Palvelualojen toimialakatsaus II/2008

  1. Yhteenveto palvelualojen suhdannetilanteesta
  2. Palvelualojen liikevaihdon kasvu nopeutui alkuvuonna
  3. Palkkasumman vahva kasvu jatkui toisella neljänneksellä
  4. Palvelualojen suhdannenäkymät heikentyneet
  5. Fokus: Uusi toimialaluokitus TOL 2008 otetaan käyttöön taloustilastoissa vuonna 2009
  6. Fokus: TOL 2008 - siirtymän myötä tapahtuvia muutoksia palveluiden liikevaihtokuvaajaan
  7. Lähdeluettelo

Koko dokumentti yhdellä sivulla


Kirjoittaja: Katja Äijö (09 1734 2659), palvelut.suhdanne@tilastokeskus.fi

Yhteenveto palvelualojen suhdannetilanteesta

Palvelualojen suhdannetilanne jatkui vuoden 2008 toisella neljänneksellä suotuisana: alan yritysten liikevaihto lisääntyi noin 10 prosenttia vuotta aiemmasta. Palvelualoista nopeimmin ovat kolmen viimeisen vuoden aikana kasvaneet kiinteistö-, vuokraus- ja tutkimuspalvelut sekä liike-elämän palvelut, joiden ripeä kasvu on jatkunut kuluvan vuoden huhti-kesäkuussa. Myös muut yhteiskunnalliset ja henkilökohtaiset palvelut kasvoivat selvästi edellisvuotta nopeammin. Majoitus- ja ravitsemispalveluiden ja kuljetuksen, varastoinnin ja tietoliikenteen liikevaihto kasvoi verkkaisemmin. Palvelujen tuottajahinnat nousivat samaan aikaan noin 5 prosenttia.

Palvelualojen työllisyyden kasvu jatkui, mutta hidastui sekä vuodentakaisesta vastaavasta ajanjaksosta että kuluvan vuoden ensimmäisestä neljänneksestä. Samaan aikaan ansiotaso kasvoi lähes 6 prosenttiyksikköä vuoden takaisesta. Viime syksyiset sopimuskorotukset vaikuttavat vielä ansiotason kasvun vuosimuutoksiin. Osa-aikaista työvoimaa oli palvelualoilla huhti-kesäkuussa puolisen prosenttiyksikköä edellisvuotista vähemmän.

Palvelualojen palkkasumma kasvoi tuoreimmalla neljänneksellä liikevaihdon tapaan noin 10 prosenttia vuoden takaisesta. Palkkasumma kasvoi edelleen koko talouden palkkasummaa nopeammin. Palvelualan yritysten odotukset tulevasta ovat myönteisempiä kuin viime vuoden lopulla, sillä palvelualojen suhdannenäkymiä kuvaava luottamusindikaattori kohosi kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Vuoden 2007 alkupuolen korkeisiin lukemiin ei luottamusindikaattori kuitenkaan yltänyt.

Alkuun Edellinen Seuraava


Päivitetty 26.9.2008