Uutisia 22.11.2017

Tilastot mediassa -kisan voitto Ylelle: vuorovaikutteinen juttu testaa mielikuviamme nuorisosta

Tilastokeskuksen järjestämän Tilastot mediassa -kisan on voittanut Sanna Kähkösen, Eemeli Martin ja Eetu Pietarisen artikkeli Kyllä ennen nuoriso oli kunnollista – vai oliko? Ylen verkkosivuilla julkaistussa interaktiivisessa artikkelissa lukija voi testata omia mielikuviaan nuorisosta eri vuosikymmeninä.

Palkintoraadin mukaan voittajatyö onnistuu havainnollistamaan yksinkertaisella, mutta selkeällä tavalla yllättäviäkin tilastotietoja.

”Kilpailu tuotti runsaasti töitä. Yhteistä töille on, että ne tarkastelevat ajankohtaisia ja kiinnostavia ilmiöitä tilastojen avulla. Tässä jutussa erityisenä ansiona on tilastollisten aikasarjojen hyödyntäminen. Yksittäiset tilastotiedot asetetaan laajempaan kontekstiin ja kuvataan näin havainnollisesti yhteiskunnallista kehitystä”, sanoo raadin puheenjohtaja Asta Manninen.

”Digitalisoituminen on journalisteille haaste, mutta myös mahdollisuus. Voittajatyö ja moni muu kilpailutyö osoittavat, millaisia uusia tapoja voimme löytää tiedon välittämiseksi yleisöille”, toteaa raadin jäsen Nina Erho Journalistiliitosta. ”Vuorovaikutteisessa jutussa yleisö saa houkuttelevan mahdollisuuden osallistua. Oman oivalluksen kautta tiedot on yleensä helpompi muistaa.”

”Visualisoinnin erityinen vahvuus on aineiston yllättävien piirteiden paljastamisessa ja osoittamisessa. Lukija sitoutetaan aiheeseen pelillistämällä. Hallittu ja havainnollinen kokonaisuus”, kuvailee informaatiomuotoilija Juuso Koponen.

Tilastokeskus järjesti Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi kaksi kilpailua, toisen medialle ja toisen opiskelijoille. Kilpailujen tavoitteena oli kannustaa käyttämään tilastoja monipuolisesti ja etsimään myös uusia innovatiivisia tapoja tilastotietojen esittämiseen. Molempien kilpailujen palkintona oli 2 000 euroa.  

Historiapeli vei voiton opiskelijakisassa

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoille suunnatussa kilpailussa etsittiin parasta tilastoja hyödyntävää sähköistä toteutusta. Tilastojen havainnollistaminen -kisan voitti Jyväskylän yliopiston opiskelijaryhmän Ennen oli kaikki …-historiapeli, jossa kerrotaan sata vuotta sitten syntyneiden suomalaisten elämänkohtaloista. 

Pelin toteuttaneeseen opiskelijaryhmään kuuluvat Veera Hasala, Juho Karppinen, Pauliina Karjalainen, Elina Rantalainen ja Roope Visuri.

Raadin mukaan osallistava peli kytkee hyvin esimerkkihenkilöiden elämänvaiheet Suomen historian kehitykseen.

”Peli hyödyntää monipuolisesti tilastoaineistoja, dokumentteja, valokuvia, historiantutkimusta ja aikalaisten muistelmia. Peli muistuttaa ihmisistä ja yhteiskunnasta tilastojen kohteina ja takana”, Asta Manninen sanoo.

”Historiallisten tilastotietojen havainnollistaminen yksilön kokemuksen kautta on toimiva ratkaisu. Myös tässä voittajatyössä pelillistäminen sitouttaa käyttäjän ja konkretisoi tilastojen merkityksen”, toteaa Juuso Koponen.

Kyllä ennen nuoriso oli kunnollista – vai oliko?
Julkaistu Yleisradion verkkosivuilla 3.6.2017.
Teksti: Sanna Kähkönen; suunnittelu ja toteutus: Eetu Pietarinen ja Eemeli Martti

Ennen oli kaikki …-historiapeli
Työryhmä: Veera Hasala, Juho Karppinen, Pauliina Karjalainen, Elina Rantalainen ja Roope Visuri

 

Katso video kilpailujen voittajista