Toimialaluokitus 2002

D Teollisuus

Teollisuus eli valmistus sisältää yksiköt, joiden tehtävänä on epäorgaanisten tai orgaanisten aineiden tai osien mekaaninen, fyysinen, biologinen tai kemiallinen muuntaminen uusiksi tuotteiksi. Muunnetut aineet ja osat ovat maatalouden, metsätalouden, kalatalouden, kaivostoiminnan ja louhinnan tuottamia raaka-aineita sekä muiden teollisuudenalojen tuotteita.

Teollisuuden pääluokkaan kuuluvia yksikköjä kutsutaan usein tehtaiksi tai tuotantolaitoksiksi, ja niille on ominaista moottorikäyttöisten koneiden ja laitteiden käyttäminen. Kuitenkin myös sellaiset yksiköt, jotka muuntavat aineita uusiksi tuotteiksi käsin tai työntekijän kotona tai jotka myyvät yleisölle tuotteita samoissa tiloissa kuin missä ne on valmistettu, kuten leipomot ja ompelimot, kuuluvat tähän pääluokkaan.

Tuotantoyksikkö voi käsitellä raaka-aineita tai sopia, että muut yksiköt käsittelevät raaka-aineet sen puolesta. Molemmat yksikkötyypit kuuluvat teollisuuteen.

Tuotantoyksikön uusi tuote voi olla valmis siinä mielessä, että se on valmis käyttöön tai kulutukseen, tai se voi olla puolivalmis, jolloin sitä käytetään jatkojalostukseen. Esimerkiksi alumiinisulaton tuotos on panos alumiinin primäärituotannossa, primäärialumiini taas on panos alumiinilangan tuotannossa, ja alumiinilanka puolestaan on panos metallilankatuotteita valmistavassa tuotantoyksikössä.

Teollisesti tuotettujen osien kokoonpano katsotaan teollisuudeksi, paitsi tapauksissa, joissa toiminta luokitellaan rakentamiseen (45).

Erikoistunut koneiden ja laitteiden kokoonpano ja asennus kaivostoiminnan, teollisuuden, kaupan ja muiden alojen yksiköissä luokitellaan samaan teollisuuden luokkaan kuin asennettu laite.

Koneiden ja laitteiden kokoonpano ja asennus, jonka suorittaa tavaroiden myyntiin liittyvänä palveluna pääasiassa teollisuuden, tukkukaupan tai vähittäiskaupan alan toimintaa harjoittava yksikkö, luokitellaan sen pääasiallisen toiminnon mukaan.

Teollisuuden, kaupan ja vastaavien alojen koneiden ja laitteiden huollosta ja korjaamisesta pääasiassa vastaavien yksikköjen toiminta luokitellaan yleensä samaan teollisuuden luokkaan kuin ne yksiköt, jotka ovat erikoistuneet tuottamaan kyseisiä tavaroita. Konttori- ja tietokoneita korjaavat yksiköt kuuluvat kuitenkin luokkaan 72500. Yksiköt, joiden pääasiallisena toimintona on kodinkoneiden, kotitalouslaitteiden ja -varusteiden sekä moottoriajoneuvojen ja muiden kulutustavaroiden korjaus, luokitellaan yleensä luokkaan 50 (Moottoriajoneuvojen kauppa, korjaus ja huolto sekä polttoaineen vähittäismyynti) tai 52 (Vähittäiskauppa pl. moottoriajoneuvot; kotitaloustavaroiden korjaus) korjattavien tavaroiden mukaan.

Tavaroiden olennainen muuttaminen, uudistaminen tai jälleenrakentaminen katsotaan yleensä teollisuudeksi.

Koneiden ja laitteiden erikoiskomponenttien ja osien sekä niiden lisävarusteiden ja -laitteiden valmistus luokitellaan yleensä samaan luokkaan kuin niiden koneiden ja laitteiden valmistus, joihin kyseiset osat ja lisälaitteet on tarkoitettu. Koneiden ja laitteiden yleiskomponenttien ja -osien valmistus, esimerkiksi poltto- ja sähkömoottoreiden, mäntien, sähkölaitteiden, venttiilien ja hammasrattaiden valmistus, luokitellaan soveltuviin teollisuuden luokkiin riippumatta siitä, mihin koneisiin ja laitteisiin kyseisiä osia käytetään.

Teollisuuden ja muiden alojen väliset rajat saattavat olla epäselviä. Teollisuuslaitokset muuntavat aineita uusiksi tuotteiksi. Niiden tuotos on uusi tuote. Uuden tuotteen määritelmä saattaa kuitenkin olla jossain määrin subjektiivinen. Esimerkiksi seuraavat toiminnot katsotaan teollisuudeksi:
- maidon pastörointi ja pakkaaminen
- tuoreen kalan käsittely (osterinkuorien poistaminen, kalan fileeraus)
- painaminen ja siihen liittyvä toiminta
- valmisbetonin tuotanto
- vahan muokkaaminen
- puun suojaaminen
- galvanointi, pinnoitus, metallin lämpökäsittely ja kiillotus
- mainoskylttien ja vastaavien valmistus
- koneiden muuntaminen ja peruskorjaus
- laivojen korjaus ja uudistaminen
- renkaiden uudelleenpinnoitus.

Toisaalta on toimintoja, joita saatetaan pitää teollisuutena, mutta jotka on luokiteltu muuhun pääluokkaan. Näihin kuuluvat:
- Puunkaato, joka luokitellaan pääluokkaan A (Maatalous, riistatalous ja metsätalous).
- Malmien ja muiden mineraalien hyödyntäminen, joka luokitellaan pääluokkaan C (Kaivostoiminta ja louhinta).
- Erillinen rakennuspaikalla tapahtuva rakennusten ja rakenteiden osien kokoaminen, esim. siltojen, vesisäiliöiden, rautateiden, hissien, liukuportaiden, vesijohtojen, sammuttajien, keskuslämmitys-, ilmastointi- ja valaisinlaitteiden, sähköjohtojen yms. talonrakentamiseen ja muihin rakenteiden osien kokoamiseen kuuluva toiminto luokitellaan pääluokkaan F (Rakentaminen)
- Irtotavaran jakaminen pienempiä määriä sisältäviin eriin (esim. alkoholijuomien ja kemikaalien pakkaaminen tai pullotus), asiakkaalle räätälöity tietokoneen asennus, jätteenlajittelu, maalien sekoittaminen asiakkaan toiveiden mukaisesti ja metallien leikkaaminen mittatilaustyönä tuottavat tulokseksi muunnelman samasta tuotteesta, eivät uutta tuotetta, joten ne luokitellaan pääluokkaan G (Tukku- ja vähittäiskauppa). [1]


...