Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 20.6.2013

Verotus nosti lämmitysenergian hintoja


Energiantuotannossa käytettävien polttoaineiden verotus kiristyi vuoden alusta, mikä nosti erityisesti turpeen verotusta. Tilastokeskuksen tietojen mukaan kaukolämmön hinnat kallistuivat yli kahdeksan prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, mikä johtui verotuksen kiristymisestä ja metsähakkeen kallistumisesta sekä turvepulasta. Kivihiilen hinta puolestaan laski alkuvuonna lämmöntuotannossa, vaikka verotus kiristyi vuoden vaihteessa. Liikennepolttoaineissa dieselin hinta laski. Sähkön pienkäyttäjien hinnat ovat nousseet alkuvuonna, kun taas suurempien sähkön kuluttajien hinnat ovat edelleen laskeneet.

Voimalaitospolttoaineiden hinnat lämmöntuotannossa

Voimalaitospolttoaineiden hinnat lämmöntuotannossa

Edellisvuotta korkeammat hinnat Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla ja alhaiset päästöoikeuksien hinnat mahdollistivat myös kivihiililauhdesähkön tuotannon kasvun alkuvuonna. Erityisesti maalis-huhtikuussa tuotanto noin kolminkertaistui vuotta aiempaan verrattuna.

Lämmöntuotannossa käytettävän jyrsinturpeen valmisteverollinen hinta oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 47 prosenttia kalliimpaa kuin vuotta aiemmin. Turpeen verotus lämmöntuotannossa kiristyi 3 €/MWh vuoden alusta ja turpeen hinta läheni metsähakkeen hintatasoa. Turvetuotteiden hinnat nousivat heikon turvetuotantokauden johdosta. Turvetta on korvattu energiantuotannossa kalliimmilla polttoaineilla kuten metsähakkeella ja kivihiilellä, mikä näkyy tammikuun kaukolämmön kuluttajahintojen nousuna. Metsähakkeen hinta nousi yli 9 prosenttia vuotta aiemmasta ja samaan aikaan kulutus oli kasvussa. Lämmöntuotannossa käytettävän kivihiilen hinta halpeni yli 6 prosenttia, kun taas maakaasun hinta kallistui yli 3 prosenttia vuotta aiemmasta vuoden 2013 ensimmäisellä neljänneksellä.

Liikennepolttoaineista dieselin hinta halpeni 2 prosenttia ja bensiinin hinta oli lähes viimevuoden vastaavan ajankohdan tasolla. Kevyen polttoöljyn hinta halpeni prosentin verrattuna vuotta aiempaan.


Lähde: Tilastokeskus, Energian hinnat

Lisätietoja: Pentti Wanhatalo 09 1734 2685, energia@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Leena Storgårds

Julkaisu pdf-muodossa (357,5 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Kuviot
Laatuselosteet

Päivitetty 20.6.2013

Viittausohje:

Tilasto: Energian hinnat [verkkojulkaisu].
ISSN=1799-7984. 1. vuosineljännes 2013. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 29.2.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/ehi/2013/01/ehi_2013_01_2013-06-20_tie_001_fi.html