Denna statistik har lagts ned.

Statistiska uppgifter om detta ämne publiceras i samband med en annan statistikgren.

Statistiska uppgifter om detta ämne publicerade efter 5.4.2022.

Denna sida är arkiverad.

Publicerad: 13.4.2007

Skillnaderna i produktions- och sysselsättningstillväxt har utjämnats

Skillnaderna i regionernas produktions- och sysselsättningstillväxt har minskat under 2000-talet. Det syns tydligt i utvecklingen av de ekonomiska regionerna. Utjämningen har i första hand berott på att tillväxttakten i de regioner som legat i täten har avtagit och alltså inte på att utvecklingen i de svagare regionerna blivit snabbare. I och med att den våldsamma tillväxten inom informations- och kommunikationsbranscherna har normaliserats har den relativa ställningen för dessa branschers lokaliseringsorter sänkts. Många regioner har också förlorat sin plats i täten på grund av att tillväxten inom den traditionellt starka finländska exportindustrin dämpats eller krympt. En mängd regioner med en dominerande skogsindustri har förlorat sin ställning.

Tyngdpunkten i tillväxten har förskjutits från de fåtaliga regioner med informations- och kommunikationsbranscher samt traditionell industri till de landsomfattande privata och offentliga sektorerna samt till näringsgrenarna byggverksamhet, fastighetsverksamhet och boende. Tillväxtskillnaderna har utjämnats på grund av att de regioner som hört till tätgruppen blivit svagare och den grupp ekonomiska regioner som fått del av tillväxten blivit större. Nivåskillnaderna mellan regionerna är dock fortfarande stora. Även om tillväxten utjämnats för några år försvinner inte de skillnader som förorsakas av regionernas produktionsstruktur.

Förändring av landskapets bruttonationalprodukt åren 2001-2005*. Effekten av årsförändringen på periodens genomsnittliga årstillväx

Översikten av regionalekonomin som beskriver strukturen och utvecklingen inom regionalekonomin samt datamaterialen finns på Statistikcentralens webbsidor om regionalräkenskaperna för produktion och sysselsättning samt på webbsidorna om indikatorer för regionalekonomin.

Källa: Regionalräkenskaper 1975-2005* 13.4.2007. Statistikcentralen

Förfrågningar: Juha-Pekka Konttinen (09) 1734 2706, Erkki Niemi (09) 1734 3313, Kari Ritvanen (09) 1734 3361, aluetilinpito@stat.fi

Ansvarig statistikdirektör: Ari Tyrkkö

Tabeller

Tabellbilagor


Senast uppdaterad 13.4.2007

Instruktion för hänvisning:

Finlands officiella statistik (FOS): Regionalräkenskaper för produktion och sysselsättning [e-publikation].
2005. Helsingfors: Statistikcentralen [hänvisat: 28.4.2024].
Åtkomstsätt: http://www.stat.fi/til/atutyo/2005/atutyo_2005_2007-04-13_tie_001_sv.html