Asiantuntija-artikkelit ja ajankohtaisblogit
Sivuston näkymät
  • Tämä juttu on arkistoitua sisältöä, joka tarjotaan luettavaksi sellaisenaan. Tämän vuoksi siinä voi olla saavutettavuusongelmia.

Ainutlaatuinen lukuelämys

5.12.2013

Se on täällä taas, tuhti lukupaketti! Tyypillisessä kirjassa on 10 tai 20 lukua, tässä on 200 tai jopa 500 joka sivulla. Ja toisin kuin fiktioissa yksikään luvuista ei ole mielikuvituksen tuotetta. Kaikki ovat silkkaa faktaa Suomesta, suomalaisista ja vähän muistakin.

Yksi tapa lukea on lehteillä teosta ja antaa tosiasioiden yhdistyä ainutlaatuisiksi lukukokemuksiksi:

20–64-vuotiaita oli viime vuonna 3,2 miljoonaa, heistä sinkkuja 1,3 miljoonaa, sinkuista miehiä 0,7 ja naisia 0,6 miljoonaa. Vähintään kerran viikossa joi väkeviä miehistä 15 ja naisista 3 prosenttia.

Keskimäärin syömme painomme verran lihaa vuodessa, 77 kiloa. Toisaalta lähes puolet työikäisistä on ylipainoisia, miehistä 58 ja naisista 43 prosenttia. Elinajanodote on miehillä 77,5 ja naisilla 83,4 vuotta.

Telkkaria katseltiin viime vuonna keskimäärin 3 tuntia 3 minuuttia vuorokaudessa. Henkilöautojen määrä ylitti 3 miljoonan rajan.

Matkapuhelinliittymiä oli 1 717 tuhatta asukasta kohti. Soitimme kännyköillä lähes 5 miljardia puhelua, keskipituus 3,2 minuuttia. Tekstareita läheteltiin 5,5 miljardia, lähes miljardi enemmän kuin toissa vuonna.

Valtionvelka puolestaan lisääntyi viime vuonna 4,2 miljardilla eurolla. Sitä oli 15 500 euroa asukasta kohti…

Kannattaa kokeilla itse. Joku yhdistelmä voi tuottaa valaisevan oivalluksen, vaikkapa innovaation. Pelkistetty kerronta koukuttaa. Ei maalailevia adjektiivejä, ei esiin pyrkivän kirjailijan itsetehostusta, vaan tilaa lukijan omille tulkinnoille, mielikuvituksellekin.

Mikä pettymys, jos pukinkontista löytyy se tavanomainen jännäri, kun sieltä voisi nousta esiin uunituore Suomen tilastollinen vuosikirja 2013!

Blogikirjoitukset eivät ole Tilastokeskuksen virallisia kannanottoja. Asiantuntijat kirjoittavat omissa nimissään ja vastaavat kukin omista kirjoituksistaan.
tk-icons