Uutisia 27.1.2022

Lapissa ennätysmäärä matkailijoita Britanniasta ja EU-maista – hotellihuoneiden hinnat roimassa nousussa

Kansainvälinen matkailu kehittyi joulukuussa vahvasti etenkin Lapissa, jossa eurooppalaisten matkailijoiden yöpymiset kipusivat uuteen ennätykseen. Euroopasta Lappiin saapuneiden matkailijoiden yöpymisiä oli viisi prosenttia enemmän kuin joulukuussa 2019.

"Joulun aika on perinteisesti huippusesonki brittien matkailussa Suomeen. Lähes joka toinen Lapissa joulukuussa yöpynyt ulkomaalainen oli britti ja noin joka toinen EU-maista. Muiden maiden osuus jäi melko pieneksi”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Ossi Nurmi kertoo.

Lapissa mitattiin joulukuussa Suomen korkeimmat hotellihuoneiden käyttöasteet. Käytössä oli 66 prosenttia maakunnan hotellihuoneista. Rovaniemellä hotellit olivat joulukuussa lähes loppuunmyytyjä, kun esimerkiksi Helsingissä käyttöaste oli samaan aikaan vain 41 prosenttia.

"Rovaniemellä hotellihuoneen hinta myös kaksinkertaistui edellisvuodesta. Hotellihuone Rovaniemellä maksoi joulukuussa keskimäärin 270 euroa. Koko maassa keskihinta oli 128 euroa."

Myös kotimainen matkailu on ollut loppuvuonna vahvassa nosteessa. Kotimaisille matkailijoille kirjattiin joulukuussa enemmän yöpymisiä kuin ennen pandemiaa, joulukuussa 2019. Kotimaisia yöpymisiä Suomen majoitusliikkeissä oli kaikkiaan 1,02 miljoonaa, mikä oli kolme prosenttia enemmän kuin kaksi vuotta sitten.

"Matkailu näyttää nyt selvästi elpyvän. Joulukuussa myös työmatkailu kotimaassa palasi kahden vuoden takaiselle tasolle”, Nurmi sanoo.

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset ovat sen sijaan yhä toissavuotisen tason alapuolella. Joulukuussa ulkomaisia yöpymisiä kertyi 25 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2019.

"Matkailu ulkomailta Suomeen lähti heinäkuussa kuitenkin tasaiseen nousuun. Joulukuussa ulkomaisia matkailijoita oli jo yhdeksänkertainen määrä edellisvuotiseen verrattuna."

Koko viime vuoden aikana Suomen majoitusliikkeissä yövyttiin 17,5 miljoonaa kertaa. Yöpymisten määrä oli 22 prosenttia edeltävää vuotta suurempi. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 28,1 prosenttia ja ulkomaisten vähenivät 9,3 prosenttia.

”Vuoden 2020 tammi- ja helmikuu olivat vielä normaaleja matkailukuukausia. Jos ne jätetään pois laskuista, ulkomaiset yöpymiset lähes kolminkertaistuivat viime vuonna.”

Lisätietoa:
Majoitustilasto 2021, joulukuu

Yliaktuaari Ossi Nurmi p. 029 551 2984, ossi.nurmi@stat.fi