Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 7.6.2017

Energian hintojen nousu jatkui ensimmäisellä neljänneksellä

Viime vuoden lopulla alkanut energian hintojen nousu jatkui vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Tilastokeskuksen tietojen mukaan tähän vaikuttivat veronkorotukset vuoden alussa, mutta ennen kaikkea tuontipolttoaineiden kallistuminen.

Voimalaitospolttoaineiden hinnat sähköntuotannossa

Voimalaitospolttoaineiden hinnat sähköntuotannossa

Öljyntuottajamaiden leikkaukset öljyntuotannossa nostivat Suomeen tuotavien öljytuotteiden hintoja. Tämä sekä vuoden alun veronkorotukset vaikuttivat polttonesteiden kuluttajahintojen selvään nousuun. Maaliskuussa hinnat nousivat vuoden takaisesta moottoribensiinillä 12, dieselöljyllä 16 ja kevyellä polttoöljyllä 20 prosenttia.

Kivihiilen maailmanmarkkinahinta kääntyi selvään nousuun viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Sähköntuotannossa käytetyn kivihiilen veroton hinta oli maaliskuussa peräti 93 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin, ollen jo lähellä energiaturpeen verotonta hintaa. Nykyistä nousua edelsi kivihiilen hinnan useamman vuoden vähittäinen lasku ja nyt hinta on noussut suunnilleen vuoden 2011 tasolla. Samoin nousussa on ollut maakaasu, jonka veroton hinta oli maaliskuussa 36 prosenttia korkeampi. Suomessa sähköntuotannon polttoaineet ovat verottomia, kun taas lämmöntuotannossa käytetyistä polttoaineista maksetaan valmisteveroa.

Lämmöntuotannossa käytettävän kivihiilen ja maakaasun verollista hintaa ensimmäisellä neljänneksellä nostivat valmisteveron sekä verottomien hintojen nousu. Verollisiin hintoihin verottomien hintojen muutokset vaikuttavat kuitenkin yhä vähemmän johtuen verojen osuuden kasvusta viime vuosina. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna kivihiilen hinta oli maaliskuussa 24 prosenttia ja maakaasun 22 prosenttia korkeampi.

Pohjoismaiden huono vesitilanne vaikutti pohjoismaisen sähköpörssin osto- ja myyntitarjouksista johdetun systeemihinnan nousuun. Tämä näkyi myös systeemihinnan ja Suomen aluehinnan välisessä erossa, joka kaventui lähes olemattomiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Kotitalousasiakkaiden sähkön hinnat kallistuivat kaikissa kuluttajaryhmissä ja olivat maaliskuussa keskimäärin 5 prosenttia korkeammat kuin vuotta aiemmin. Yritys- ja yhteisöasiakkaiden sähkön hinnoissa oli paljon hajontaa. Pienimmillä kuluttajilla nousua oli maaliskuussa parin prosentin verran, keskisuurilla hinnat puolestaan laskivat pari prosenttia ja aivan suurimmilla käyttäjillä hinnat nousivat 11 prosenttia.


Lähde: Tilastokeskus, Energian hinnat

Lisätietoja: Ville Maljanen 029 551 2691, energia@stat.fi

Vastaava tilastojohtaja: Ville Vertanen

Julkaisu pdf-muodossa (332,3 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Kuviot
Laatuselosteet

Päivitetty 7.6.2017

Viittausohje:

Tilasto: Energian hinnat [verkkojulkaisu].
ISSN=1799-7984. 1. vuosineljännes 2017. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 29.2.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/ehi/2017/01/ehi_2017_01_2017-06-07_tie_001_fi.html