Asiantuntija-artikkelit ja ajankohtaisblogit
Sivuston näkymät

Saavutettavuusseloste

Tilastokeskus pyrkii takaamaan verkkopalvelujensa saavutettavuuden digitaalisen palvelujen tarjoamisesta annetun lain (306/2019) mukaisesti. 

Tämä saavutettavuusseloste koskee Tieto&trendit-sivustoa.  

Olemme arvioineet palvelun saavutettavuuden itse. 

Saavutettavuusseloste on laadittu 7.9.2020, ja sitä on päivitetty 11.2.2021. 

Miten saavutettava Tieto&trendit on? 

Tieto&trendit täyttää osittain lain vaatimat A- ja AA-tason saavutettavuuskriteerit (WCAG-kriteeristö 2.1).  

Mitä saavutettavuuspuutteita Tieto&trendit-sivustossa on? 

  • Tilastokuvioiden sisältöä ei ole kuvailtu tekstivastineissa. Kuvioiden keskeinen sisältö on kuitenkin pyritty avaamaan sivun tekstissä. Etenkin ennen syyskuuta 2020 julkaistuissa artikkeleissa ja blogeissa on kuvailupuutteita. (WCAG 1.1.1) 
  • Tilastokuvioissa väriä on käytetty ainoana erottavana tekijänä. Lisäksi tilastokuvioissa vierekkäisten värien keskinäinen kontrasti ei ole kaikissa kuvioissa riittävä. (WCAG 1.4.1, 1.4.11) 
  • Verkkosivustolla on muutamia videoita ja yksi podcast, jolla ei ole tekstitystä eikä kuvailutulkkausta, eikä näistä ole tarjolla käsikirjoitusta. Koska nämä sisällöt on julkaistu ennen 23.9.2020, saavutettavuusvaatimukset eivät koske niitä (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 17 § 4 mom.). (WCAG 1.2.1, 1.2.2, 1.2.3, 1.2.5) 
  • Artikkeleiden ja blogien yhteydessä on linkkejä, joilla voi jakaa sivun sosiaaliseen mediaan, sekä asiasanalinkkejä, joiden avulla löytää muita samasta aiheesta kirjoitettuja juttuja. Näiden linkkien tarkoitus ei käy käyttäjälle selvästi ilmi. (WCAG 2.4.4) 
  • Sivuston pääkieli on merkitty suomeksi, mutta sivuilla on englanninkielisiä ilmauksia ja linkkejä, joiden kieltä ei ole merkitty englanniksi. (WCAG 3.1.2) 
  • Tieto&trendit-verkkosivusto uudistettiin toukokuussa 2018. Jo tällöin sivuston saavutettavuuteen kiinnitettiin huomiota. Tarjolla on kuitenkin myös sivuston aiemmassa versiossa julkaistua sisältöä sekä painetun lehden sisältöjä pdf-muodossa. Näissä sisällöissä on saavutettavuuspuutteita muun muassa taulukoissa, pdf-tiedostojen merkinnöissä, linkkinimien selvyydessä, kuvien ja kuvioiden tekstivastineissa sekä kontrastissa. Vanhojen artikkeleiden yhteydessä mainitaan, että sisällöissä on saavutettavuuspuutteita. Koska nämä sisällöt on arkistoitu ennen 23.9.2019, saavutettavuusvaatimukset eivät koske niitä (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 17 § 2 mom.). (WCAG 1.1.1, 1.3.1, 1.4.3, 1.4.5, 2.4.4) 

Pyrimme korjaamaan tiedossa olevia puutteita. 

Jos tarvitset sellaista sisältöä, jota et pysty saavutettavuuspuutteiden takia käyttämään, ota yhteyttä Tieto&trendit-toimitukseen. Toimituksen sähköpostiosoite on tietotrendit@stat.fi. 

Huomasitko muita saavutettavuuspuutteita? 

Jos huomaat sellaisia puutteita Tieto&trendit-sivuston saavutettavuudessa, joita ei ole listattu tällä sivulla, kerro puutteista meille. Teemme parhaamme puutteiden korjaamiseksi. 

Voit antaa palautetta Tilastokeskuksen palautelomakkeella tai sähköpostitse osoitteeseen saavutettavuus@stat.fi. Jos haluat antaa palautetta puhelimitse, soita Tilastokeskuksen tietopalveluun, p. 029 551 2220. 

Vastaamme palautteeseesi mahdollisimman pian tai viimeistään kahden viikon sisällä. 

Saavutettavuuden valvonta Etelä-Suomen aluehallintovirastossa 

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää.  

Jos et ole tyytyväinen meiltä saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.             

Valvontaviranomaisen yhteystiedot 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto 
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö 
Saavutettavuusvaatimukset-verkkopalvelu 
saavutettavuus@avi.fi 
puhelinnumero (vaihde) 0295 016 000

 

tk-icons