Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 15.7.2020

Kaupan liikevaihto ja myynnin määrä laskivat toukokuussa

Tilastokeskuksen mukaan koko kaupan työpäiväkorjattu liikevaihto laski toukokuussa 5,0 prosenttia vuoden 2019 toukokuusta. Työpäiväkorjattu myynnin määrä, josta hintojen muutoksen vaikutus on poistettu, väheni samaan aikaan 1,8 prosenttia. Sekä liikevaihdon että myynnin määrän kehitystä elvytti toukokuussa vähittäiskaupan piristyminen. Tukku- ja autokaupassa liikevaihto ja myynnin määrä olivat edelleen laskussa toukokuussa. Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne vaikutti kaupan toimialojen kehitykseen.

Koko kaupan (G) työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %

Koko kaupan (G) työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %
Työpäiväkorjattu liikevaihto laski tukkukaupassa toukokuussa 8,6 prosenttia, kun samaan aikaan myynnin määrä väheni vain 2,9 prosenttia. Heikointa kaupan kehitys oli toukokuussa huhtikuun tapaan autokaupassa, jossa työpäiväkorjattu liikevaihto laski 16,5 prosenttia ja myynnin määrä 17,4 prosenttia vuodentakaisesta. Vähittäiskaupan työpäiväkorjattu liikevaihto sen sijaan kasvoi 6,0 prosenttia ja myynnin määrä 6,4 prosenttia. Vähittäiskaupan kasvuun vaikutti päivittäistavarakaupan ja tavaratalokaupan myönteinen kehitys, kun taas erikoiskaupassa liikevaihto edelleen supistui. Päivittäistavarakaupan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi peräti 11,5 prosenttia ja myynnin määrä 9,6 prosenttia. Tavaratalokaupan liikevaihto kasvoi toukokuussa 6,0 prosenttia, erikoiskaupan liikevaihdon supistuessa samaan aikaan 3,6 prosenttia. Kaupan työpäiväkorjattua kehitystä vahvisti sekä vapun sijoittuminen perjantaille että viikonloppujen lukumäärä toukokuussa 2020 verrattuna vuoden 2019 toukokuuhun.

Työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos kaupan toimialoilla, toukokuu 2020, % (TOL 2008)

Työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos kaupan toimialoilla, toukokuu 2020, % (TOL 2008)

Liikevaihto ja myynnin määrä kasvoivat edelliskuukaudesta

Koko kaupan kausitasoitettu liikevaihto kasvoi toukokuussa 2,3 prosenttia huhtikuuhun verrattuna. Myynnin määrä kasvoi samaan aikaan 1,1 prosenttia. Huhtikuussa liikevaihto laski 7,2 prosenttia ja myynnin määrä puolestaan 2,6 prosenttia edeltävään kuukauteen verrattuna.

Koko kaupan (G) kausitasoitetun liikevaihdon ja myynnin määrän muutos edellisestä kuukaudesta, %

Koko kaupan (G) kausitasoitetun liikevaihdon ja myynnin määrän muutos edellisestä kuukaudesta, %

Koko kaupan liikevaihdon ja myynnin määrän trendi

Koko kaupan liikevaihdon ja myynnin määrän trendi
Kaupan liikevaihtokuvaaja kuvaa yrityksiä, joiden päätoimiala on kauppa. Indeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineiston tietoihin, joita täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelun aineistolla. Myynnin määräindeksi lasketaan poistamalla arvoindeksisarjasta hintojen muutosten vaikutus.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, jonka ansiosta myös kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.

Uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia ja voivat tarkentua merkittävästi etenkin tarkemmilla toimialatasoilla tulevina kuukausina.


Lähde: Kaupan liikevaihtokuvaaja, Tilastokeskus

Lisätietoja: Suvi Kiema 029 551 3509, palvelut.suhdanne@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Mari Ylä-Jarkko

Julkaisu pdf-muodossa (315,1 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Laatuselosteet
Tietojen tarkentuminen

Päivitetty 15.07.2020

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Kaupan liikevaihtokuvaaja [verkkojulkaisu].
ISSN=1799-0912. toukokuu 2020. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 25.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/klv/2020/05/klv_2020_05_2020-07-15_tie_002_fi.html