Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 9.3.2016

Energian hintojen lasku jatkui viimeisellä neljänneksellä

Tilastokeskuksen tietojen mukaan energiatuotteiden hinnat laskivat vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Kuluttajien kannalta merkittävin hintojen lasku tapahtui polttonesteissä. Lämmöntuotannossa käytettävistä polttoaineista halpenivat kaikki muut paitsi kivihiili, jonka veroa nostettiin vuoden 2015 alussa. Eniten hinnat ovat kuitenkin laskeneet Pohjoismaisessa sähköpörssissä, josta sähköä sai joulukuussa 41 prosenttia halvemmalla kuin vuotta aiemmin.

Voimalaitospolttoaineiden hinnat lämmöntuotannossa

Voimalaitospolttoaineiden hinnat lämmöntuotannossa

Öljyn maailmanmarkkinahinnan laskun seurauksena Suomeen tuotavien öljytuotteiden hinnat jatkoivat laskuaan vuoden viimeisellä neljänneksellä. Tällä oli vaikutusta myös polttonesteiden kuluttajahintoihin. Moottoribensiinin hinta laski joulukuussa 5 prosenttia verrattuna vuotta aiempaan. Dieselöljyllä vastaava lasku oli 11 prosenttia ja kevyellä polttoöljyllä 23 prosenttia.

Lämmöntuotannossa käytettävän kivihiilen veroa nostettiin vuoden 2015 alussa, minkä vaikutuksesta vuoden viimeisen neljänneksen hinta pysyi keskimäärin 6 prosenttia korkeampana kuin vuotta aiemmin. Samoin nostettiin myös maakaasun veroa, mutta sen hinta on laskenut öljyn hinnan mukana. Viimeisellä neljänneksellä maakaasun hinta laski 11 prosenttia vuoden takaisesta. Jyrsinturpeen veroa laskettiin viime vuoden alussa, minkä seurauksena viimeisen neljänneksen hinta oli 8 prosenttia matalampi kuin vuotta aiemmin. Metsähakkeen hinta laski 2 prosenttia.

Pohjoismaisen sähköpörssin osto- ja myyntitarjouksista johdetun systeemihinnan kuukausikeskiarvo oli joulukuussa 18,85 euroa megawattitunnilta, mikä oli 41 prosenttia matalampi kuin vuotta aiemmin. Sähkön siirtorajoituksista johtuen Suomen aluehinta oli joulukuussa 41 prosenttia systeemihintaa korkeampi, eli 26,56 euroa megawattitunnilta, laskien kuitenkin 29 prosenttia vuoden takaisesta.

Hintojen lasku sähköpörssissä näkyi selvimmin yritys- ja yhteisöasiakkaiden hinnoissa, joista pienillä käyttäjillä viimeisen neljänneksen hinta oli keskimäärin 3 prosenttia ja suurilla 8 prosenttia alempana kuin vuotta aiemmin. Kotitalousasiakkaiden sähkön hinnat pysyttelivät samalla tasolla vuoden takaiseen verrattuna, johtuen sähköveron korotuksesta vuoden 2015 alussa.


Lähde: Tilastokeskus, Energian hinnat

Lisätietoja: Ville Maljanen 029 551 2691, energia@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Ville Vertanen

Julkaisu pdf-muodossa (323,2 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Kuviot
Laatuselosteet

Päivitetty 09.03.2015

Viittausohje:

Tilasto: Energian hinnat [verkkojulkaisu].
ISSN=1799-7984. 4. vuosineljännes 2015. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 29.2.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/ehi/2015/04/ehi_2015_04_2016-03-09_tie_001_fi.html