Mikroaineistot

Tilastokeskuksesta on saatavana mikroaineistoja eli yksikkötason aineistoja tieteellisiin tutkimuksiin ja tilastollisiin selvityksiin.

Tutkijapalvelut tarjoaa valmisaineistoja sekä aineistojen räätälöintiä tutkimustarpeen mukaan. Aineistoja on saatavana monipuolisesti sekä yritys- että henkilötietokannoista. Aineistot, niiden räätälöinti ja etäkäyttö ovat maksullisia.

Aineiston kokoamisessa ja luovuttamisessa noudatetaan tilastolainsäädäntöä ja laissa määriteltyjä tietosuoja- ja salassapitokäytäntöjä. Aineistojen luovuttamiseen tarvitaan käyttölupa. Tutustu tutkijapalveluiden sääntöihin (pdf).

Ajankohtaista tutkijapalveluissa

Valmisaineistojen päivitysaikataulu vuodelle 2022 julkaistu (1.7.2022)

Tutustu päivitysaikatauluun (xlsx)

Tilastokeskuksen Fiona-etäkäyttöjärjestelmä on rekisteröity Valviran toisiokäyttöympäristöjen rekisteriin 20.5.2022 (24.5.2022).

Sähköinen lupapalvelu otettu käyttöön (4.4.2022)
Tutkijapalveluissa on siirrytty sähköiseen käyttölupahakemukseen. Lupapalveluun kirjaudutaan osoitteessa lupa.stat.fi. Palveluun tunnistaudutaan vahvalla tunnistautumisella (Suomi.fi, Haka, Virtu, EduGain).

Lupapalvelussa käyttöluvan hakija valitsee ensiksi tilattavat aineistot, esimerkiksi valmisaineiston tai räätälöitävän aineiston. Tämän jälkeen hakija pääsee täyttämään hakemusta. Myös salassapito- ja etäkäyttösitoumuksia voi toimittaa palvelun kautta.

Tutkijapalveluiden asiakaskysely lähetetty asiakkaille (29.3.2022)

Asiakaskyselyllä kartoitetaan asiakkaiden aineistotarpeita ja ehdotuksia tutkijapalveluiden toiminnan parantamiseksi. Jos olet tutkijapalveluiden asiakas, mutta et ole saanut kyselyä, ole yhteydessä tutkijapalvelut@stat.fi, niin lähetämme kyselyn sinulle.

Tutkijapalveluiden uutiskirje lähetetty asiakkaille (24.3.2022)

Uutiskirje kokoaa ajankohtaiset kuulumiset tutkijapalveluista. Uutiskirje lähetetään kaikille tutkijapalveluiden asiakkaille, eli käyttöluvan saajille ja FIONA-etäkäyttöjärjestelmän käyttäjille.

Tutustu uutiskirjeeseen (pdf).

Muutoksia tutkijapalveluiden valmisaineistojen hinnoissa (21.12.2021)

Tutkijapalveluiden valmisaineistoista laskutetaan 1.1.2022 alkaen vuosimaksu tai kertamaksu riippuen siitä, onko käyttölupa myönnetty jatkuvaan vai kertamaksulliseen aineistoon.

Lisätietoja hinnastosta ja etäkäyttöhankkeiden vastuuhenkilöille lähetetystä tiedotteesta (pdf). 

Hinnanmuutoksia vuodelle 2022 (1.12.2021)

Hinnanmuutoksista vuodelle 2022 on lähetetty tiedote tutkijapalveluiden sopimusasiakkaille. Muutokset koskevat etäkäytön, käyttöluvan ja valmisaineistojen hintoja. Etäkäytön hinnat vuodelle 2022 on päivitetty hinnastoon. Muut muuokset päivitetään hinnastoon lähiaikoina.

Lisätietoja:

Tutustu tiedotteeseen (pdf).

Keskustelutilaisuus tutkijapalveluiden hinnoittelusta (22.11.2021), tilaisuuden esityskalvot. 

Viive hakemusten käsittelyyn pääsyssä

(Päivitetty 27.6.2022)

  • Käyttäjien lisäys tai käyttöluvan voimassaolon jatkaminen: noin 1 viikko
  • Valmisaineistot: noin 2 kuukautta
  • Räätälöitävät aineistot: noin 2,7 kuukautta
  • Kuolemansyyt / muut tunnisteelliset aineistot: noin 1 viikko

Aika hakemuksen käsittelystä aineiston saamiseen vaihtelee aineiston laajuuden mukaan.

Aineiston hakuprosessi 

 

Tutustu aineistoihin. Hae käyttölupaa. Käsittelemme hakemuksesi. Teemme sopimuksen. Koostamme aineiston. Toimitamme aineiston.

Tutkijapalveluiden uutiskirjeet

Uutiskirje kokoaa ajankohtaiset kuulumiset tutkijapalveluista.

Uutiskirje 23.3.2022 (pdf)

Uutiskirje 13.10.2021 (pdf)

Ota yhteyttä

Kaikissa tutkimusaineistoja koskevissa kysymyksissä voit olla yhteydessä meihin sähköpostitse: tutkijapalvelut@stat.fi.

Jos haluat asioida puhelimitse, lähetä soittopyyntö meille sähköpostilla ja kerro viestissä, mitä asiasi koskee. Näin osaamme etsiä sopivan asiantuntijan asioimaan kanssasi.