Toimialaluokitus 2002

55 Majoitus- ja ravitsemistoiminta

Tähän luokkaan kuuluvat yksiköt, jotka majoittavat asiakkaita ja/tai tarjoavat välittömästi nautittavaksi tarkoitettuja aterioita, välipaloja ja juomia. Siihen kuuluvat sekä majoitus- että ateriapalvelut, koska nämä kaksi toimintaa on usein yhdistetty samaan yksikköön.

Tähän luokkaan kuuluvien toimintojen välillä on jonkin verran päällekkäisyyttä, koska juomien anniskelu on itsenäinen toiminta, mutta se on myös osa ravintolatoimintaa (aterioiden tarjoaminen juomien kera), jolloin se yhdistetään ravintolapalveluihin kolminumerotasolla 553 (ravintolat, kahvila-ravintolat ym.). Samoin ravintolatoiminta on itsenäinen toiminta, mutta se voi sisältyä myös majoitustoimintaan.

Majoitusyksiköt tarjoavat lyhytaikaista majoitusta matkailijoille, lomanviettäjille jne. Yksiköiden toiminnan laajuudessa on eroja. Jotkut tarjoavat pelkästään majoituspalveluja, toiset tarjoavat majoituksen ohella aterioita, virkistyspalveluja sekä tiloja kokousten ja koulutuksen järjestämistä varten.

Ravitsemistoimintaa harjoittavat yksiköt tarjoavat välittömästi nautittavaksi tarkoitettuja aterioita mukaan luettuna ateriapalvelut. Kyseiset yksiköt voivat olla perinteisiä ravintoloita, itsepalvelu- tai noutoravintoloita sekä pysyviä tai tilapäisiä pikaruuan myyntipisteitä ja muita sen kaltaisia, joko asiakaspaikoilla varustettuina tai ilman. Määräävänä tekijänä on välittömästi nautittavaksi tarkoitettujen aterioiden tarjoaminen, ei niitä tarjoavan yksikön tyyppi. Tähän luokkaan ei kuulu sellaisten aterioiden valmistus, joita ei ole tarkoitettu välittömästi nautittavaksi eikä sellaisten ruokavalmisteiden tuotanto, joita ei voida pitää ateriana. Nämä kuuluvat kaksinumerotasolle 15 (Elintarvikkeiden ja juomien valmistus). Mukaan ei myöskään kuulu sellaisten ruokavalmisteiden myynti, joita ei voida pitää ateriana tai joita ei ole tarkoitettu välittömästi nautittavaksi. Nämä kuuluvat pääluokkaan G (Tukku- ja vähittäiskauppa). [1]

Hakusana

  • gasthaus
  • lomakeskukset

...