Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Laatuseloste: Velkajärjestelyt

1. Tilastotietojen relevanssi

Yksityishenkilöiden velkajärjestelytilaston keskeistä tietosisältöä ovat käräjäoikeuksiin saapuneiden ja loppuun käsiteltyjen velkajärjestelyasioiden lukumäärät, vahvistetut maksuohjelmat, asioiden käsittelyajat sekä velkojen yhteismäärä käräjäoikeuksittain.

Vakaviin velkaongelmiin joutuneelle yksityishenkilölle voidaan myöntää käräjäoikeudessa velkajärjestely. Velkajärjestelystä säädetään yksityishenkilön velkajärjestelystä annetussa laissa, joka tuli voimaan 8.2.1993. Lailla pyritään korjaamaan taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden yksityishenkilöiden taloudellista asemaa.

Ennen velkajärjestelyn hakemista käräjäoikeudesta velallisen on selvitettävä mahdollisuutensa tehdä sovintoratkaisu velkojiensa kanssa. Ellei sovinnosta päästä ratkaisuun, voidaan jättää velkajärjestelyhakemus tuomioistuimen käsiteltäväksi. Jos velkajärjestelylle on edellytykset, tuomioistuin voi vahvistaa maksuohjelman. Kun maksuohjelma päättyy, velallinen vapautuu lopuista veloistaan.

Aviopuolisot, yhteisvastuulliset kanssavelalliset sekä velallinen ja takaaja voivat hakea velkajärjestelyä yhdessä. Jokainen jättää kuitenkin oman hakemuksensa.

Yksityishenkilön velkajärjestely antaa maksukyvyttömälle henkilölle, jonka kotipaikka on Suomessa, mahdollisuuden vapautua osasta tai kaikista veloistaan, kun hän muutoin kuin tilapäisesti on kyvytön maksamaan erääntyviä velkojaan.

2. Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus

Tilastokeskukselle toimitetaan oikeusministeriön kautta kuukausittain tiedot käräjäoikeuksissa käsitellyistä yksityishenkilöiden velkajärjestelyasioista. Aineisto on kokonaisaineisto. Tiedot saadaan käräjäoikeuksien asiankäsittelyjärjestelmästä (Tuomas), joka otettiin käyttöön 1.12.1993.

Tilastokeskuksessa käräjäoikeuksien toimittamaan perusaineistoon liitetään velkajärjestelyä hakeneiden henkilöiden sosioekonomista taustaa kuvaavia tietoja. Tällaisia tietoja ovat velallisen ikä, sukupuoli, perhetyyppi, pääasiallinen toiminta ja vuodesta 2013 alkaen ammattiasema. Tieto hakijan perhetyypistä on peräisin tuoreimmasta julkaistusta väestötilastosta ja pääasiallinen toiminta sekä ammattiasema työssäkäyntitilaston ennakkotilastosta. Ikää ja sukupuolta lukuunottamatta taustatiedot kuvaavat tilastovuotta edeltävän vuoden tilannetta.

Perhetyyppillä tarkoitetaan kotitalousyksikköä, jossa velallinen asuu. Perhetyyppi määräytyy perheen vanhempien kautta. Tästä johtuen perhetyypin ollessa aviopari, avopari tai yksinhuoltaja, sisältyy näihin talouksiin myös vanhempien kotona asuvat täysi-ikäiset lapset.

3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus

Käräjäoikeuksiin saapuneiden velkajärjestelyasioiden aineistot tarkentuvat korjausten ja tarkistusten edetessä. Luvut korjaantuvat pääsääntöisesti jo seuraavan vuosineljänneksen aikana. Muutokset ovat yleensä vähäisiä eikä niillä ole merkitystä ilmiöiden kokonaiskuvan muodostamisessa.

4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Käräjäoikeuksiin saapuneiden velkajärjestelyasioiden tilastot julkaistaan noin yhden kuukauden viiveellä vuosineljänneksen päättymisestä. Päättyneiden velkajärjestelyasioiden tilasto julkaistaan 5,5 kuukauden viiveellä tilastovuoden päättymisestä.

5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys

Käräjäoikeuksiin saapuneiden yksityishenkilöiden velkajärjestelyasioiden tilastot julkaistaan neljännesvuosittain Tilastokeskuksen kotisivuilla internetissä. Päättyneitä asioita kuvaavat tiedot julkaistaan kerran vuodessa touko-kesäkuussa.

6. Tilastojen vertailukelpoisuus

Tilastoissa käytetään tilastovuoden lopussa voimassa olevaa kuntaluokitusta. Aikaisempien vuosien luvut on muutettu vastaamaan uusinta kuntaluokitusta, jotta tilastot olisivat vertailukelpoisia.

Käräjäoikeuksien lukumäärä tilastoissa vastaa tilastoajankohdan tilannetta. Vertailun helpottamiseksi aiempien vuosien käräjäoikeustiedot on muutettu uusinta tilannetta vastaavaksi.

7. Selkeys ja eheys/yhtenäisyys

Vuodesta 1995 lähtien Tuomas-järjestelmästä saadut velkajärjestelytiedot ovat pääosin yhtenäisiä ja kattavia. Vuoden 1993 velkajärjestelytiedot eivät kuitenkaan ole täysin yhteneväisiä tilaston nykyisen tietosisällön kanssa. Käräjäoikeusuudistuksen takia osa vuosien 1993 ja 1994 velkajärjestelyasioiden päättymistiedoista on puutteellisia. Maakunnittaisia tietoja velkajärjestelyhakemuksista on saatavilla vuodesta 1996 alkaen.


Lähde: Velkajärjestelyt 2021, 3. vuosineljännes. Tilastokeskus

Lisätietoja: Sami Fredriksson 029 551 2696, oikeus@tilastokeskus.fi

Vastaava osastopäällikkö: Hannele Orjala


Päivitetty 20.10.2021

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Velkajärjestelyt [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-5803. 3. vuosineljännes 2021, Laatuseloste: Velkajärjestelyt . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 19.3.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/velj/2021/03/velj_2021_03_2021-10-20_laa_001_fi.html