Asiantuntija-artikkelit ja ajankohtaisblogit
Sivuston näkymät
  • Tämä juttu on arkistoitua sisältöä, joka tarjotaan luettavaksi sellaisenaan. Tämän vuoksi siinä voi olla saavutettavuusongelmia.

Koputatko oikeaan oveen? – Oraakkeli ja tieto eri osoitteissa

5.2.2018

Mies koputtaa oveen, jossa lukee ”Selvännäkijä”. Oven takaa kuuluu: Kuka siellä?

Olemme saaneet lukea lehdistä, kuinka ekonomistit ovat joutuneet ”reivaamaan ennusteita ylöspäin”, mitä tulee Suomen kansantalouden tilaan.

Ensinnäkin, mitään ei reivata ylöspäin. Reivaus tarkoittaa purjeveneen purjeiden vähentämistä tai pienentämistä.

Toiseksi, kaikki taloustieteilijät eivät ole yllättyneet kansantalouden tilasta.

Suomessa ministeriöiden virkamiehet ennustavat, pankkiirit ennustavat, oraakkelilaitosten ekonomistit ennustavat, työmarkkina- ja tutkimuslaitosten tutkijat ennustavat ja lisäksi kirjava joukko kansantieteilijöitä ennustaa.

Esimerkiksi uudisrakentaminen, korjausrakentamisesta puhumattakaan. Miksi minä tiedän enkä ennusta?

Tiedän koska kysyn ja juttelen kollegani kanssa. Hän laskee ja siksi tuntee parhaiten ne rakentamisen numerot, joita kaikki muut yrittävät ennustaa. Vain hänellä ja ainoastaan hänellä on tieto, mataako rakentaminen Suomessa vai ei. Hän ei ennusta, hän tietää.

Minulla on tukku vastaavanlaisia kollegoita, jotka laskevat eri lähteistä luvut kansantalouden tilinpitoon. Heitä kuuntelemalla pysyn hyvin ajan tasalla.

Jos haluat tietoa Suomen talouden tilasta, kannattaa seuraavalla kerralla koputtaa Tilastokeskuksen ovea. Tieto löytyy sen takaa.

Blogikirjoitukset eivät ole Tilastokeskuksen virallisia kannanottoja. Asiantuntijat kirjoittavat omissa nimissään ja vastaavat kukin omista kirjoituksistaan.

Lue samasta aiheesta:

Blogi
28.2.2022
Outi Ahti-Miettinen

YK:n virallisen tilaston periaatteet ohjeistavat tilastoviranomaisia kertomaan tarkasti, miten tilastot on laadittu. Periaatteen avulla voidaan arvioida myös muun yhteiskunnassa syntyvän tiedon luotettavuutta. 

Blogi
9.12.2019
Jaana Nevalainen, Petri Tenhunen, Saija Ylönen

Kun tiedon merkitys säilyy samana tiedon siirtyessä toimijalta toiselle, puhutaan semanttisesta yhteentoimivuudesta. Julkisen hallinnon rakentama tiedon yhteentoimivuusalusta auttaa yhteisen merkityksen luomisessa, säilyttämisessä ja liikkumisessa. Alusta toimii myös pohjana palvelujen digitalisoimiselle, tiedolla johtamiselle ja viime kädessä toistemme ymmärtämiselle.

 

tk-icons