Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Laatuseloste

Relevanssi

Palvelualojen hyödyketilaston tuottaa ja rahoittaa Tilastokeskus. Tilasto perustuu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen yritystoiminnan rakennetilastoista (295/2008), jossa on määritelty tilaston kattamat toimialat ja tietosisältö. Tilaston ensimmäinen viitevuosi on 2008.

Palvelualojen hyödyketilasto kuvaa liike-elämän palveluiden tuotantoa asetuksen määrittelemillä toimialoilla. Tilastossa on tietoja liikevaihdon jakautumisesta palveluerittäin, viennin ja kotimaan liikevaihdon määristä sekä liikevaihdon jakautumisesta yksityisen ja julkisen sektorin välillä. Tilastokeskuksen ulkopuolisia tiedonkäyttäjiä ovat esimerkiksi toimialajärjestöt. Lisäksi tietoja käytetään kansantalouden tilinpidon ja palvelujen tuottajahintaindeksin laadinnassa.

Tiedonkeruuseen kuuluvat seuraavat toimialat (TOL2008). Vuosittain:

  • Tietotekniset palvelut (Tol 582, 62, 631)

  • Mainos- ja mediatoimistot (Tol 731)

  • Henkilöstöpalvelut (Tol 78)

Parillisina tilastovuosina:
  • Lakiasiainpalvelut (Tol 691)

  • Kirjanpidon ja tilintarkastuksen palvelut (Tol 692)

  • Liikkeenjohdon konsultointipalvelut (Tol 702)

Parittomina tilastovuosina:
  • Arkkitehti- ja tekniset palvelut (Tol 711)

  • Tekninen testaus ja analysointi (Tol 712)

  • Markkinatutkimuspalvelut (Tol 732)

Asetuksen mukaan yrityksiltä kysyttäviä tietoja ovat liikevaihdon jakautuminen sekä CPA -tuoteluokituksen (Classification of Products by Activity) mukaisesti että asiakkaan kotipaikan mukaan jaottelulla kotimainen, ulkomainen EU-alueella tai ulkomainen EU-alueen ulkopuolella. Lisäksi kansantalouden tilinpidon ja palvelujen tuottajahintaindeksin tarpeisiin tiedustellaan liikevaihdon jakautuminen julkisen ja yksityisen sektorin asiakkaiden välillä.

Liikevaihdon jakautuminen asiakkaan kotipaikan mukaan määritellään ESA95:n (European system of accounts) kohdan 1.30 mukaan seuraavasti: yrityksen kotipaikaksi määritellään se maa, jonka alueelle asiakkaan taloudellinen toiminta keskittyy.

Liikevaihdon jakautumista julkisen ja yksityisen sektorin asiakkaiden välillä koskevassa kysymyksessä taloudelliset toimijat jaetaan julkisen ja yksityisen sektorin toimijoihin kansantalouden tilinpidon määritelmän mukaisesti. Julkiselle sektorille kuuluvat valtion ja kuntien hallinto, kansaneläkelaitos ja muut sosiaaliturvarahastot (ml työeläkelaitokset), koululaitos, sekä kuntien ja kuntayhtymien palvelulaitokset, jotka eivät ole yhtiö- tai liikelaitosmuotoisia. Yksityiselle sektorille luokitellaan kaikki osakeyhtiöt, valtion, kuntien ja kuntayhtymien liikelaitokset, Suomen pankki, yksityiset henkilöt, yritykset, säätiöt, osuuskunnat, yhdistykset, itsenäiset yrittäjät ja ammatinharjoittajat, sekä voittoa tavoittelemattomat yhteisöt.

Menetelmäkuvaus

Asetuksen mukaan tilaston perusjoukko kattaa kaikki vähintään 20 henkeä työllistävät yritykset mainituilla toimialoilla. 20 hengen alaraja johtaa kuitenkin monilla toimialoilla siihen, että yritysjoukko kattaa vain pienen osan toimialan liikevaihdosta. Lisäksi eräillä toimialoilla esimerkiksi pienet ja suuret yritykset ovat erikoistuneet tiettyjen palveluiden tuottamiseen. Tämän vuoksi perusjoukon alaraja on tietyillä toimialoilla 5 henkilöä. Toimialakohtaisen henkilöstörajan määrittämisen tavoitteena on, että kehikko kattaa 80% toimialan liikevaihdosta ja tuottaa edustavan kuvan toimialan rakenteesta.

Kehikko on ositettu toimialoittain ja suuruusluokittain. Satunnaisotantaa hyödynnetään niissä ositteissa, joiden osalta ei ole tarpeen poimia kaikkia yrityksiä otokseen. Myös kaikki vähintään 100 henkeä työllistävät yritykset poimitaan otokseen.

Oikeellisuus ja tarkkuus

Palvelualojen hyödyketilasto ei kuvaa liike-elämän palveluiden tuotantoa täysin kattavasti, sillä edellä esitetyistä henkilöstörajauksista johtuen toimialojen pienimmät yritykset eivät kuulu tilaston perusjoukkoon.

Merkittävä tilaston luotettavuuteen vaikuttava tekijä on tiedonantajien kyky jaotella liikevaihto CPA-luokituksen tai vientialueiden mukaisesti. Tätä riskiä on pyritty hallitsemaan täsmentämällä luokitusta ja luokkien kuvauksia.

Vastauskatoa minimoidaan karhuamalla vastauksia kirjeitse ja puhelimitse. Vastanneiden yritysten tiedot korotetaan ositteittain vastaamaan perusjoukon tietoja. Estimaattien muodostamisessa huomioidaan vastauskato sekä yli- ja alipeitto. Ylipeittoon kuuluvat yritysrekisterissä väärälle toimialalle luokitellut yritykset, sekä yritykset, joiden toiminnan päättyminen ei ole päivittynyt yritysrekisteriin otoksen poiminta-ajankohtaan mennessä.

Mikäli tilastossa havaitaan virheitä, tiedot oikaistaan korjaamalla virheet ja laatimalla virheistä tiedote tilaston verkkosivuille.

Ajantasaisuus

Tilasto julkaistaan kerran vuodessa. Kerätyt tiedot ovat tilastovuonna päättyneen tilikauden tietoja. Mikäli tilikausi on pidempi tai lyhyempi kuin 12 kuukautta, tiedot on muutettu vastaamaan 12 kuukauden ajanjakson tietoja. Julkaistavat tiedot ovat lopullisia vuositietoja, eikä ennakkotietoja julkaista. Säännöllisessä tuotannossa tiedonkeruu ajoittuu tilastovuotta seuraavaan kevääseen ja julkaisuajankohta syksyyn.

Julkistamiskalenterin verkko-osoite: http://tilastokeskus.fi/ajk/julkistamiskalenteri/index.html

Saatavuus

Tilaston tiedot julkaistaan tilastokeskuksen internetsivuilla siten, että yksittäisen yrityksen tiedot eivät ole pääteltävissä. Yritystason aineisto voidaan luovuttaa salattuna tutkijoiden käyttöön Tilastokeskuksen tutkimuslaboratoriossa. Laboratorion yhteystiedot: yr-tutkimus.laboratorio@tilastokeskus.fi. Tilaston kuvaus ja menetelmäselosteet julkaistaan tilaston internetsivulla.

Vertailukelpoisuus

Vertailukelpoinen aikasarja tilaston tiedoista alkaa vuodesta 2008. Palvelualojen hyödyketilaston liikevaihtotiedot ovat vertailukelpoisia muiden rakennetilastoasetukseen perustuvien tilastojen ja tilinpäätöstilastojen kanssa toimialan 4-numerotasolla. CPA-luokituksella ei kerätä liikevaihtotietoja muissa lähteissä.

Yhtenäisyys

Aikasarjan yhtenäisyyden kannalta merkittävin riski liittyy toimiala- ja CPA-luokituksen tuleviin uudistuksiin. Tiedot on kerätty TOL/CPA2008 luokituksilla, joten suuria uudistuksia ei ole lähitulevaisuudessa odotettavissa. Palvelualojen hyödyketilaston liikevaihtotiedot ovat yhtenevät muiden rakennetilastoasetukseen perustuvien tilastojen ja tilinpäätöstilastojen kanssa toimialan 4-numerotasolla.


Lähde: Palvelualojen hyödyketilasto 2008 Tilastokeskus

Lisätietoja: Markku Pankasalo (09) 1734 3477, hyodyketilastot@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Leena Storgårds


Päivitetty 25.3.2010

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Palvelualojen hyödyketilasto [verkkojulkaisu].
ISSN=2242-2129. 2008, Laatuseloste . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 28.3.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/palhy/2008/palhy_2008_2010-03-25_laa_001_fi.html