Denna sida är arkiverad.

Uppgifter som publicerats efter 5.4.2022 finns på den förnyade webbplatsen.

Gå till den nya statistiksidan.

Publicerad: 18.9.2013

Priserna på stenkol och naturgas sjönk under andra kvartalet

Priserna på stenkol och naturgas, som används vid el- och värmeproduktionen vände nedåt under andra kvartalet. Enligt Statistikcentralens uppgifter fortsatte priserna på inhemska bränslen att stiga. Priserna på fjärrvärme gick upp med sju till åtta procent beroende på förbrukningsklass. Av trafikbränslena sjönk priset på diesel och bensin. Priserna för småkonsumenter av el har stigit under början av året. Också priserna för större elkonsumenter började stiga under andra kvartalet.

Bränslepriser vid kraftverk inom värmeproduktion

 Bränslepriser vid kraftverk inom värmeproduktion

Priserna på den nordiska elbörsen har varit stigande fr.o.m. mars. De högre priserna på den nordiska elmarknaden och lägre priser på utsläppsrätter möjliggjorde också en fyrdubbling av produktionen av kondensel med stenkol under början av året.

Priset på frästorv för värmeproduktion, inkl. punktskatt, var 44 procent högre under årets andra kvartal än året innan. Priset på skogsflis steg med över 10 procent från året innan och samtidigt ökade förbrukningen. Under andra kvartalet år 2013 sjönk priserna på stenkol och naturgas som används vid värmeproduktionen med ungefär 3 procent från året innan. Av trafikbränslena sjönk priset på diesel och bensin med ungefär 2 procent jämfört med året innan. Detta gällde också priset på lätt brännolja. Priset på konsumentpelletar gick upp med 1,8 procent i augusti jämfört med året innan.

Största delen av energipriserna utgörs av punktskatter och moms. Skatterna utgör redan mer än 70 procent på stenkol som konsumenterna använder för uppvärmning, nästan 40 procent på naturgas och mer än 30 procent på lätt brännolja.


Källa: Statistikcentralen, Energipriser

Förfrågningar: Pentti Wanhatalo 09 1734 2685, energia@stat.fi

Ansvarig statistikdirektör: Leena Storgårds

Publikationen i pdf-format (354,5 kB)

Tabeller

Tabeller i databaser

Plocka ut de uppgifter som du behöver till tabeller, visa uppgifterna som diagram eller ladda ned data.

Tabellbilagor

Figurer

Uppdaterad 18.9.2013

Instruktion för hänvisning:

Statistik: Energipriser [e-publikation].
ISSN=1799-7992. 2:a kvartalet 2013. Helsingfors: Statistikcentralen [hänvisat: 28.11.2023].
Åtkomstsätt: http://www.stat.fi/til/ehi/2013/02/ehi_2013_02_2013-09-18_tie_001_sv.html