Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 26.2.2016

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2015 loka-joulukuussa 6,8 miljoonalle kuutiometrille, joka on 6,3 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Lupien kuutiomäärät vähenivät teollisuus- ja varastorakentamisessa sekä julkisessa palvelurakentamisessa. Kasvua kertyi kuitenkin asuinrakennuksille ja liike- ja toimistorakennuksille vuoden viimeisellä neljänneksellä myönnetyistä rakennusluvista.

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma

Kerrostalohankkeille myönnetyt rakennusluvat pitävät asuinrakentamisen edelleen vauhdissa

Vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä asuinrakennushankkeille myönnettiin rakennuslupia 2,2 miljoonalle kuutiometrille, joka oli 8,2 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Eniten kasvuun vaikutti asuinkerrostaloille myönnetyt rakennusluvat. Samaan aikaan muille kuin asuinrakennuksille myönnetty kuutiometrimäärä väheni 12,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Uudisrakentamisen kokonaistuotanto lähes edellisvuoden tasolla

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä vajaan prosentin vuodentakaisesta. Samaan aikaan kaikkia rakennushankkeita aloitettiin tilavuudella mitattuna 11,4 prosenttia ja asuinrakennushankkeita 40,2 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi 2010=100, trendi

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi 2010=100, trendi

Rakentamisessa positiivista virettä vuonna 2015

Epävarmasta suhdannenäkymästä huolimatta myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä kasvoi vuonna 2015 lähes seitsemän prosenttia edellisvuodesta. Rakentamisen suhdannekehityksessä on havaittavissa alueellista eriytymistä, sillä uudisrakentaminen näyttää keskittyneen yhä enemmän kasvukeskuksiin ja erityisesti Etelä-Suomeen. Rakennuslupia myönnettiin yhteensä 30 tuhannelle asunnolle, josta lähes 40 prosenttia myönnettiin pääkaupunkiseudulle.

Luvanvaraisten rakennushankkeiden aloitukset olivat edellisvuoden tasolla, mutta asuinrakennusten aloitusten kehitys kääntyi kasvuun. Asuinrakennushankkeita käynnistettiin vuoden 2015 aikana lähes 11 miljoonan kuutiometrin edestä, mikä on noin 9 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Muiden kuin asuinrakennusten rakentamisen hiipuminen jatkui ja niitä käynnistettiin vuoden aikana 5 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Uudisrakentamisen kokonaistuotanto laski vuonna 2015 jo neljättä vuotta peräkkäin. Vuodesta 2011 on tultu alas rajusti ja kokonaistuotanto on laskenut 26 prosenttia neljässä vuodessa. Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi jäi 4 prosenttia alhaisemmalle tasolle kuin edellisvuonna, mutta loppuvuotta kohden tuotannon supistuminen hidastui. Vuoden 2015 kiinteähintaisesta kokonaistuotannosta neljännes syntyi pääkaupunkiseudulla.

Asuinrakentaminen painottuu nyt selvästi kerrostalorakentamiseen. Pientalojen rakentaminen on painunut erittäin alhaiselle tasolle, tuotannon volyymi on enää noin puolet siitä mitä se oli vuonna 2010. Kerrostalorakentamisen volyymi on puolestaan lähtenyt elpymään nopeammin kuin muu rakentaminen ja kerrostalotuotannon kiinteähintainen volyymi kääntyi jo plussalle vuoden 2015 aikana ja kasvoi 5 prosenttia edellisvuodesta.

Myönnetyt rakennusluvat asuinrakennuksille, milj. m3, liukuva vuosisumma

Myönnetyt rakennusluvat asuinrakennuksille, milj. m3, liukuva vuosisumma

Rakennus- ja asuntotuotantotilaston aineisto

Rakennus- ja asuntotuotantotilaston tiedot perustuvat Väestörekisterikeskuksen rakennuslupa-aineistoon. Rekisteriaineisto täydentyy sitä mukaa kun rakennusvalvontaviranomaiset toimittavat tietoja Väestötietojärjestelmään ja tilaston nyt julkaistut tiedot voivat tarkentua. Väestötietojärjestelmän uudistuksista johtuen vuodentakainen kertymätieto ei vastaa täysin tämänhetkistä aineiston kertymää ja aiheuttaa harhaa muutosprosenttilaskentaan. Uusimpien kuukausien osalta aineisto on vielä alipeittoinen ja täydentyy tulevien kuukausien aikana.


Lähde: Rakennus- ja asuntotuotanto, Tilastokeskus

Lisätietoja: Merja Järvinen 029 551 2458, Heli Suonio 029 551 2481, rakennus.suhdanne@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Mari Ylä-Jarkko

Julkaisu pdf-muodossa (237,3 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Laatuselosteet
Tietojen tarkentuminen

Päivitetty 26.2.2016

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Rakennus- ja asuntotuotanto [verkkojulkaisu].
ISSN=1796-3257. joulukuu 2015. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 25.2.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/ras/2015/12/ras_2015_12_2016-02-26_tie_001_fi.html