Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 13.6.2019

Rakentamisen liikevaihto ja myynnin määrä kasvussa huhtikuussa

Rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden 2019 huhtikuussa 14,1 prosenttia vuodentakaisesta. Myynnin määrä, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 8,3 prosenttia. Sekä liikevaihdon että myynnin määrän osalta toimialoista voimakkaimmin kasvoi talonrakentaminen.

Rakentamisen työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, huhtikuu 2019, %

Rakentamisen työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, huhtikuu 2019, %

Liikevaihdon kehitys oli myönteistä kaikilla rakentamisen toimialoilla huhtikuussa. Talonrakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 18,4 prosenttia vuoden 2018 huhtikuusta. Vuoden 2019 maaliskuussa vuodentakaisesta runsaimmin kasvanut maa- ja vesirakentamisen toimiala oli myös huhtikuussa reippaassa kasvussa. Maa- ja vesirakentamisen toimialalla liikevaihtoa kertyi huhtikuussa 16,2 prosenttia enemmän kuin samaan aikaan vuotta aiemmin. Erikoistuneen rakennustoiminnan liikevaihto kasvoi 7,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Myynnin määrä kasvoi huhtikuussa kaikilla rakentamisen toimialoilla, mutta kasvu oli liikevaihtoa maltillisempaa. On luonnollista, että myynnin määrä kasvaa liikevaihtoa hitaammin, sillä hinnat yleensä kasvavat ennemmin kuin laskevat. Myynnin määräindeksi lasketaan jakamalla liikevaihtoindeksi hintaindeksillä ja kerrotaan sadalla. Työpäiväkorjattu myynnin määrä kasvoi talonrakentamisen toimialalla 14,3 prosenttia ja maa- ja vesirakentamisessa 9,2 prosenttia. Erikoistuneen rakennustoiminnan myynnin määrä kasvoi 2,8 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakentamisen työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %

Rakentamisen työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %

Muutos edelliseen kuukauteen kolmatta kuukautta kasvussa niin liikevaihdossa kuin myynnin määrässäkin

Rakentamisen kausitasoitettu liikevaihto kasvoi huhtikuussa 1,4 prosenttia maaliskuuhun verrattuna. Myynnin määrä kasvoi samaan aikaan 0,9 prosenttia. Kausitasoitettu kuukausimuutos on positiivinen jo kolme peräkkäistä kuukautta. Rakentamisessa tyypillisempää on, että muutos edelliseen kuukauteen nähden on vuoroin positiivista ja vuoroin negatiivista. Tämä johtuu isoihin projekteihin liittyvistä laskutuskäytännöistä, jotka muodostavat liikevaihtoindeksin piikikkääksi. Maaliskuussa kausitasoitettu liikevaihto oli 1,2 prosentin ja myynnin määrä 0,8 prosentin kasvussa helmikuuhun verrattuna.

Rakentamisen kausitasoitetun liikevaihdon ja myynnin määrän muutos edellisestä kuukaudesta, %

Rakentamisen kausitasoitetun liikevaihdon ja myynnin määrän muutos edellisestä kuukaudesta, %

Rakentamisen liikevaihtoindeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineistoon, jota täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelulla. Rakennusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla isojakin vaihteluita laskutuskäytännöistä johtuen. Suurten projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka projektia varten on työskennelty useita kuukausia tai vuosia.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, jonka ansiosta myös kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.

Uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia ja voivat tarkentua merkittävästi etenkin tarkemmilla toimialatasoilla tulevina kuukausina.

Rakentamisen liikevaihdon trendit toimialoittain (TOL 2008)

Rakentamisen liikevaihdon trendit toimialoittain (TOL 2008)

Lähde: Rakentamisen liikevaihtokuvaaja 2019, huhtikuu, Tilastokeskus

Lisätietoja: Liina Arhosalo 029 551 3612, Heli Suonio 029 551 2481, rakennus.suhdanne@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Mari Ylä-Jarkko

Julkaisu pdf-muodossa (306,0 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Laatuselosteet
Tietojen tarkentuminen

Päivitetty 13.6.2019

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Rakentamisen liikevaihtokuvaaja [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-5919. huhtikuu 2019. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 29.9.2023].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/rlv/2019/04/rlv_2019_04_2019-06-13_tie_001_fi.html