Julkaistu: 3.7.2003

Sarsin uhreja: luottamus Kiinan tilastoihin

Jo laantuvan sars-epidemian ensimmäisiä uhreja oli Kiinan tilastojen ennestäänkin heiveröinen uskottavuus. Valehtelemalla toistuvasti viruspotilaiden määrän Pekingin viranomaiset vahingoittivat kansainvälisten tilasto- ja talousasiantuntijoiden uskoa Kiinan lukuihin.

Vuosikaudet on epäilty Kiinan horjumatonta kahdeksan prosentin talouskasvuvauhtia. Sars-jupakan jälkeen harvat uskovat Kiinan ilmoituksiin, ettei epidemia ole aiheuttanut muuta kuin lieviä taloudellisia vaikutuksia.

Professori Thomas Rawski Pittsburghin yliopistosta on erikoistunut Kiinan tilastohuijauksen tutkimiseen niin sanottujen sekundaaristen osoittimien avulla. Esimerkiksi energian kulutusluvut ovat muita vaikeammin vääristeltävissä. Rawski arvelee laskeneiden öljytuontilukujen viittaava selvästi kysynnän laskuun ja jopa lyhytaikaiseen nollakasvuun.

Ulkomaisille investoijille halutaan komeita lukuja

Kiinan uudella johdolla on varmastikin tarve "tuottaa" suotuisa kasvulukuja. Oltuaan vallassa vasta muutaman kuukauden se ei halua tulla yhdistetyksi talouden alamäkeen. Eikä aiempikaan syy lukujen kaunisteluun - ulkomaisten investoijien vakuuttaminen - ole mihinkään hävinnyt. Arthur Kroeber The China Economic Quarterly -lehdestä on todennut, että Kiinassa tilastoluvut valitaan monista erilaisista, eikä erityisen luotettavisa lähteistä. "Se on enemmänkin taidetta kuin tiedettä."

Lähde: The Times


Päivitetty 3.7.2003

Lisätietoja:
sähköposti: tietoaika@tilastokeskus.fi