Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 14.3.2019

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat tammikuussa

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden 2019 tammikuussa 4,2 prosenttia vuoden 2018 tammikuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 2,9 prosenttia. Viime vuoden joulukuussa liikevaihto ylsi 5,4 prosentin kasvuun, kun taas volyymi ylsi tuolloin 3,8 prosentin nousuun vuodentakaisesta. Palvelualoissa ei ole mukana kaupan toimialoja.

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %

Palveluiden työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, %

Tammikuussa 2019 palveluiden päätoimialoista voimakkaimmin kehittyi ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan liikevaihto, joka kasvoi työpäiväkorjattuna 6,1 prosenttia vuodentakaisesta. Toimialan volyymi kasvoi vastaavasti 4,1 prosenttia.

Kiinteistöalan toiminta sekä hallinto- ja tukipalvelutoiminta ylsivät lähes yhtä hyvään kasvuun vuoden 2018 tammikuuhun verrattuna. Kiinteistöalan toiminnan liikevaihto oli työpäiväkorjattuna 5,0 prosenttia ja volyymi 2,4 prosenttia vuoden takaista korkeampi. Vastaavasti hallinto- ja tukipalvelutoiminnan liikevaihto ylsi 4,9 prosentin ja volyymi 6,0 prosentin vuosikasvuun. Volyymilla mitattuna hallinto- ja tukipalvelutoiminta kasvoi tammikuussa palvelualoista nopeimmin.

Samaan aikaan informaation ja viestinnän toimialalla työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 4,6 prosenttia vuodentakaisesta volyymin yltäessä tuolloin 3,4 prosentin nousuun. Palvelualan keskimääräsitä kasvua ripeämmin kasvoi tammikuussa 2019 myös kuljetuksen ja varastoinnin toimiala, jossa työpäiväkorjattu liikevaihto ylsi 4,3 prosenttia. Toimialan volyymi kasvoi tuolloin 2,0 prosenttia.

Palvelualojen työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, tammikuu 2019, % (TOL 2008)

Palvelualojen työpäiväkorjatun liikevaihdon ja volyymin vuosimuutos, tammikuu 2019, % (TOL 2008)

Liikevaihto laski tuotantoa voimakkaammin edelliseen kuukauteen verrattuna

Palvelualojen kausitasoitettu liikevaihto laski tammikuussa 0,9 prosenttia joulukuuhun verrattuna. Palveluiden tuotanto, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, laski samaan aikaan 0,2 prosenttia. Liikevaihto ja tuotanto olivat molemmat kasvussa joulukuussa edeltävään kuukauteen verrattuna.

Palveluiden kausitasoitetun liikevaihdon ja volyymin muutos edellisestä kuukaudesta %

Palveluiden kausitasoitetun liikevaihdon ja volyymin muutos edellisestä kuukaudesta %

Uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia ja voivat tarkentua merkittävästi etenkin tarkemmilla toimialatasoilla tulevina kuukausina. Palvelualojen volyymi on laskettu poistamalla liikevaihtoindeksistä hintojen muutosten vaikutus.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, jonka ansiosta myös kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.


Lähde: Palvelualojen liikevaihtokuvaaja, Tilastokeskus

Lisätietoja: Aki Niskanen 029 551 2657, Katja Liukkonen 029 551 3515, palvelut.suhdanne@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Mari Ylä-Jarkko

Julkaisu pdf-muodossa (406,0 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Kuviot
Laatuselosteet
Tietojen tarkentuminen

Päivitetty 14.3.2019

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Palvelualojen liikevaihtokuvaaja [verkkojulkaisu].
ISSN=1799-0971. tammikuu 2019. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 10.12.2023].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/plv/2019/01/plv_2019_01_2019-03-14_tie_001_fi.html