Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 13.2.2020

Kaupan liikevaihdon kasvuvauhti hiipui joulukuussa

Tilastokeskuksen mukaan koko kaupan työpäiväkorjatun liikevaihdon kasvu hiipui vuoden 2019 loppua kohden nousten joulukuussa hienoiset 0,1 prosenttia vuodentakaisesta. Työpäiväkorjattu myynnin määrä, josta hintojen muutoksen vaikutus on poistettu, laski samaan aikaan 0,4 prosenttia. Sekä liikevaihdon että myynnin määrän kehitystä heikensi joulukuussa tukkukaupan supistuminen.

Koko kaupan (G) työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %

Koko kaupan (G) työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %
Kaupan toimialoista voimakkaimmassa kasvussa oli autokauppa, jossa työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi joulukuussa 9,5 prosenttia ja myynnin määrä 8,6 prosenttia vuoden 2018 joulukuusta. Tukkukaupassa työpäiväkorjattu liikevaihto ja myynnin määrä sen sijaan laskivat vuodentakaisesta. Tukkukaupan liikevaihto supistui tasan kaksi prosenttia ja myynnin määrä 2,5 prosenttia. Vähittäiskaupassa sekä työpäiväkorjattu liikevaihto että myynnin määrä kasvoivat reilut puoli prosenttia. Vähittäiskaupan kasvuun vaikutti päivittäistavarakaupan myönteinen kehitys (1,9%), kun taas erikoiskaupassa (-0,3%) ja tavaratalokaupassa (-2,3%) liikevaihto supistui. Suuren eron liikevaihdon ja myynnin määrän kehityksessä varsinkin päivittäistavarakaupassa ja tavaratalokaupassa selittää hintojen nousu.

Työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos kaupan toimialoilla, joulukuu 2019, % (TOL 2008)

Työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos kaupan toimialoilla, joulukuu 2019, % (TOL 2008)

Liikevaihto ja myynnin määrä laskivat edelliskuukaudesta

Koko kaupan kausitasoitettu liikevaihto väheni joulukuussa 0,3 prosenttia marraskuuhun verrattuna. Myynnin määrä laski samaan aikaan 0,5 prosenttia. Marraskuussa liikevaihto ja myynnin määrä sen sijaan pysyivät molemmat lähes edellisen kuukauden tasolla.

Koko kaupan (G) kausitasoitetun liikevaihdon ja myynnin määrän muutos edellisestä kuukaudesta, %

Koko kaupan (G) kausitasoitetun liikevaihdon ja myynnin määrän muutos edellisestä kuukaudesta, %
Tammi-joulukuun aikana koko kaupan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 0,8 ja myynnin määrä 0,4 prosenttia vuoden 2018 vastaavasta ajanjaksosta.

Koko kaupan liikevaihdon ja myynnin määrän trendi

Koko kaupan liikevaihdon ja myynnin määrän trendi
Kaupan liikevaihtokuvaaja kuvaa yrityksiä, joiden päätoimiala on kauppa. Indeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineiston tietoihin, joita täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelun aineistolla. Myynnin määräindeksi lasketaan poistamalla arvoindeksisarjasta hintojen muutosten vaikutus.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, jonka ansiosta myös kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.

Uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia ja voivat tarkentua merkittävästi etenkin tarkemmilla toimialatasoilla tulevina kuukausina.

Yritysten toimialoja tarkastettu helmikuussa julkaistuissa tiedoissa

Liikevaihto- ja palkkasummakuvaajissa on otettu tämän tilastojulkaisun yhteydessä käyttöön uusimmat yritysrekisterin määrittämät toimialat. Toimialakorjaukset näkyvät tietojen tarkentumisena osalla julkaistavista toimialoista vuosien 2018-2019 osalta. Muutosten vaikutukset on huomioitu tilaston tuotannossa siten, ettei julkaistuihin indeksisarjoihin muodostu aikasarjakatkoksia. Tilaston tulkinta säilyy muutoksen myötä niin ikään ennallaan. Toimialojen vuosimuutosten tarkentuminen on esitetty kohdassa Tietojen tarkentuminen.


Lähde: Kaupan liikevaihtokuvaaja, Tilastokeskus

Lisätietoja: Suvi Kiema 029 551 3509, Reetta-Maria Salokannel 029 551 3657, palvelut.suhdanne@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Mari Ylä-Jarkko

Julkaisu pdf-muodossa (314,1 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Laatuselosteet
Tietojen tarkentuminen

Päivitetty 13.02.2020

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Kaupan liikevaihtokuvaaja [verkkojulkaisu].
ISSN=1799-0912. joulukuu 2019. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 12.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/klv/2019/12/klv_2019_12_2020-02-13_tie_002_fi.html