Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 24.6.2013

Ruoka ja alkoholittomat juomat Suomessa 19 prosenttia EU:n keskitasoa kalliimpia

Vuoden 2012 keväällä tehdyn ruoan ja alkoholittomien juomien hintavertailun mukaan kuluttajahinnat ovat Suomessa 19 prosenttia EU:n keskiarvon yläpuolella. EU:n sisällä kallein hintataso on Tanskassa, jossa ruokakori maksaa yli kaksinkertaisesti verrattuna halvimpaan EU-maahan Puolaan. Vertailussa käytetyt hinnat ovat vuoden 2012 keskihintoja.

Ruuan ja alkoholittomien juomien hintataso Euroopan maissa vuonna 2012, EU27=100

Ruuan ja alkoholittomien juomien hintataso Euroopan maissa vuonna 2012, EU27=100

Euromaista Suomen kanssa samaan noin 20 prosenttia EU-keskiarvon ylittävään ryhmään kuuluvat Itävalta, Irlanti ja Luxemburg. Pohjoismaihin verrattaessa Suomi kuuluu edullisempaan puoliskoon, mikä johtuu osaltaan skandinaavisten kruunujen vahvistumisesta suhteessa euroon. Vertailussa kruunujen vahvistuminen nostaa näiden maiden hintatasoa.

Alkoholijuomissa Suomi on EU:n kallein hintojen ollessa 75 prosenttia EU:n keskiarvoa korkeammat. EU:n halvinta alkoholia nautitaan Bulgariassa. Erilaisten verotuskäytäntöjen vuoksi erot eri maiden alkoholin hinnoissa ovat erittäin suuret.

Tupakkatuotteet ovat Suomessa keskihintaisia, lähellä EU-maiden keskiarvoa. EU:n kalleinta tupakka on Irlannissa ja Iso-Britanniassa, joissa hintataso on liki kaksinkertainen EU-keskiarvoon verrattuna. Halvimmissa EU-maissa Unkarissa, Liettuassa, Bulgariassa ja Puolassa tupakan hinta on alle 60 prosenttia EU:n keskiarvosta. Myös tupakan verotus vaihtelee suuresti maittain.

Kaikissa edellä mainituissa tuoteryhmissä Norja on Euroopan kallein ja Makedonia edullisin maa. Ruoka ja alkoholittomat juomat maksavat liki 90 prosenttia enemmän Norjassa kuin EU:ssa keskimäärin, Makedoniassa noin 60 prosenttia EU:n keskiarvosta. Norjassa alkoholijuomien ja tupakan hintataso on lähes kolminkertainen EU:n keskiarvoon nähden. Makedoniassa alkoholijuomat maksoivat 35 prosenttia alle EU:n keskiarvon. Useissa Balkanin alueen maissa tupakan hintataso on alle kolmasosan EU:n keskiarvosta.

Lisätietoja tuoteryhmäkohtaisista hintatasoista löytyy Liitetaulukosta 1.

Tiedot perustuvat Eurostatin ECP (European Comparison Programme) -hintavertailuohjelmaan, jossa ovat mukana EU:n 27 jäsenvaltiota, liittyvä maa Kroatia, neljä ehdokasmaata (Makedonia (EJTM), Montenegro, Serbia ja Turkki), Länsi-Balkanin maat (Albania, Bosnia-Herzegovina) ja kolme EFTA-maata (Islanti, Norja ja Sveitsi). Vertailussa oli mukana noin 500 tuotetta. Suomea koskevan hinta-aineiston tutkimukseen on koonnut Tilastokeskus.

Laajemmin tuloksia esitellään Eurostatin julkaisemassa Statistics in Focus (SIF) Economy and Finance -sarjan julkaisussa numero 15/2013. Julkaisu löytyy Internetistä osoitteesta: Eurostatin julkaisu


Lähde: Eurostat: Kansainvälinen hintavertailu, Tilastokeskus

Lisätietoja: Harri Kananoja 09 1734 3567, Tomi Liimatainen 09 1734 3490, kvhintavertailu.tilastokeskus@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Leena Storgårds

Julkaisu pdf-muodossa (236,3 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Laatuselosteet

Päivitetty 24.6.2013

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Kansainvälinen hintavertailu [verkkojulkaisu].
ISSN=1799-8379. 2012. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 19.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/kvhv/2012/kvhv_2012_2013-06-24_tie_001_fi.html