankohtaisblogit
Sivuston näkymät
  • Tämä juttu on arkistoitua sisältöä, joka tarjotaan luettavaksi sellaisenaan. Tämän vuoksi siinä voi olla saavutettavuusongelmia.

Pullasorsat syövät edunvalvojien kädestä

22.8.2013

”Bensiinin maailmanmarkkinahinta on kesähuipussaan, mutta bensiinin kuluttajahinta on Suomessa kovan hintakilpailun ansiosta tavallista alhaisempi”, kertoivat YLEn tv-uutiset heinäkuisena sunnuntaina (21.7). Juttuun oli haastateltu öljy-yhtiön edustajaa, joka kertoi, että kilpailu on tänä päivänä todella kovaa. Toimittaja ei sanallakaan epäillyt tai kyseenalaistanut sitä.

Mikä on todellinen tilanne?

Bensan maailmanmarkkinahinta on ollut tänä kesänä maltillisella tasolla, noin 1 000 dollaria tonnilta. Viime kesänä hinta oli korkeimmillaan 1 050 dollaria, vuonna 2008 peräti 1 145 dollaria. Kesällä 2011 maailmanmarkkinahinta oli hieman tämän kesän hintaa korkeampi, mutta heikko dollari auttoi kuluttajaa. Vuosina 2010 ja 2009 hinta oli finanssikriisin johdosta harvinaisen alhaisella tasolla, noin 730 dollaria tonnilta.

Bensan hintaan vaikuttaa myös dollarin ja euron vaihtokurssi. Tänä vuonna se on ollut bensan vähittäismyyntihinnan kannalta hieman edullisempi kuin viime vuonna. Vuonna 2008 maailmanmarkkinahinta oli korkea mutta dollarin kurssi ennätysheikko. Yksin vaihtokurssin vaihtelu on vaikuttanut bensalitran hintaan viime vuosina noin 15 senttiä.

Vähittäishinta riippuu myös hintamarginaalista jalostamolta bensapumpulle. Tällä marginaalilla elävät kuljetusyritykset, öljy-yhtiöt ja jakeluasemat. Marginaali on se osa hintaa, jossa kilpailua voidaan käydä. Maailmanmarkkinahintaan, dollarin kurssiin tai veroihin eivät yhtiöt pysty vaikuttamaan. Marginaali on ollut parina viime kesänä keskimäärin noin 14 senttiä litralta ja tänä vuonna noin 16 senttiä. Kovinkaan suurta kilpailua ei siis ole nähtävissä tänä kesänä verrattuna edellisiin vuosiin, päinvastoin.

Bensiinin 95E10 vähittäismyyntihinnan jakautuminen

Bensan maailmanmarkkinahinta on pysytellyt melko alhaisella tasolla, dollarin kurssi ollut vakaa ja jakelukate on noussut. Kesän hintapiikkiä ei tullut, eikä sille ollut mitään perustetta. Kilpailun koveneminen ei sitä ainakaan selitä.

Ennen toimittajan seinällä oli taulu ”tarkasta saamasi tiedot ja suhtaudu niihin kriittisesti”. Nykyään toimittajat muistuttavat pullasorsia: kaikki niellään, mitä annetaan. Faktaa on tarjolla yllin kyllin, uutisen paikkansapitävyys voidaan helposti selvittää. Toimittajan tärkeimpiä tehtäviä on olla kriittinen ja epäileväinen.

 

Blogikirjoitukset eivät ole Tilastokeskuksen virallisia kannanottoja. Asiantuntijat kirjoittavat omissa nimissään ja vastaavat kukin omista kirjoituksistaan.
tk-icons