Uutisia 20.5.2022

Vanhojen osakeasuntojen hintojen nousu hidastui pääkaupunkiseudulla alkuvuonna

Vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä 3,4 prosenttia verrattuna edellisvuoteen ja 0,7 prosenttia edellisestä neljänneksestä, kertovat Tilastokeskuksen ennakkotiedot. Kuudessa suurimmassa kaupungissa hinnat nousivat ensimmäisen neljänneksen aikana 3,8 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 3,1 prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan viime vuonna.

Suurista kaupungeista hinnat nousivat eniten Oulussa, Turussa ja Tampereella, joissa kaikissa hinnat nousivat vähintään 5 prosenttia. Suurista kaupungeista maltillisin hintakehitys oli Helsingissä ja Espoossa, joissa hinnat nousivat 3 prosenttia. Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat nousivat 2,6 prosenttia.

Alkuvuonna osakeasuntojen hinnat ovat nousseet melkein kaikissa maakunnissa verrattuna vuoden 2021 ensimmäiseen neljännekseen. Eniten hinnat nousivat Varsinais-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Maakunnista hinnat laskivat ainoastaan Pohjois-Karjalassa, Satakunnassa ja Pohjois-Savossa.

”Hintojen nousu on hidastunut erityisesti Helsingissä ja Espoossa. Muissa suurissa kaupungeissa ja muualla Suomessa hinnat nousivat pitkälti samaan tahtiin, johon koronan jälkimainingeissa on totuttu”, tiivistää Tilastokeskuksen yliaktuaari Anu Rämö.

Pääkaupunkiseudulla kerrostaloyksiöiden hinnat laskivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 0,4 prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuonna 2021. Kolmioiden ja sitä suurempien kerrostaloasuntojen hinnat taas nousivat alkuvuodesta suurissa kaupungeissa 3,4 prosenttia ja muualla maassa 3,1 prosenttia.

"Suurempien kerrostaloasuntojen hintojen nousu on suurissa kaupungeissa rauhoittunut. Tilan tai oman pihan kaipuusta kertonee kuitenkin se, että rivitaloasuntojen hinnat nousivat ensimmäisellä neljänneksellä pääkaupunkiseudulla peräti 7,2 prosenttia ja suurten kaupunkien ulkopuolellakin 5 prosenttia. Myös omakotitalokauppa oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä suhteellisen vilkasta, vaikka kauppoja tehtiin vähemmän kuin ennätysvuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä", sanoo Anu Rämö.

Uusien osakeasuntojen hintakehityksessä näkyy selvä ero vanhoihin verrattuna: hinnat nousivat vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna pääkaupunkiseudulla 8,1 prosenttia ja muualla Suomessa 3,6 prosenttia. Uudiskohteiden hinnat nousivat viime vuoteen nähden eniten Espoossa, Helsingissä ja Tampereella.

Vanhojen osakeasuntojen hintaindeksin menetelmä ja perusvuosi on uudistettu. Indeksi ottaa aikaisempaa paremmin huomioon asunnon tontin omistusmuodon ja etäisyyden lähimpään kaupunkikeskustaan. Uudistuksesta voi lukea lisää tänään ilmestyneestä Tieto&trendit-verkkolehtemme artikkelista.

Lisätietoa:
Katsaus: Osakeasuntojen hinnat 2022, maaliskuu ja 1. vuosineljännes
Yliaktuaari Anu Rämö, p. 029 551 3450