Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Pysyvä rakennustunnus käyttöön joulukuussa, marraskuussa ei tilastojulkistusta

Väestörekisterikeskus ottaa käyttöön vuoden 2014 loppuun mennessä pysyvän rakennustunnuksen koko väestötietojärjestelmässä. Rakennustunnuksen käyttöönotto muuttaa rakennus- ja asuntotuotantotilaston sisältöä ja julkistusten aikatauluja.

Pysyvään rakennustunnukseen perustuva aineisto on Tilastokeskuksen käytettävissä vasta marraskuussa, minkä vuoksi 26.11.2014 julkaistavaksi ilmoitetut kuluvan vuoden kolmannen neljänneksen tiedot voidaan julkaista vasta 19.12.2014.

Joulukuussa julkaistaan kokonaan uudistettu rakennus- ja asuntotuotantotilasto ja rakennuslupatietojen, aloitettujen rakennushankkeiden ja valmistuneiden rakennuksien aikasarjat aggregoidaan uudistuneesta aineistosta. Myös kaikki marraskuussa erääntyvät maksulliset toimeksiannot tuotetaan viimeistään joulukuun loppuun mennessä.

Uudisrakentamisen volyymi-indeksin aikasarjat uudistetaan myöhemmin keväällä 2015.

Joulukuusta eteenpäin kaikki kuukausijulkistukset ovat samansisältöisiä, eikä jatkossa julkaista enää erikseen neljännesvuositietoja.

Parempi kokonaiskuva rakennuskannasta

Pysyvä rakennustunnus muuttaa tilastoinnin näkökulmaa ja antaa aiempaa paremman kokonaiskuvan koko Suomen rakennuskannasta. Aiemmin aineiston tarkastelu keskittyi yksittäisiin rakennuslupiin, mutta jatkossa näkökulmana on rakennus, siihen kohdistuvat rakennusluvat ja niiden rakennusvaiheet.

Pysyvän rakennustunnuksen käyttöönotto tulee parantamaan olennaisesti tilaston laatua. Aineiston tarkistaminen ja korjaaminen on aikaisempaa helpompaa, mutta aikasarjat tulevat tarkentumaan aineistoon tehtyjen korjausten myötä. Suhdannekuvaan muutoksella ei ole vaikutusta. Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärät tulevat olemaan hieman alhaisemmalla tasolla kuin aikaisemmin on tilastoitu.

Lisätietoja: Mira Kuussaari 029 551 3538

 


Päivitetty 9.10.2014

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Rakennus- ja asuntotuotanto [verkkojulkaisu].
ISSN=1796-3257. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 21.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/ras/ras_2014-10-09_uut_001_fi.html