Uutisia 16.9.2022

Talouden tilannekuva on nyt hämärä: vetääkö yksityinen kulutus talouden laskuun?

Toisella vuosineljänneksellä Suomen bruttokansantuote kasvoi yhä, samoin kuin työllisten määrä. Kasvua osaltaan selittää yksityisen kulutuksen kasvu. Nousevat hinnat ja tästä seuraava palkansaajien reaaliansioiden lasku kuitenkin synkentävät näkymiä, toteaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Tapio Kuusisto.

Neljännesvuositilinpidon tarkentuneiden tietojen mukaan bruttokansantuote kasvoi Suomessa toisella vuosineljänneksellä 1,0 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Toisaalta kaupan ja rakentamisen aloilla arvonlisäyksen volyymit olivat toisella neljänneksellä jo laskussa, kirjoittaa Kuusisto Tilastokeskuksen Tieto&Trendit -verkkolehden artikkelissa. Lisäksi kuluttajahintojen kiihtynyt nousuvauhti on heikentänyt palkansaajien reaaliansioiden kehitystä.

Kuluttajien luottamuksessa näkyy selvästi synkkä tunnelma, Kuusisto muistuttaa. Kesäkuusta lähtien kuluttajien luottamus talouteen, myös omaan talouteensa, on ollut tilastossa historiallisen matalalla tasolla.

Kuluttajien ostovoiman heikkeneminen on Kuusiston mukaan olennaista siksi, että yksityinen kulutus on toiminut Suomen talouden kasvun tärkeänä lähteenä niin kuluvan vuoden toisella neljänneksellä kuin myös esimerkiksi koko viime vuosikymmenen aikana. 

”2010-luku oli hitaan kasvun aikaa ja myös tuolloin yksityinen kulutus oli kituliaan kasvun veturi. Yksityisen kulutuksen kehitys onkin keskeinen tekijä ennakoitaessa lähikuukausien talouskehityksen suuntaa”, Kuusisto arvioi.

Artikkelissa Kuusisto ja yliaktuaari Ulla Virtanen taustoittavat tarkemmin muun muassa sitä, mitä tilastot kertovat viimeaikaisesta talouskehityksestä, miten inflaation vaikutus näkyy eri toimialoilla sekä miltä tulevat kuukaudet näyttävät liikevaihdon ja tuotannon kehitystä ennakoivien mittarien valossa.


Lisätietoa: 
Yliaktuaari Tapio Kuusisto, p. 0295 513 318
Yliaktuaari Ulla Virtanen, p. 0295 513 347

Tieto&Trendit artikkeli: Poikkeuksellisella hintojen nousulla monia vaikutuksia: kurjistaa kotitalouksien tilannetta ja hämärtää talouden näkymää
Katsaus: Kansantalouden sektoritilit neljännesvuosittain 2022, 2. vuosineljännes

Tietokantajulkistus: Kansantalouden neljännesvuositilinpito 2022, 2. vuosineljännes