Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 12.11.2020

Kaupan liikevaihto laski syyskuussa 0,7 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan koko kaupan työpäiväkorjattu liikevaihto supistui syyskuussa 0,7 prosenttia vuoden 2019 syyskuusta. Liikevaihto laski kaikilla kaupan päätoimialoilla vähittäiskauppaa lukuun ottamatta. Koko kaupan työpäiväkorjattu myynnin määrä, josta hintojen muutoksen vaikutus on poistettu, nousi syyskuussa edelleen 1,4 prosenttia. Myynnin määrän liikevaihtoa suotuisamman kehityksen selittää hintojen lasku.

Koko kaupan (G) työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %

Koko kaupan (G) työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %
Tukkukaupassa työpäiväkorjattu liikevaihto pysyi edelleen alavireisenä, kun liikevaihto laski 3,1 prosenttia viime vuoden syyskuusta. Tukkukaupan myynnin määrä kohosi sen sijaan vuodentakaisesta vajaan prosentin. Autokaupan työpäiväkorjattu liikevaihto väheni syyskuussa tasan prosentin ja työpäiväkorjattu myynnin määrä laski puolestaan 2,3 prosenttia. Vähittäiskaupan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi syyskuussa 3,4 prosenttia edellisen vuoden syyskuusta. Myynnin määrä kehittyi niin ikään positiivisesti, kun kasvua kertyi 3,7 prosenttia edellisvuoteen nähden. Vähittäiskaupan toimialoista eniten kasvoivat päivittäistavara- ja tavaratalokauppa. Päivittäistavarakaupan työpäiväkorjattu liikevaihto oli syyskuussa 6,5 prosenttia ja tavaratalokaupan työpäiväkorjattu liikevaihto 3,6 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Erikoiskaupassa liikevaihto jäi edellisvuoden tasolle, mutta myynnin määrä kasvoi syyskuussa tasan kaksi prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos kaupan toimialoilla, syyskuu 2020, % (TOL 2008)

Työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos kaupan toimialoilla, syyskuu 2020, % (TOL 2008)

Liikevaihto ja myynnin määrä pysyttelivät edelliskuukauden tasolla

Koko kaupan kausitasoitetun liikevaihdon kehitys edelliseen kuukauteen verrattuna on ollut positiivista huhtikuun 2020 romahduksen jälkeen. Syyskuussa koko kaupan kausitasoitettu liikevaihto nousi hienoiset 0,1 prosenttia elokuuhun verrattuna. Myynnin määrä kasvoi samaan aikaan 0,2 prosenttia. Elokuussa liikevaihto ja myynnin määrä pysyttelivät niin ikään edelliskuukauden tasolla, kun liikevaihto kohosi heinäkuusta 0,2 prosenttia ja myynnin määrä 0,1 prosenttia.

Koko kaupan (G) kausitasoitetun liikevaihdon ja myynnin määrän muutos edellisestä kuukaudesta, %

Koko kaupan (G) kausitasoitetun liikevaihdon ja myynnin määrän muutos edellisestä kuukaudesta, %

Koko kaupan liikevaihdon ja myynnin määrän trendi

Koko kaupan liikevaihdon ja myynnin määrän trendi
Kaupan liikevaihtokuvaaja kuvaa yrityksiä, joiden päätoimiala on kauppa. Indeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineiston tietoihin, joita täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelun aineistolla. Myynnin määräindeksi lasketaan poistamalla arvoindeksisarjasta hintojen muutosten vaikutus.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, jonka ansiosta myös kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.

Uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia ja voivat tarkentua merkittävästi etenkin tarkemmilla toimialatasoilla tulevina kuukausina.


Lähde: Kaupan liikevaihtokuvaaja, Tilastokeskus

Lisätietoja: Suvi Kiema 029 551 3509, Reetta-Maria Salokannel 029 551 3657, palvelut.suhdanne@tilastokeskus.fi

Vastaava osastopäällikkö: Mari Ylä-Jarkko

Julkaisu pdf-muodossa (316,1 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Laatuselosteet
Tietojen tarkentuminen

Päivitetty 12.11.2020

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Kaupan liikevaihtokuvaaja [verkkojulkaisu].
ISSN=1799-0912. syyskuu 2020. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 19.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/klv/2020/09/klv_2020_09_2020-11-12_tie_002_fi.html