Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 7.9.2017

Energian hintojen nousu hidastui vuoden toisella neljänneksellä

Viime vuoden lopulla alkanut energian hintojen nousu jatkui myös vuoden toisella neljänneksellä. Tilastokeskuksen tietojen mukaan tähän vaikuttivat veronkorotukset vuoden alussa, mutta ennen kaikkea tuontipolttoaineiden kallistuminen. Nousu oli kuitenkin jo selvästi hitaampaa kuin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Voimalaitospolttoaineiden hinnat sähköntuotannossa

Voimalaitospolttoaineiden hinnat sähköntuotannossa

Öljyn maailmanmarkkinahinnan lasku vuoden toisella neljänneksellä heijastui myös Suomeen tuotavien öljytuotteiden hintoihin. Polttonesteiden kuluttajahinnat puolestaan olivat lievästi koholla verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen, mihin vaikutti vuoden alun veronkorotukset. Kesäkuussa polttoöljyllä oli nousua 1, dieselöljyllä 3 ja moottoribensiinillä 2 prosenttia.

Kivihiilen hinta nousi rajusti vuoden 2016 lopussa, mutta on taas laskenut hieman tämän vuoden aikana. Sähköntuotannossa käytetyn kivihiilen veroton hinta oli tämän vuoden kesäkuussa 42 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin. Maakaasun hinta on ollut nousussa reilun vuoden ajan ja sen veroton hinta oli noussut kesäkuussa 23 prosenttia vuotta aiemmasta. Suomessa sähköntuotannon polttoaineet ovat verottomia, kun taas lämmöntuotannossa käytetyistä polttoaineista maksetaan valmisteveroa.

Lämmöntuotannossa käytettävän kivihiilen ja maakaasun verollisia hintoja nostivat valmisteveron sekä verottomien hintojen nousu. Verollisiin hintoihin verottomien hintojen muutokset vaikuttavat kuitenkin yhä vähemmän johtuen verojen osuuden kasvusta viime vuosina. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna kivihiilen hinta oli kesäkuussa 15 prosenttia ja maakaasun 16 prosenttia korkeampi.

Pohjoismaiden kohentunut vesitilanne vaikutti pohjoismaisen sähköpörssin osto- ja myyntitarjouksista johdetun systeemihinnan laskuun. Kesäkuussa systeemihinnan keskiarvo oli 7 prosenttia ja Suomen aluehinnan keskiarvo 14 prosenttia matalampi kuin vuotta aiemmin.

Kotitalousasiakkaiden sähkön hinnat kallistuivat kaikissa kuluttajaryhmissä ja olivat kesäkuussa keskimäärin 5 prosenttia korkeammat kuin vuotta aiemmin. Yritys- ja yhteisöasiakkaista pienimmillä kuluttajilla sähkön hinnat olivat kesäkuussa samalla tasolla kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, keskisuurilla hinnat laskivat 3 prosenttia ja aivan suurimmilla käyttäjillä laskua oli 5 prosenttia.


Lähde: Tilastokeskus, Energian hinnat

Lisätietoja: Ville Maljanen 029 551 2691, energia@stat.fi

Vastaava tilastojohtaja: Ville Vertanen

Julkaisu pdf-muodossa (332,3 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Kuviot
Laatuselosteet

Päivitetty 7.9.2017

Viittausohje:

Tilasto: Energian hinnat [verkkojulkaisu].
ISSN=1799-7984. 2. vuosineljännes 2017. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 5.3.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/ehi/2017/02/ehi_2017_02_2017-09-07_tie_001_fi.html