Asiantuntija-artikkelit ja ajankohtaisblogit
Sivuston näkymät
  • Tämä juttu on arkistoitua sisältöä, joka tarjotaan luettavaksi sellaisenaan. Tämän vuoksi siinä voi olla saavutettavuusongelmia.

Tilastojen top chef Hans Rosling näyttää tietä

5.7.2013
Twitterissä: @MetsaMaija
T&t-avatar

Maailmankuuluisuuteen tilastovisualisoinneillaan noussut professori Hans Rosling puhui kesäkuun lopulla Helsingissä tiedetoimittajien maailmankonferenssissa. ”Ignorance is my best friend”, virnisti Gapminderin perustaja toimittajayleisölle Helsingin yliopiston isossa juhlasalissa.

Pian professorin lempilapsi saikin kyytiä – ja toimittajat kritiikistä leijonanosan –, kun tietoon perustuvan maailmankuvan esittäminen pisti tilastoveijariin vauhtia.Vaikuttavaa interaktiivista tilastografiikkaa hyödyntäen Rosling osoitti, miten tietämättömyys ja vääristynyt maailmankuva estää näkemästä globaaleja megatrendejä ja etenkin väestönkehityksestä johtuvaa globaalia muutosta.

Vajaa vuosi sitten iso auditoriollinen Open Knowledge Festival -tapahtuman väkeä taputti seisaallaan Roslingille, joka osoitti vessapaperirullilla, miksi maailman väkiluku syntyvyyden laskusta huolimatta yhä kasvaa.

”You must prepare the food in a way that makes people want to eat it”, sanoo mies, joka on tilastovideoillaan päihittänyt YouTubessa itse Lady Gagan!

Tiedetoimittajien konferenssi tarjosi myös Tilastokeskukselle mahdollisuuden koota kansainvälinen toimittajajoukko tilastotiedon ääreen datajournalismin työpajaan. Jussi Melkas – tilastojen lukutaidon ja yleistajuistamisen konkari ja tuoreen "Tilastot käyttöön!" -opuksen toinen kirjoittaja – valotti esityksessään tilastojen käyttöä ja niiden kriittistä arviointia datajournalistin työssä. Tilastokeskuksen informaatikko Mikko T. Mäkisen pitämä tietoisku opasti toimittajat kansainvälisten tilastotietolähteiden ääreen.

Datajournalismi-työpaja. Kuva: Markku Huttunen

Antti Poikola (kuvassa keskellä) – avoimen tiedon aktivisti ja datajournalismissa käytettävien työkalujen opettaja – johdatti tiedetoimittajat työpajassa tehtävään karttavisualisointiharjoitukseen. Työpajalaiset käyttivät Eurostatin dataa ja toteuttivat tuutoreiden ohjauksessa interaktiivisen kartan, joka havainnollistaa nuorisotyöttömyyttä eri EU-maissa.

Kathleen Raven. Kuva: Markku Huttunen

Reuters Health -uutispalveluun lääketieteestä kirjoittava free toimittaja Kathleen Raven (kuvassa) oli tyytyväinen päivän antiin.

”Työpaja vahvisti entisestään datalähteen merkitystä sekä datan laadun ja vertailtavuuden tärkeyttä. Uskon myös, että voin hyödyntää työpajassa oppimiani Googlen työkaluja esimerkiksi tiedeblogissani”, kertoi Atlantasta Yhdysvalloista kotoisin oleva Raven.

Demokratiassa päätöksenteon tulee perustua faktatietoon, ja tilastojen – kuten tieteen – on kuuluttava kaikille. Mikä on tilastoammattilaisten rooli avoimen datan ja siipiään Suomessakin nostavan datajournalismin aikana?

Rosling – tilastojen top chef – tuo tilastoherkut suuren yleisön nautittavaksi ja edistää tietoon perustuvan maailmankuvan sanomaa. Datajournalistit möyhivät, yhdistelevät ja visualisoivat entistä enemmän tarjolla olevaa avointa dataa. Tilastoasiantuntijoiden vahvuus on tilastojen analysointi ja tulkinta. Vahvuutena pitäisi olla myös vaikuttaminen, joka perustuu tilastotiedon laajaan ymmärrykseen.

Tilastoasiantuntijoiden tulee aktivoitua sekä tarinoiden tuottajina että tuotettujen tarinoiden kriitikkoina ja journalistien yhteistyökumppaneina. Työpaja oli avaus yhteistyölle, joka muodossa tai toisessa saa varmasti jatkoa, ja toivottavasti tuottaa myös entistä havainnollisempaa tietoa maailmasta.

Kuvat: Markku Huttunen

Blogikirjoitukset eivät ole Tilastokeskuksen virallisia kannanottoja. Asiantuntijat kirjoittavat omissa nimissään ja vastaavat kukin omista kirjoituksistaan.
tk-icons