Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 8.12.2016

Energian hintojen lasku tasaantui kolmannella neljänneksellä

Tilastokeskuksen tietojen mukaan energiatuotteiden hintojen pitkään jatkunut lasku tasaantui vuoden 2016 kolmannella neljänneksellä. Sähkön hinta on ollut selvässä nousussa Pohjoismaisessa sähköpörssissä kesästä lähtien. Myös polttonesteiden kuluttajahinnat nousivat jo lähelle vuoden takaisia hintoja.

Voimalaitospolttoaineiden hinnat lämmöntuotannossa

Voimalaitospolttoaineiden hinnat lämmöntuotannossa

Öljyntuottajamaiden pyrkimykset rajoittaa öljyntuotantoa vuoden kolmannella neljänneksellä nostivat Suomeen tuotavien öljytuotteiden hintoja. Myös polttonesteiden kuluttajahinnat nousivat vuoden toisesta neljänneksestä, mutta pysyivät vielä hieman matalammalla kuin vuotta aiemmin. Moottoribensiinin hinta oli syyskuussa 4 prosenttia ja dieselöljyn 3 prosenttia matalammalla kuin vuotta aikaisemmin. Kevyen polttoöljyn hinta laski vuoden alun veronkorotuksesta huolimatta syyskuussa 2 prosenttia vuotta aiemmasta.

Lämmöntuotannossa käytettävän kivihiilen ja maakaasun veroa nostettiin vuoden 2016 alussa. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna kivihiilen hinta oli syyskuussa 11 prosenttia korkeampi kun taas maakaasun hinta pysyi lähes samana. Veroa puolestaan laskettiin lämmöntuotannossa käytetyn jyrsinturpeen kohdalla maaliskuussa, mistä johtuen sen hinta oli kolmannella neljänneksellä 10 prosenttia matalampi kuin vuotta aiemmin. Metsähakkeen kohdalla hinta laski 2 prosenttia. Samoin kuluttajien käyttämän puupelletin hinta oli elokuussa 2 prosenttia matalampi kuin vuotta aiemmin. Kaukolämmön hinta oli heinäkuussa samalla tasolla kuin vuotta aiemmin.

Pohjoismaisen sähköpörssin osto- ja myyntitarjouksista johdettu systeemihinta nousi vuoden kolmannella neljänneksellä. Systeemihinnan lähes 2,5 vuoden lasku näyttää pysähtyneen kesällä ja hinnat ovat nyt selvässä nousussa, johon vaikuttaa Pohjoismaiden keskimääräistä huonompi vesitilanne. Syyskuussa systeemihinnan keskiarvo oli 25,19 euroa megawattitunnilta, mikä oli 44 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Sähkön siirtorajoituksista johtuen Suomen aluehinta oli syyskuussa keskimäärin 29 prosenttia systeemihintaa korkeampi, eli 32,52 euroa megawattitunnilta, nousten 2 prosenttia vuoden takaisesta.

Kotitalousasiakkaiden sähkön hinnat olivat syyskuussa lähes samalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Yritys- ja yhteisöasiakkaiden hinnat laskivat pienimmillä käyttäjillä 3 prosenttia, mutta nousivat suurimmilla käyttäjillä 3 prosenttia.


Lähde: Tilastokeskus, Energian hinnat

Lisätietoja: Ville Maljanen 029 551 2691, energia@stat.fi

Vastaava tilastojohtaja: Ville Vertanen

Julkaisu pdf-muodossa (330,3 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Kuviot
Laatuselosteet

Päivitetty 8.12.2016

Viittausohje:

Tilasto: Energian hinnat [verkkojulkaisu].
ISSN=1799-7984. 3. vuosineljännes 2016. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 29.2.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/ehi/2016/03/ehi_2016_03_2016-12-08_tie_001_fi.html