Uutiset 2020

29.12.2020 Yritysten investoinnit laskivat 9,3 prosenttia kolmannella neljänneksellä

Tilastokeskuksen kokeellisen tilaston mukaan yritysten tekemät investoinnit laskivat vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä 9,3 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Investoinnit kasvoivat vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä, mutta ovat laskeneet kaikilla sen jälkeisillä vuosineljänneksillä.

23.12.2020 Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Tilastokeskus toivottaa hyvää joulunaikaa ja menestystä vuodelle 2021! Tilastokeskuksen joulutervehdys

22.12.2020 Koronakriisi on lisännyt hieman enemmän naisten huolia

Kansalaispulssi-kyselyn mukaan korona-aika on lisännyt naisilla huolia terveydestä ja hyvinvoinnista, miehillä taas toimeentulosta, kirjoittavat Tilastokeskuksen asiantuntijat Miina Keski-Petäjä, Laura Lipasti ja Marjut Pietiläinen. Lue tarkemmin tuloksista Tieto&trendit-artikkelista

22.12.2020 Säännöllisesti kotona työskenteleminen on kaksinkertaistunut

Tammikuussa kaikista työllisistä 15 prosenttia ilmoitti työskennelleensä säännöllisesti kotona. Marraskuussa osuus oli työvoimatutkimuksen mukaan jo 31 prosenttia, kirjoittaa Tatu Leskinen Tieto&trendit-blogissa.

22.12.2020 Työvoimatutkimuksen tietojen julkaisemiseen muutoksia alkuvuonna 2021

Työvoimatutkimus uudistuu vuoden 2021 alussa, mikä aiheuttaa muutoksia tietojen julkaisemiseen ja jakeluun. Vuoden 2021 tammi- ja helmikuun tiedoista julkaistaan vain keskeisimmät työmarkkinoita koskevat indikaattorit työvoimatutkimuksen tilastosivulla. Lue lisää muutoksesta.

21.12.2020 Joulua vietetään tänäkin vuonna perinteisesti

Suomalaiskoteihin hankitaan tänä jouluna noin 1,4 miljoonaa joulukuusta, Suomessa kasvatettuja niistä on vajaa miljoona. Joulukinkun aikoo ostaa 75 prosenttia kotitalouksista. Olemme koonneet jouluun liittyviä tilastoja ja muuta jouluista tietoa. Joulutilastot

21.12.2020 Pohjanmaalla selvitty parhaiten koronakurimuksesta – pahiten kriisi iski Päijät-Hämeeseen

Henkilötyövuosien muutoksella mitattuna vain puolet Suomesta lähti syksyllä toipumaan koronakriisistä, mutta osassa maata käännettä parempaan ei vielä näy. Palautuminen vaatii kykyä arvioida nykytilannetta ja ennakoida tulevaa, kirjoittaa Jussi Partanen Tieto&trendit-blogissa.

18.12.2020 Kokeellinen pikaestimaatti: tuotanto laski marraskuussa 0,9 prosenttia edelliskuukaudesta

Tilastokeskuksen kokeellisen tilaston mukaan kansantalouden kausitasoitettu tuotanto laski lokakuulta marraskuulle 0,9 prosenttia. Työpäiväkorjattu tuotanto  supistui 2,8 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Tutustu kokeelliseen estimaattiin.

18.12.2020 Koronatilannekatsaus 18.12.2020: Talouden tilannekuva tarkentui julkistalouden ja rahoitus- ja sektoritilinpidon osalta

Kokoamme koronatilannekatsaukseen tuoreita koronatilannetta kuvaavia tilastoja ja taustoittavia tekstejä. Talouden tilannekuva -katsaukseen on tänään päivitetty julkistalouden sekä rahoitus- ja sektoritilinpidon tietoja.

18.12.2020 Korona kuristaa kulttuurialojen liikevaihtoa, palkkasummia ja työllisyyttä

Jyrkimmillään romahdus näkyi taidelaitosten toiminnassa touko- ja kesäkuussa, kun palkkasumma laski yli 50 prosenttia edellisvuodesta. Lue enemmän Kaisa Weckströmin Tieto&trendit-artikkelista.

17.12.2020 Koronakriisin työllisyysvaikutukset iskeneet erityisesti naisiin

Naisten työllisyys on kärsinyt rajoitustoimista nopeammin ja toistaiseksi myös enemmän kuin miesten työllisyys, kirjoittaa Hanna Sutela Tieto&trendit-blogissa. Koronakriisin työllisyysvaikutukset näkyvät aiemmista talouskriiseistä poiketen erityisesti naisvaltaisilla toimialoilla.

17.12.2020 Eurostat julkaisi koronaindikaattoreita

Eurostat on tänään julkaissut visuaalisen mittariston, josta näkyy eri indikaattoreiden avulla, miten EU-maat ovat elpyneet koronakriisistä. Mittariston avulla on helppo verrata eri maiden taloudellista ja sosiaalista tilannetta.

17.12.2020 Tilasto-ohjelma kokoaa yhteen tilastojen kehittämistoimet

Tilastokeskus on julkaissut tilasto-ohjelman, joka kokoaa yhteen Tilastokeskuksen ja muiden Suomen tilastontuottajien tilastot sekä tilastoinnin lähivuosien keskeiset kehittämistoimet.

16.12.2020 Kertooko mikro- ja makrotilastojen yhdistäminen, miten erilaisilla kotitalouksilla menee?

Juuri julkaistuihin Eurostatin kokeellisiin tilastoihin tulojen ja kulutuksen jakautumisesta tuloviidenneksittäin EU-maissa on syytä suhtautua ainakin Suomen osalta kriittisesti, kirjoittavat Tilastokeskuksen asiantuntijat Tieto&trendit-blogissa.

16.12.2020 Tehosta tiedonhakutaitojasi

Tehokas tilastotiedonhaku -opas johdattaa sinut tilastotiedon maailmaan. Maksuton opas tarjoaa tiiviin tietopaketin tiedonhaun perusteista ja tilastotiedon ominaispiirteistä.

15.12.2020 Kotimaan vapaa-ajanmatkailu kannatellut majoitusalaa – suuntana Pohjois- ja Itä-Suomi

Suomessa on majoitustilaston perusteella toteutunut vastaava trendi kuin muuallakin maailmassa. Alan kysyntä on nyt kotimaista ja perustuu lähinnä vapaa-ajanmatkailuun. Suurten kaupunkien hotellit ovat vaikeuksissa, kirjoittaa Ossi Nurmi Tieto&trendit-artikkelissa.

15.12.2020 Tilastojen klassikko kuvaa muuttuvaa Suomea

Juuri ilmestynyt Suomen tilastollinen vuosikirja 2020 on laaja tilastojen kokoomateos, joka kuvaa tarkasti suomalaista yhteiskuntaa ja sen kehitystä. Vuosikirja kertoo muun muassa, kuinka paljon Suomeen tuli viime vuonna muuttajia ja paljonko muutti pois tai kuinka moni lapsi elää pienituloisessa perheessä.

11.12.2020 Suoraa yritystukea maksettiin heinä-syyskuussa lähes puoli miljardia euroa

Kolmannella vuosineljänneksellä suoraa yritystukea maksettiin 494,3 miljoonaa euroa, enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna tuen määrä väheni kuitenkin yli 40 prosenttia. Suoraa tukea sai yhteensä 28 328 yritystä. Lue lisää yritystukien kokeellisesta tilastosta.

10.12.2020 Tilastojen julkistusaikataulut vuodelle 2021 julkaistu

Tilastokeskuksen julkistamiskalenterista löytyvät nyt tiedot vuoden 2021 tammi-maaliskuussa julkaistavista tilastoista. Koko vuoden julkistustiedot ovat lisäksi saatavilla erillisenä tiedostona.

10.12.2020 Kierrätystavoitteiden saavuttaminen edellyttää tilastointia – mutta ennen kaikkea nykyistä tunnollisempaa lajittelua

Tilastoinnilla seurataan eri kierrätystavoitteiden ja niihin liittyvien politiikkatoimien onnistumista. Yhdyskuntajätteiden kierrätys on kuitenkin paljon muutakin kuin politiikkaa, lainsäädäntöä ja velvoitteita: se on jokaisen henkilökohtainen mahdollisuus vaikuttaa ympäristön tilaan ja tulevaisuuteen, muistuttaa Heidi Pirtonen Tieto&trendit-blogissa.

9.12.2020 Kiertotaloudessa reilusti varaa kasvuun – osuus taloudesta vielä verrattain pieni

Kiertotalousliiketoiminta on kasvanut tasaisesti seuraten yleistä talouskehitystä, mutta jää vielä alle viiden prosentin koko taloudesta. Tilastokeskuksen tuore indikaattorikokoelma kuvaa alaa hyvin kapeasti yritysten ja työntekijöiden kannalta. Kiertotalouden edetessä myös mittareiden on kehityttävä, muistuttaa Niko Olsson Tieto&trendit-artikkelissa.

9.12.2020 Jätteen määrän kasvu jatkui vuonna 2019

Suomalaiset tuottivat viime vuonna yhdyskuntajätettä 565 kiloa henkeä kohden. Keskimääräinen jätekertymä kasvoi 15 kilolla vuodesta 2018. ”Kotitaloudet ovat kuluttaneet varojaan sellaisiin tuotteisiin ja palveluihin, jotka tuottavat yhdyskuntajätettä”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Juha Espo sanoo. Katso videolta Espon ja yliaktuaari Heidi Pirtosen tiivistys tuoreen yhdyskuntajätetilaston ydinasioista.

8.12.2020 Koemme itse noudattavamme ohjeita paremmin kuin muut

Korona-ohjeiden noudattaminen on romahtanut syksyllä, kirjoittavat Hanna Sutela ja Miia Huomo Tieto&trendit-blogissa. Korkeasti koulutetut naiset noudattavat ohjeita kuuliaisimmin.

8.12.2020 Kriittisissä töissä yli 700 000 – kaksi kolmesta naisia

Yhteiskunnan toiminnan ja huoltovarmuuden kannalta kriittisissä ammattiryhmissä työskentelee
735 000 henkilöä, laskee Juho Keva Tieto&trendit-artikkelissa. Miten he sijoittuvat eri aloille ja alueille Suomessa?

7.12.2020 Korjausrakentamisen suhdannekuvaaja laski heinä-syyskuussa 8,4 prosenttia

Korjausrakentamisen suhdannekuvaaja oli vuoden kolmannella neljänneksellä 8,4 prosenttia pienempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aikaisemmin. Tilastokeskuksen kokeellisen tilaston mukaan korjausrakentamisen arvo kääntyi laskuun loppuvuodesta 2019. Tutustu korjausrakentamisen suhdannekuvaajaan.

4.12.2020 Miten Suomella menee?

Miten Suomi on muuttunut? Kuinka kestävää maamme kehitys on ollut? Seurasimme Suomen matkaa muutaman indikaattorin avulla. Katso video Suomen kehityksestä viimeisen 30 vuoden aikana.

4.12.2020 Suomi on nyt parempi paikka elää kuin 25 vuotta sitten

Suomi on EU-vuosinaan kehittynyt merkittävästi terveyden, tasa-arvon, turvallisuuden ja elämänlaadun suhteen kirjoittaa Jukka Hoffren Tieto&trendit-blogissa YK:n kestävän kehityksen mittarien pohjalta. Tehtävää kuitenkin riittää erityisesti ympäristökuormituksen suhteen.

4.12.2020 Koronatilannekatsaus 4.12.2020: Talouden tilannekuva -katsauksessa kooste tuoreista talousluvuista

Kokoamme joka toinen viikko ilmestyvään koronatilannekatsaukseen tuoreimmat koronatilannetta kuvaavat tilastotiedot sekä tulevien aiheeseen liittyvien tilastojen ilmestymisajankohdat.

4.12.2020 Lähde aikamatkalle suomalaisen tilastoinnin historiaan

Suomen tilastojen historia -opas vie sinut aikamatkalle suomalaisen tilastoinnin ja tilastotoimen historiaan. Itsenäisyyspäivän kunniaksi julkaistu opas käynnistää samalla uusien, tilastotietoon perehdyttävien oppaiden sarjan.

3.12.2020 Syntyvätkö uudet kodit ennestään kalliille vai edullisille alueille?

Uutta kerrostaloasuntovarallisuutta syntyy eniten Espoossa ja Helsingissä, laskee Otto Kannisto Tieto&trendit-blogissa. Edullisimmille alueille rakennetaan yleensä vähemmän. Tampere erottuu muista suurista kaupungeista siten, että myös kalleimmille alueille rakennetaan runsaasti.

3.12.2020 Tietosuoja on tilastojen tuottamisen perusperiaate

Tilastokeskuksen kyselyihin vastaaminen ja tietojen luovuttaminen on turvallista. Käsittelemme tietojasi aina tietosuojasta huolehtien.

2.12.2020 Teollisuuden liikevaihto kasvoi lokakuussa kuukautta aiemmasta

Päätoimialojen liikevaihtoennakon mukaan liikevaihto kasvoi lokakuussa teollisuuden ja palveluiden toimialoilla edeltävään kuukauteen verrattuna. Koko teollisuuden kausitasoitetussa liikevaihto kasvoi 1,6 prosenttia ja muiden palveluiden liikevaihto  0,3 prosenttia. Lue lisää kokeellisesta tilastosta.

2.12.2020 Suomalaiset tuntevat hyvin Tilastokeskuksen, mutta kaipaavat lisää tietoa sen toiminnasta

Taloustutkimuksen tekemän haastattelututkimuksen mukaan 87 prosenttia suomalaisista tuntee Tilastokeskuksen. Tilastokeskus on tutkimuksessa mukana olleista valtion organisaatioista toiseksi tunnetuin.

1.12.2020 Kiertotalousmittarit ohjaavat kestävämpiin valintoihin

Kuinka kiertotalousliiketoimintaa voidaan mitata? Miten kotitalouksien kierrätys on kehittynyt alueellisesti? Tilastokeskus järjestää yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen kanssa  kaksipäiväisen webinaarin kiertotaloudesta. Webinaarin ensimmäinen osa pidetään 9.12. ja toinen osa 10.12. Lue lisää ja ilmoittaudu.

30.11.2020 Ruututietokannasta tietoa alueellisista ilmiöistä

Vuoden 2020 Ruututietokanta on valmistunut ja tilattavissa. Ruututietokanta sisältää Tilastokeskuksen koordinaattipohjaisia tilastoaineistoja karttaruutuihin laskettuna. Karttaruutuihin pohjautuvat tilastoaineistot mahdollistavat alueellisten ilmiöiden yksityiskohtaisen ja hallinnollisista aluerajoista riippumattoman tarkastelun.

27.11.2020 Talouden tilannekuva: Suomen talous selvinnyt koronasta muita EU-maita paremmin

Heinä-syyskuussa bruttokansantuote kasvoi 3,3 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Vuodentakaiseen verrattuna Suomen talous supistui heinä-syyskuussa 2,7 prosenttia, mikä on hieman EU:ta ja euroaluetta vähemmän. Tuore katsaus kertoo uusimmat tiedot koronatilanteen vaikutuksesta talouteen.

26.11.2020 Koronatukien kohdistumisessa merkittäviä eroja toimialoittain ja alueittain

Matkailualoilla on suhteellisesti eniten yritystukien saajia, kirjoittavat Tilastokeskuksen asiantuntijat Tieto&trendit-artikkelissa. Uudellamaalla majoitusalan tuet vastaavat murto-osaa menetyksistä, Lapissa huomattavasti paremmin.

25.11.2020 Kiire tärvelee työaikajoustojen hyvää vaikutusta

Pelkästään työaikojen joustavuutta lisäämällä ei päästä työelämässä jaksamisen tavoitteisiin, kirjoittaa Hanna Sutela Tieto&trendit-blogissa. Suomalaisessa työelämässä hyvinvoinnin esteenä on liian monia vaivaava jatkuva kiire.

24.11.2020 Suomessa työkiireeltä ei välty juuri kukaan

Naisilla kiireessä työskentelevien osuus nousee Suomessa reilusti yli EU27-keskiarvon, kun miehillä osuus jää hieman keskiarvoa pienemmäksi, kirjoittaa Hanna Sutela Tieto&trendit-artikkelissa. Jatkuvassa kiireessä työskentelevät yleisimmin kreikkalaiset ja saksalaiset.

24.11.2020 Asiakastyössä toimiminen vähentää mahdollisuutta vaikuttaa työhönsä

Palkansaajilla on Suomessa hyvät mahdollisuudet vaikuttaa omaan työhönsä – etenkin miehillä, kirjoittaa Hanna Sutela Tieto&trendit-artikkelissa. Naiset työskentelevät useammin tehtävissä, joissa vaikutusmahdollisuudet työhön ovat heikommat.

24.11.2020 Tilastot auttavat ymmärtämään yhteiskuntaa

Suomen virallisen tilaston tuottajat ovat yhdessä määrittäneet vision, tehtävät ja strategiset kehittämistavoitteet vuosille 2021–2023. Tilastojen tuottajat haluavat nostaa esiin tilastojen arvon ja merkityksen yhteiskunnassa, edistää tietojen käyttöä, syventää kumppanuuksia ja varmistaa hyvän laadun.

20.11.2020 Koronatilannekatsaus 20.11.2020: Talouden tilannekuva tarkentuu ensi viikon lopulla

Tilastokeskus on tuottanut keväästä lähtien ajantasaista tietoa auttaakseen päättäjiä ja kansalaisia hahmottamaan parhaalla mahdollisella tavalla yhteiskunnan tilannekuvaa. Seuraava talouden tilannetta eri näkökulmista yhteen kokoava katsaus julkaistaan 27.11.2020.

19.11.2020 Nuorten rikollisuus on laskussa – keskittyy aiempaa pienempään joukkoon nuoria

Rikoksiin syylliseksi epäiltyjen nuorten määrä on pääosin pienentynyt koko 2010-luvun, samoin nuorten osuus kaikista tuomituista. Rikollisuus keskittyy aiempaa pienempään joukkoon nuoria, joista osa on siirtynyt vakavampiin rikoksiin. (Tieto&trendit)

19.11.2020 Koronakevät toi uusia vaatimuksia ja mahdollisuuksia tiedontuotannolle

Koronakeväänä Tilastokeskus otti uuden haasteen vastaan ja alkoi tuottaa nopeammin kipeästi tarvittavaa tietoa yhteiskunnan tilannekuvaa varten. 

18.11.2020 Kokeellinen pikaestimaatti: tuotanto kasvoi lokakuussa 0,3 prosenttia edelliskuukaudesta

Tilastokeskuksen kokeellisen tilaston mukaan kansantalouden kausitasoitettu tuotanto kasvoi syyskuulta lokakuulle 0,3 prosenttia. Vuodentakaiseen verrattuna tuotanto supistui 2,8 prosenttia. Tutustu kokeelliseen estimaattiin.

18.11.2020 Melkein kaikilla lapsilla ja nuorilla on ystävä

Miten lasten oikeudet toteutuvat ystävyyssuhteissa ja osallistumisessa, selvittävät Tilastokeskuksen asiantuntijat Tieto&trendit-artikkelissa. Lähes Lapset ja nuoret osallistuvat aktiivisesti kansalaistoimintaan, erityisesti urheiluseuroissa mutta myös vapaaehtoistyössä.

17.11.2020 Osaaminen korostuu korona-ajan ulkomaankaupassa

Miten tavaroiden ja palvelujen vienti on kehittynyt kooltaan, omistustaustoiltaan tai henkilöstöltään erilaisissa yrityksissä? Tilastokeskuksen yritysaineistoilla ja Tullin ulkomaankauppatiedoilla päästään pureutumaan aiempaa syvemmälle poikkeusajan haasteisiin vientiyrityksissä, kirjoittavat asiantuntijamme Tieto&trendit-artikkelissa.

17.11.2020 Lukuja miesten elämästä

Rakentaminen on miesvaltaisin toimiala: alan työllisistä 90,7 prosenttia on miehiä. Yrittäjistä miehiä on 65,7 prosenttia. Kansainvälistä miestenpäivää vietetään 19.11. ja sen kunniaksi olemme koonneet tilastotietoja miehistä.

16.11.2020 Uusia indikaattoreita arvonlisäpohjaisesta ulkomaankaupasta

Arvonlisäpohjaisen ulkomaankaupan kokeellinen tilasto kuvaa suomalaisten yritysten osallistumista globaaleihin arvoketjuihin viennin, tuotannon ja työvoiman näkökulmasta. Tilastossa on julkaistu laaja kokonaisuus indikaattoreita, joista saadaan tarkempaa tietoa esimerkiksi eri toimialojen brutto- ja arvonlisäviennistä, Suomen tärkeimmistä kauppakumppanimaista ja ulkomaankauppaan osallistuvien yritysten työvoimasta. Tutustu kokeelliseen tilastoon.

16.11.2020 Joka kolmas lapsi syntyy Uudellemaalle – miltei joka kymmenes lapsi on ulkomaalaistaustainen

Lasten määrä ja osuus väestössä ovat vähentyneet historiallisen pieniksi. Ulkomaalaistaustaisten lasten osuus on kasvanut tasaisesti 1980-luvulta alkaen, ja nykyisin lähes joka kymmenes lapsi on ulkomaalaistaustainen, kirjoittavat Marjut Pietiläinen ja Miina Keski-Petäjä Tieto&trendit-artikkelissa.

13.11.2020 Kansainvälisen tilastoinstituutin neuvostoon suomalaisjäsen

Kansainvälinen tilastoinstituutti ISI on valinnut ensimmäisen kerran suomalaisjäsenen neuvostoonsa. Kaudelle 2021–2025 ISIn neuvostoon valittiin Tilastokeskuksen ryhmäpäällikkö Reija Helenius.  

12.11.2020 Missä asunnot menevät vauhdilla kaupaksi, missä hitaammin?

Asuntomarkkinoita kuvaavat tilastot laajenevat tarjolla oleviin asuntoihin, kirjoittaa Elina Vuorio Tieto&trendit-blogissa. Uusi kokeellinen tilasto kertoo, paljonko asuntoja on myynnissä ja miten ne menevät kaupaksi.

12.11.2020 Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen markkinointiajat pisimmät Satakunnassa ja Etelä-Savossa

Uuden kokeellisen tilaston mukaan vanhan kerros- ja rivitaloasunnon keskimääräinen markkinointiaika oli syyskuussa Helsingissä 45 päivää. Turussa ja Espoossa markkinointiaika oli hieman yli 50 päivää. Maakunnittain tarkasteltuna markkinointiajat olivat lyhimmät Uudellamaalla. Tutustu asuntojen myynti- ja vuokrailmoitukset -tilastoon.

12.11.2020 Onko yksiöitä liikaa vai liian vähän? – Vantaan ja Helsingin kehityksessä merkittäviä eroja

Yksiöiden hintakehitys kasvukolmion kaupungeissa kertoo tarjontaa suuremmasta kysynnästä. Silti yksiöiden osuus kerrostaloasunnoille myönnetyistä rakennusluvista on tänä vuonna vähentynyt. Vantaan ja Helsingin kehitys poikkeavat toisistaan huomattavasti, kirjoittavat Paula Paavilainen ja Paavo Kokkonen Tieto&trendit-artikkelissa.

6.11.2020 Koronatilannekatsaus 6.11.2020: Talouden pikaennakon mukaan tuotanto laski lokakuussa

Kokoamme joka toinen viikko ilmestyvään Tilastokeskuksen koronatilannekatsaukseen tuoreimmat koronatilannetta kuvaavat tilastotiedot sekä tulevien aiheeseen liittyvien tilastojen ilmestymisajankohdat.

5.11.2020 Lasten luovat harrastukset muutoksessa 2000-luvulla

Sähköinen viestintä ja sosiaalinen media ovat lyhyessä ajassa muuttaneet lasten ja nuorten luovaa kulttuuria syvällisellä tavalla, mutta jako tyttöjen ja poikien harrastuksiin on edelleen selvä. Lue enemmän Riitta Hanifin ja Miia Huomon Tieto&trendit-artikkelista.

5.11.2020 Miten ja miksi työvoimatutkimus uudistuu?

Työvoimatutkimuksen kokonaisuutta uudistetaan vuoden 2021 alusta lähtien uuden EU-lainsäädännön mukaiseksi, ja samalla toteutetaan merkittäviä kansallisia uudistuksia. Uudistukset saattavat vaikuttaa työvoimatutkimuksen tunnuslukuihin, kuten työttömyys- ja työllisyysasteisiin.

5.11.2020 Suomessa on yli 1,28 miljoonaa isää

Eniten on kahden lapsen isiä,  runsaat 559 400. Yhden lapsen isiä on noin 312 600 ja kolmen lapsen isiä noin 271 000. Isänpäivän kunniaksi olemme koonneet tilastotietoja isistä

4.11.2020 Riistaonnettomuuksien määrä kasvussa - marraskuu on pahin onnettomuuskuukausi

Tieliikenteen riistaonnettomuuksia on sattunut kuluvana vuonna selvästi viime vuosia enemmän. Sen sijaan hirvionnettomuuksia on kirjattu aiempaa vähemmän. Eniten riistaeläinonnettomuuksia tapahtuu vuosittain marraskuussa. 

2.11.2020 Teollisuuden liikevaihto laski syyskuussa kuukautta aiemmasta

Päätoimialojen liikevaihtoennakon mukaan liikevaihto laski syyskuussa teollisuuden, rakentamisen ja kaupan päätoimialoilla edeltävään kuukauteen verrattuna. Eniten supistui koko teollisuuden kausitasoitettu liikevaihto, 1,3 prosenttia. Rakentamisen kausitasoitettu liikevaihto laski 0,5 prosenttia ja koko kaupan liikevaihto 0,2 prosenttia. Tutustu liikevaihtoennakkoon.

30.10.2020 Rekkaliikenteeseen perustuva talouden pikaennakko ennustaa tuotannon laskevan lokakuussa

Talouden pikaennakko ennustaa tuotannon laskevan Suomessa lokakuussa edelliseen vuoteen verrattuna. Työpäiväkorjatun tuotannon ennustetaan laskeneen lokakuussa 2,8 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan kuukauteen verrattuna. Ennuste perustuu Traffic Management Finlandin julkaisemaan dataan.

29.10.2020 Yritysten investoinnit vähenivät toisella neljänneksellä 8,0 prosenttia

Tilastokeskuksen kokeellisen tilaston mukaan yritysten tekemät investoinnit pienenivät vuoden 2020 toisella neljänneksellä lähes kaikilla päätoimialoilla vuodentakaiseen verrattuna. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä investoinnit supistuivat 15,5 prosenttia vuodentakaisesta.

29.10.2020 Yli puolet viime vuonna myydyistä yksiöstä meni sijoittajille

Lähes joka viides vuonna 2019 sijoitusasunnoiksi myydyistä yksiöistä sijaitsi Helsingissä. Helsingin keskustayksiöissä neliöhinta ylittää 10 000 euroa joka neljännessä kaupassa. Vuokra-asuntojen tuotoissa on suuret erot niin kaupunkien kuin niiden osa-alueiden välillä, kirjoittavat asumisen ja rakentamisen tilastojen asiantuntijat Tieto&trendit-artikkelissa.

29.10.2020 Asuntokauppa ylsi uuteen myötätuuleen – asuntotuotannon näkymät synkemmät

Asuntokauppa on toipunut hyvin nopeasti kevään shokista ja erityisesti vanhojen asuntojen kauppa kävi heinä-syyskuussa. Asuntotuotanto on sitä vastoin hiipumassa koko maassa, kirjoittavat asumisen ja rakentamisen tilastojen asiantuntijat asuntomarkkinoiden kehitystä luotaavassa katsauksessaan. (Tieto&trendit)

28.10.2020 Työmatkat Suomessa lyhempiä kuin EU:ssa keskimäärin – Uuttamaata lukuun ottamatta

Eniten aikaa työmatkoihin kuluu Latviassa ja Britanniassa, kirjoittaa Jere Immonen Tieto&trendit-artikkelissa. Euroopassa yhdensuuntaiseen työmatkaan kuluu keskimäärin 25 minuuttia.

27.10.2020 Miten ja miksi työvoimatutkimus uudistuu?

Työvoimatutkimuksen kokonaisuutta uudistetaan uuden EU-lainsäädännön mukaiseksi vuoden 2021 alusta lähtien. Osallistu 5.11.2020 järjestettävään webinaariin, jossa esitellään uudistuksen vaikutuksia työvoimatutkimukseen. Ilmoittaudu webinaariin.

26.10.2020 Sairauspoissaolot vähentyneet – mistä on kyse?

Altistuminen erilaisille pöpöille on korona-aikana vähentynyt. Hanna Sutela päättelee työolotutkimuksen perusteella, että myös sairaana työskentely on yleistynyt – erityisesti kun työpaineet ovat kovat ja pelko työpaikan menettämisestä suuri. Lue enemmän Tieto&trendit-blogista.

23.10.2020 Korona on vähentänyt naisten osa-aikatyötä, miehillä kehitys päinvastaista

Koronakriisi on koetellut osa-aikaisesti työskenteleviä naisia ja miehiä eri tavoin. Osa-aikaisesti työskentelevien naisten määrä on vähentynyt ja miesten puolestaan lisääntynyt. 

23.10.2020 Koronatilannekatsaus: Yrityssaneerausten määrä ennallaan tammi-syyskuussa, yksityishenkilöiden velkajärjestelyiden määrä kasvoi

Kokoamme koronatilannekatsaukseen tuoreet ja tulevat koronatilannetta kuvaavat tilastotiedot. Tilastokeskus on julkaissut poikkeusoloissa viikoittaisia tilastoja konkurssien ja kuolleiden määrästä sekä muun muassa pikaennakkotilastoa vuokramökkitilastoista sekä ensimmäisiin liikevaihtotietoihin perustuvaa kokeellista pikaestimaattia kansantalouden kausitasoitetusta tuotannosta.  

23.10.2020 Inflaatio vaikuttaa kaikkien elämään - tiesitkö miten?

Tilastokeskuksen kuukausittain julkaisema inflaatioluku mittaa kuluttajahintojen muutosta edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Mutta mihin kaikkeen lukua oikein käytetään? Lue Kristiina Niemisen Tieto&trendit-blogista kaksitoista esimerkkiä inflaatioluvun käytöstä.

22.10.2020 Vuokramökeissä touko-elokuussa 1 112 000 yöpymistä

Kotimaiset matkailijat yöpyivät touko-elokuussa vuokramökeissä 1 062 000 kertaa ja ulkomaiset matkailijat 50 000 kertaa. Eniten vuokramökkiyöpymisiä oli heinäkuussa, yhteensä 477 000. Heinäkuun yöpymisistä ulkomaisia oli 17 000. Tutustu kokeelliseen tilastoon.

20.10.2020 Nuorten tilasto-olympialaisissa kilpaillaan tilastojen lukutaidolla

Tilasto-olympialaisiin ilmoittautuminen on avautunut maailman tilastopäivänä 20.10.2020. Tilastojen lukutaito on nykyaikana entistäkin  tärkeämpää. Kilpailun tavoitteena on herättää nuorissa uteliaisuutta tilastotietoa kohtaan ja haastaa soveltamaan tilasto-osaamista käytännössä.

20.10.2020 Maailman tilastopäivänä huomio luotettavaan tietoon

Maailman tilastopäivää vietetään 20.10.2020. Tilastokeskus juhlistaa tilastopäivää monin tavoin. Päivän aikana Helsingin metrojunissa voi katsoa tilastojen merkitystä kuvaavaa piirrosvideota.

19.10.2020 Kokeellinen pikaestimaatti: tuotanto kasvoi heinä-syyskuussa 3,0 prosenttia edellisestä neljänneksestä

Tilastokeskuksen kokeellisen tilaston mukaan kansantalouden kausitasoitettu tuotanto kasvoi kolmannella neljänneksellä 3,0 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Kolmannen neljänneksen kalenterikorjattu vuosimuutos oli -3,3 prosenttia. Tutustu kokeelliseen estimaattiin.

13.10.2020 Työ ja vapaa-aika sekoittuvat meillä enemmän kuin muualla Euroopassa

Suomessa ollaan työntekijöihin yhteydessä työajan ulkopuolella enemmän kuin muualla EU:ssa, kirjoittaa Hanna Sutela Tieto&trendit-blogissa. Toisaalta suomalaiset lukevat yleisesti työmeilejään lomalla, vaikka sitä ei heiltä edellytettäisikään.

13.10.2020 Suomessa työajat joustavat, mutta työt pitää hoitaa

Suomessa työajat joustavat enemmän kuin muualla EU:ssa, mutta niin joustavat myös työntekijät, kirjoittaa Pertti Taskinen Tieto&trendit-artikkelissa. Suomalaisista noin 70 prosenttia kokee, että he voivat päättää työpäivänsä alkamis- ja päättymisajoista, kun EU:ssa vastaava osuus on 40 prosenttia.

12.10.2020 Tyhjillään olevien asuntojen määrä kasvanut merkittävästi 2000-luvulla

Vuoden 2019 lopussa Suomessa oli reilusti yli kolme miljoonaa asuntoa, joista noin joka kymmenes oli vailla vakituista asukasta. Eniten tyhjillään on kerrostaloasuntoja, kirjoittaa Paula Paavilainen Tieto&trendit-artikkelissa.

9.10.2020 Tilastokeskuksen koronatilannekatsaus 9.10.2020: Ensi viikolla tulossa tuoreita yritystilastoja

Kokoamme tilannekatsaukseen koronatilannetta kuvaavia tuoreita tilastotietoja sekä tietoja seuraavalla viikolla ilmestyvien tilastojen julkaisuajankohdista. Ensi viikolla julkaisemme muun muassa eri toimialojen liikevaihtokuvaajia.

9.10.2020 Miten todennäköistä on yli 50-vuotiaiden työttömäksi jääminen ja työllistyminen?

Ikä ei nosta työllisen todennäköisyyttä jäädä työttömäksi, vaan ennemminkin laskee sitä, kirjoittaa Henri Lukkarinen Tieto&trendit-artikkelissa. Yli 50-vuotiaat eivät jää työttömäksi sen yleisemmin kuin nuoremmat, työllistyminen vain on vaikeampaa.

7.10.2020 Pysyykö tilastointi koronavuoden tapahtumien perässä?

Talousromahduksen tilastointiin liittyy epävarmuutta, kirjoittavat Samu Hakala ja Tapio Kuusisto Tieto&trendit-blogissa. Ovatko yritykset saaneet sopeutettua kulujaan liikevaihdossa tapahtuneisiin muutoksiin? Miten muutokset terveydenhuollossa heijastuvat toimialaa koskevien tietojen laskentaan?

5.10.2020 Kuluttajanäkökulmaa kaivataan – henkilökohtaisen päästökaupan kokeiluista positiivisia kokemuksia

Alueperusteisen päästölaskennan mukaan Suomi on vähentänyt päästöjään muun muassa tuotantoteknologioiden kehityksen ansiosta. Kulutusperäiset päästöt ovat sitä vastoin viimeisimmän ENVIMAT-tutkimuksen mukaan kasvaneet. (Tieto&trendit)

2.10.2020 Pk-yritykset pärjäävät suuria paremmin koronakurimuksessa

Monella alalla pk-yritystenkin liikevaihto alkoi silti heikentyä vuoden toisella neljänneksellä. Merkittävä osa maksetuista koronatuista näyttää suuntautuneen pienille ja keskisuurille yrityksille. Kenties juuri niiden avulla pk-yritysten heikon positiiviset odotukset loppuvuodelle saattavat vielä toteutua. (Tieto&trendit)

2.10.2020 Teollisuuden liikevaihto kasvoi elokuussa edelliskuusta

Päätoimialojen liikevaihtoennakon mukaan kausitasoitettu liikevaihto kasvoi teollisuuden ja palveluiden toimialoilla. Koko teollisuuden kausitasoitettu liikevaihto kasvoi 3,1 prosenttia ja muiden palveluiden liikevaihto 0,5 prosenttia. Tutustu liikevaihtoennakkoon.

2.10.2020 Tilastokeskus täyttää 155 vuotta

Suomen Tilastovirasto perustettiin 4.10.1865 keisarin luvalla. Tällä hetkellä Tilastokeskuksessa työskentelee yli 800 eri alojen ammattilaista. Tuotamme vuosittain noin 160 tilastoa, joista tehdään noin 600 ajankohtaista julkistusta vuoden aikana. Uudet, kokeelliset tilastot ovat esimerkki kehityksestä, jossa uudet menetelmät ja tietolähteet valjastetaan nopeaan ja luotettavaan tiedon tuottamiseen ja erilaisten ilmiöiden kuvaamiseen.

2.10.2020 Konkurssien pikaennakkotilasto: viikolla 39 yhteensä 25 konkurssia

Tilastokeskus julkistaa toistaiseksi pikaennakkona tilastoa vireille pantujen konkurssien määrästä viikkotasolla. Viikolla 39 pantiin vireille yhteensä 25 konkurssia. Julkaistut luvut ovat ennakollisia, ja niitä päivitetään tilaston pohjana olevan aineiston täydentyessä.

1.10.2020 Paljonko aikaa menee työmatkaan?

Työmatka kestää Uudellamaalla selvästi kauemmin kuin muualla maassa. Uudeltamaalta löytyy myös eroja työntekijäryhmien välillä. Lue Jere Immosen Tieto&trendit-artikkelista, miten työmatkasi vertautuu muihin. 

30.9.2020 Koronakriisi iski voimakkaasti esittäviin taiteisiin

Teatterien ja oopperan toiminta jatkui vielä vuonna 2019 ennallaan. Lippuja esityksiin myytiin viime vuonna kaikkiaan yli 2,3 miljoonaa.  Kuluvan vuoden alku on ollut kuitenkin esittäville taiteille vaikea, kun esityksiä peruttiin alkuvuodesta koronapandemian takia.

29.9.2020 Yritystuet moninkertaistuivat huhti-kesäkuussa vuodentakaisesta

Suoraa yritystukea maksettiin huhti-kesäkuussa 840,94 miljoonaa euroa, mikä oli yli kuusinkertainen määrä verrattuna vuodentakaiseen 130,71 miljoonaan euroon. Myönnettyjen takausten määrä kasvoi vuodentakaisesta 171,4 prosenttia, 737,25 miljoonaan euroon. Tukisummien merkittävä kasvu selittyy COVID-19-pandemian aiheuttamalla suhdanneheikentymällä, jota yritystukien on tarkoitus lieventää.

29.9.2020 Tutkijoiden käyttöön julkaistu uusi tulorekisteriaineisto

Tilastokeskus on julkaissut tutkimuskäyttöön laajan ja ajantasaisen tulorekisteriaineiston, joka mahdollistaa muun muassa palkkasummien kehityksen tutkimisen koronakriisin aikana.

29.9.2020 Miksi Tilastokeskuksen ja Tullin luvut ulkomaankaupasta poikkeavat toisistaan?

Erilaiset vientiluvut hämmentävät. Jos erojen suuruus Tilastokeskuksen ja Tullin luvuissa vakiintuu pidemmäksi ajaksi, kyse voi olla muutoksesta globaalin tuotannon rakenteessa, toteaa Juha Martikainen Tieto&trendit-blogissa.

28.9.2020 Rekkaliikenteeseen perustuva talouden pikaennakko ennustaa tuotannon laskevan syyskuussa maltillisesti

Talouden pikaennakko ennustaa tuotannon laskevan Suomessa syyskuussa mutta laskun jäävän pieneksi. Työpäiväkorjatun tuotannon ennustetaan laskeneen syyskuussa 0,1 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan kuukauteen verrattuna. Ennuste perustuu Traffic Management Finlandin julkaisemaan dataan.

28.9.2020 Suuri ulkoilututkimus käynnissä: miten suomalaisten luonnossa liikkuminen on muuttunut

Suomalaisten luonnossa liikkumisesta ja ulkoilun harrastamisesta kerätään parhaillaan tietoa laajalla valtakunnallisella kyselyllä. Sen avulla selvitetään esimerkiksi sitä, kuinka moni suomalaisista marjastaa, tarkkailee luontoa, kävelee puistoissa tai ulkoilee luonnossa. Parhaillaan käynnissä on syyskauden tiedonkeruu.

25.9.2020 Laatukriteerit julkisen hallinnon tiedolle

Tiedon määrää merkittävämpää on se, miten ja millaisin periaattein tietoa pystytään tulevaisuudessa hyödyntämään, kirjoittaa Tilastokeskuksen pääjohtaja Marjo Bruun Tieto&trendit-blogissa. Tätä viedään eteenpäin luomalla julkisen hallinnon tiedolle laatukriteerit.

25.9.2020 Koronatilannekatsaus 25.9.2020: Ensi viikolla luvassa kokeellinen tilasto koronatuista

Kokoamme tilannekatsaukseen koronatilannetta kuvaavia tuoreita tilastotietoja sekä tietoja seuraavalla viikolla ilmestyvien tilastojen julkaisuajankohdista. Ensi viikolla julkaistaan muun muassa tilasto koronatukien toisen vuosineljänneksen tiedoista.

25.9.2020 Katkeaako aikaa, velkaa ja työtä yhdistävä säie?

Velanotolla pelataan aikaa, kirjoittaa Jouni Kotkavuori Tieto&trendit-blogissa. Se voi onnistua, jos velalla luodaan uskoa.

25.9.2020 Konkurssien pikaennakkotilasto: viikolla 38 yhteensä 32 konkurssia

Tilastokeskus julkistaa toistaiseksi pikaennakkona tilastoa vireille pantujen konkurssien määrästä viikkotasolla. Viikolla 38 pantiin vireille yhteensä 32 konkurssia. Julkaistut luvut ovat ennakollisia, ja niitä päivitetään tilaston pohjana olevan aineiston täydentyessä

25.9.2020 Talouden tilannekuva: Julkisen talouden kestävyys kovilla

Koronapandemia koettelee rankasti julkisen talouden kestävyyttä. Julkisyhteisöjen tulot pienenivät vuoden toisella neljänneksellä 2,8 miljardia euroa ja menot kasvoivat 2,5 miljardia euroa viime vuoden vastaavaan neljännekseen verrattuna.

24.9.2020 Ikääntyneet naiset tekevät Ruotsissa enemmän osa-aikatyötä

Ikääntyneiden työllisyydestä puhuttaessa tulee kuitenkin kiinnittää huomiota erityisesti miehiin, kirjoittaa Anna Pärnänen Tieto&trendit-blogissa. Ero Ruotsin hyväksi syntyy erityisesti ikääntyneiden miesten paremmasta työllisyydestä.

24.9.2020 Kannabis nuorten, amfetamiini hieman vanhempien yleisin huume

Amfetamiinin yleisin käyttäjäryhmä ovat 30–34-vuotiaat, kannabiksen 21–24-vuotiaat, kirjoittaa Kimmo Haapakangas Tieto&trendit-artikkelissa. Tilastokeskuksessa on ensimmäistä kertaa kokeiltu koneellisesti poimia syyttäjän teonkuvauksista maininnat huumausaineista.

23.9.2020 Vastaako työelämän ikäpuhe nykypäivän todellisuutta?

Työolotutkimuksen mukaan yli 55-vuotiaat palkansaajat ovat nykyisin koulutetumpia ja hyväkuntoisempia, arvostavat ansiotyötä tärkeäksi elämänalueeksi huomattavasti useammin ja ovat valmiita jatkamaan työelämässä selvästi pidempään kuin ikätoverinsa vuosituhannen vaihteessa, kirjoittaa Hanna Sutela Tieto&trendit-blogissa.

22.9.2020 Korona aiheuttaa haasteita myös kausitasoituksessa

Kevään ja kesän tietojen perusteella on selvää, että koronakriisistä johtuvat muutokset työllisyydessä eivät ole jääneet vain yksittäisen kuukauden poikkeamaksi. Kriisin vaikutusten tulkinta vaimenevaksi muutokseksi taikka tasomuutokseksi tarkentuu seuraavien kuukausien tietojen valmistuessa, kirjoittavat Minna Wallenius ja Olga Kambur Tieto&trendit-blogissa.

18.9.2020 Mobiilipaikannusdata kuvaa ketterästi väestön kausittaista vaihtelua

Teleoperaattoriperusteinen mobiilipaikannusdata soveltuu hyvin monipaikkaisen elämän tarkasteluun, kirjoittaa Pasi Piela Tieto&trendit-blogissa ja valottaa kokeiluja, joissa myös koronakevään vaikutukset näkyvät. Tilastokeskus neuvottelee kaikkien suurten operaattoreiden kanssa yhteistyöstä tilastotuotannon kehittämiseksi.

18.9.2020 Kokeellinen pikaestimaatti: tuotanto kasvoi elokuussa 0,3 prosenttia

Tilastokeskuksen kokeellisen tilaston mukaan tuotanto oli kasvussa vuoden 2020 elokuussa. Kokeellisen tilaston mukaan kausitasoitettu tuotanto kasvoi 0,3 prosenttia heinäkuulta elokuulle. Muutos edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan oli puolestaan -3,4 prosenttia. Tutustu kokeelliseen estimaattiin

18.9.2020 Kotitalouksien tulot vähentyneet, säästöt kasvaneet

Se että kotitaloudet sopeuttavat taantumassa kulutuskäyttäytymistään käytettävissä olevia tuloja voimakkaammin ei ole uusi ilmiö, kirjoittaa Jarkko Kaunisto Tieto&trendit-blogissa.

17.9.2020 Konkurssien pikaennakkotilaston julkistus siirtyy

Konkurssien pikaennakkotilastoa ei julkaista 18.9.2020 teknisten ongelmien vuoksi. Viikon 37 tiedot julkaistaan ensi viikon julkistuksen yhteydessä 25.9.2020.

17.9.2020 Vain harva tekee yötyötä vuosikymmeniä

Joka neljäs on tehnyt yötöitä alle vuoden, kirjoittaa Pertti Taskinen Tieto&trendit-artikkelissa. Työvoimatutkimuksen lisäosa kertoo, että yötyössä viivytään harvoin enemmän kuin 10 vuotta. Yötyöläisiä on Suomessa lähes 400 000. 

16.9.2020 Energiatietoa englanniksi: uudistunut tietopaketti taskukoossa

Tilastokeskus on julkaissut uudistuneen taskukokoisen kirjan Energy in Finland – Pocketbook 2020. Tiivis tietopaketti sisältää energia-alan keskeisimpiä tilastotietoja taulukoina, kuvioina ja infograafeina.

15.9.2020 Osa ikääntyneistä palkansaajista kokee että heistä halutaan eroon

Kokemus on yleisintä työpaikoilla, joissa henkilöstöä on viime vuosina vähennetty muutenkin, kirjoittaa Hanna Sutela Tieto&trendit-blogissa. Hallitus pui ns. eläkeputkea budjettiriihessään.

11.9.2020 Koronatilannekatsaus: Syyskuun jälkipuoliskolla luvassa lisää talouden ennakkotilastoja

Kokoamme tilannekatsaukseen koronatilannetta kuvaavia tuoreita tilastotietoja sekä tietoja seuraavalla viikolla ilmestyvien tilastojen julkaisuajankohdista. Nopeutettujen viikkotilastojen julkaisua jatketaan toistaiseksi. 

11.9.2020 Sateenkaariperheiden määrä kasvaa – osa perheistä jää tilastoissa yhä piiloon

Suomessa oli vuoden 2019 lopussa perhetilaston mukaan 873 sateenkaariperhettä. Näistä saman sukupuolen avioparien ja rekisteröityjen parien lapsiperheistä miltei kaikki oli naisparien lasten muodostamia perheitä, kirjoittavat Marjut Pietiläinen ja Laura Lipasti Tieto&trendit-artikkelissa. Sateenkaariperheiden lapset ovat nuorempia kuin lapsiperheissä yleensä. Myös yksilapsisten perheiden osuus on sateenkaariperheissä suurempi. 

11.9.2020 Konkurssien pikaennakkotilasto: viikolla 36 yhteensä 27 konkurssia

Tilastokeskus julkistaa toistaiseksi pikaennakkona tilastoa vireille pantujen konkurssien määrästä viikkotasolla. Viikolla 36 pantiin vireille yhteensä 27 konkurssia. Julkaistut luvut ovat ennakollisia, ja niitä päivitetään tilaston pohjana olevan aineiston täydentyessä. 

9.9.2020 Liiallinen kiire syö työssä kehittymis- ja vaikutusmahdollisuuksien painoarvoa

Työhyvinvoinnin, työtyytyväisyyden ja sitoutumisen kannalta kehittymis- ja vaikutusmahdollisuudet, sosiaalinen ympäristö sekä työn intensiivisyys ovat merkittävämpiä tekijöitä kuin työaikajoustot ja työympäristön fyysiset tekijät, analysoivat Hanna Sutela ja Jere Immonen Tieto&trendit-artikkelissa.

9.9.2020 Työoloprofiilit paljastavat suomalaisen työelämän jakautumisen

Miehet ovat ”hyvissä töissä” selvästi naisia enemmän. Jere Immonen ja Hanna Sutela löytävät Tieto&trendit-artikkelissa myös kiireen pilaamia ja kuormittavia töitä. Mihin profiiliin sinun työsi kuuluu?

9.9.2020 Ulkomaankauppatilaston sanat haltuun

Mitä tarkoittaa ”ulkomaankauppa”? Tai ”yritystilastojen mukainen tavaroiden ulkomaankauppatilasto”? Vastaukset antaa ulkomaankauppatilaston sanasto, joka sisältää määritelmät ja huomautukset aihealueen tärkeimmistä termeistä.

8.9.2020 Mihin käytämme aikaamme? – Tilastokeskus kerää uutta tietoa suomalaisten ajankäytöstä

Tilastokeskus tekee laajan, vuoden kestävän tutkimuksen suomalaisten ajankäytöstä. Tutkimuksella selvitetään kaikkea sitä, mihin ihmiset käyttävät aikaansa: esimerkiksi kotitöiden tekemistä, opiskelua, kulkutapoja, ruutuaikaa ja vapaa-ajan harrastuksia.

7.9.2020 Korjausrakentamisen suhdannekuvaaja laski huhti-kesäkuussa 8,1 prosenttia

Korjausrakentamisen suhdannekuvaaja oli huhti-kesäkuussa 8,1 prosenttia pienempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aikaisemmin. Tilastokeskuksen kokeellisen tilaston mukaan korjausrakentamisen arvo kääntyi laskuun loppuvuodesta 2019. Tutustu korjausrakentamisen suhdannekuvaajaan.

7.9.2020 Sateenkaarikansa, tilastot ja esikuvat

Tilastokin voi toimia esikuvana, kirjoittaa Kirsti Pohjanpää Tieto&trendit-blogissa. Helsinki Pride -viikon alkaessa Suomessa elää noin 7 000 henkilöä avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa samaa sukupuolta olevan puolisonsa kanssa.

4.9.2020 Palveluiden, kaupan ja rakentamisen liikevaihdot kasvoivat heinäkuussa edelliskuusta

Päätoimialojen liikevaihtoennakon mukaan kausitasoitettu liikevaihto kasvoi eniten muiden palveluiden toimialalla, 2,2 prosenttia edeltävästä kuukaudesta. Koko kaupan kausitasoitettu liikevaihto kasvoi 1,9 prosenttia ja rakentamisen liikevaihto 0,2 prosenttia. Tutustu liikevaihtoennakkoon.

4.9.2020 Tulorekisteri tarjoaa mahdollisuuksia ja herättää kysymyksiä

Koronakeväänkin kehityskulut näkyvät tulorekisterissä. Rekisteristä voidaan tuottaa nopeasti tietoa yhteiskunnan kehityksestä, mutta työtä rekisterin parissa vielä tarvitaan, kirjoittaa Ossi Tahvonen Tieto&trendit-blogissa.

4.9.2020 Konkurssien pikaennakkotilasto: viikolla 35 yhteensä 35 konkurssia

Tilastokeskus julkistaa toistaiseksi pikaennakkona tilastoa vireille pantujen konkurssien määrästä viikkotasolla. Viikolla 35 pantiin vireille yhteensä 35 konkurssia. Julkaistut luvut ovat ennakollisia, ja niitä päivitetään tilaston pohjana olevan aineiston täydentyessä.

3.9.2020 Yritystuet kasvoivat tammi-maaliskuussa vuodentakaisesta

Vuoden 2020 tammi-maaliskuussa jaettiin suoraa yritystukea 149,9 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin tukea maksettiin 105,6 miljoonaa. Maksetusta tuesta 114,5 miljoonaa oli normaalisti jaettavaa tukea ja 35,4 miljoonaa maksettiin COVID-19-pandemiaa seuranneen suhdanneheikentymän vuoksi. Tutustu uuteen yritystukien osavuositilastoon.

3.9.2020 Sairaanhoitajien maastamuutto lisääntyi tasaisesti ennen koronaa

Vuodesta 2015 lähtien sairaanhoitajien nettomuutto on ollut miinusmerkkinen. Suomeen muutti vuosina 2015–2017 vuosittain keskimäärin noin 140 sairaanhoitajaa, kun ulkomaille muutti vastaavasti noin 200 sairaanhoitajaa. Ruotsi on ohittanut Norjan selvästi suosituimpana kohdemaana, kirjoittaa Meri Juuti Tieto&trendit-artikkelissa.

1.9.2020 Tilastokeskuksen uusi organisaatio tähtää tilastotiedon entistä tehokkaampaan käyttöön

Tilastokeskuksen organisaatio on uudistunut 1.9.2020. Organisaatiouudistus on yksi askel Tilastokeskuksen uudistumisessa, jonka tärkeimpänä lähtökohtana ovat yhteiskunnan ja tiedon käyttäjien tarpeet.

31.8.2020 Työaikojen järjestely on selvästi helpompaa miehille kuin naisille

Miehillä on naisia paremmat mahdollisuudet vaikuttaa niin työaikoihinsa, töidensä sisältöön kuin myös työstä saataviin vapaisiin, kertoo vuoden 2019 työvoimatutkimus. Työaikojen järjestelyssä ilmenevät erot eivät ole juurikaan kaventuneet vuosien saatossa – osin ne ovat jopa kasvaneet. (Tieto&trendit)

28.8.2020 Talouden tilannekuva: korona on koetellut vaihtelevasti eri toimialoja

Tämän vuoden alussa koronapandemian tuoma talousshokki johti Suomen talouden taantumaan. Suomi on selvinnyt koronakriisistä toistaiseksi kuitenkin selvästi Euroopan muita maita vähemmällä. Tiettyjen toimialojen yrityksiä kriisi koettelee silti rajusti. Tietoja koronatilanteen vaikutuksesta talouteen on koottu tuoreeseen Talouden tilannekuva -katsaukseen.

28.8.2020 Metsästämme ja keräilemme luonnon antimia eniten Euroopassa

Kevään poikkeusolojen myötä viimeistään ymmärsin, kuinka arvokas Suomen luonto onkaan, kirjoittaa Niina Lesonen Tieto&trendit-blogissa. Suomen luonnon päivää vietetään huomenna lauantaina. Olemme yhä ahkeraa metsästäjä- ja keräilijäkansaa.

28.8.2020 Konkurssien pikaennakkotilasto: viikolla 34 yhteensä 25 konkurssia

Tilastokeskus julkistaa toistaiseksi pikaennakkona tilastoa vireille pantujen konkurssien määrästä viikkotasolla. Viikolla 34 pantiin vireille yhteensä 25 konkurssia. Julkaistut luvut ovat ennakollisia, ja niitä päivitetään tilaston pohjana olevan aineiston täydentyessä.

27.8.2020 Mitä suomalaisyritysten omistajuuden kasvattaminen tarkoittaisi työeläkelaitoksille?

Suomalaisyritysten siirtyminen ulkomaiseen omistukseen on herättänyt viime aikoina huolta. Työeläkelaitosten haluttaisiin lisäävän kotimaista omistajuuttaan, mutta se saattaisi tarkoittaa korkeampia työeläkemaksuja eläkevarojen riittämiseksi, kirjoittaa Eemeli Peltola Tieto&trendit-blogissa.

27.8.2020 Rekkaliikenteeseen perustuva talouden pikaennakko ennustaa tuotannon laskevan elokuussa

Talouden pikaennakko ennustaa tuotannon laskevan Suomessa elokuussa. Työpäiväkorjatun tuotannon ennustetaan laskeneen elokuussa 4,8 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan kuukauteen verrattuna. Ennuste perustuu Traffic Management Finlandin julkaisemaan dataan.

27.8.2020 Miten koronakevät näkyi asuntomarkkinoilla? – Uudet indikaattorit tarkentavat kuvaa

Asuntokaupoissa koettiin keväällä ensin raju pysähdys huhti–toukokuussa, jonka jälkeen tilanne palautui ennalleen kesäkuussa. Elina Vuorio tarkastelee artikkelissaan asuntomarkkinoiden kevään tapahtumia niin uusien kuin vanhojen mittareiden valossa. (Tieto&trendit)

25.8.2020 Asuntotuotanto pitänyt pintansa – rakennuslupien kehitys huolestuttava

Kuudessa suurimmassa kaupungissa on viime vuoden aikana alettu rakentaa noin 3 500 asuntoa enemmän kuin uusia rakennuslupia on vastaavasti haettu. Hupenevatko lupavarastot vähitellen hidastaen asuntojen rakentamista, pohtii Paula Paavilainen Tieto&trendit-blogissa.

24.8.2020 Tilastotuotanto on tasapainoilua tarkkuuden ja ajantasaisuuden välillä

Poikkeusajat vaikuttavat tilastojen optimaaliseen julkaisuajankohtaan, sillä tarve eri tiedoille voi vaihdella merkittävästi eri aikoina. Hyvä tilasto on ajassa tasalaatuinen, ja tilapäisille laatutason poikkeamille tulee olla hyvät perusteet, kirjoittaa Kristian Taskinen Tieto&trendit-blogissa.

24.8.2020 Korona koettelee megatrendejä

Koronaviruksen vuoksi maailman ylikulutuspäivää vietettiin yli kolme viikkoa myöhemmin kuin viime vuonna. Pandemian kokonaisvaikutukset eri megatrendeihin liittyviin ilmiöihin nähdään vasta pitkän ajan kuluttua, kirjoittaa Maija Metsä Tieto&trendit-blogissa.

21.8.2020 Koronatilannekatsaus 21.8.2020: Ensi viikolla luvassa tuoreita taloustilastotietoja

Katsaukseen on koottu tuoreimmat koronatilannetta kuvaavat tilastotiedot ja tulossa olevat tilastot. Ensi viikolla julkaistaan muun muassa taloustilastoja. Neljännesvuositilinpidon yhteydessä 28.8. julkaisemme Talouden tilannekuva -katsauksen, jossa valaistaan koronatilanteen vaikutuksia Suomen talouteen.

21.8.2020 Konkurssien pikaennakkotilasto: viikolla 33 yhteensä 32 konkurssia

Tilastokeskus julkistaa toistaiseksi pikaennakkona tilastoa vireille pantujen konkurssien määrästä viikkotasolla. Viikolla 33 pantiin vireille yhteensä 32 konkurssia. Julkaistut luvut ovat ennakollisia, ja niitä päivitetään tilaston pohjana olevan aineiston täydentyessä.

20.8.2020 Liity vastaajapaneeli Signaaliin - voit vaikuttaa kyselylomakkeisiin ja tiedon laatuun

Huonosti suunnitellut kyselylomakkeet voivat tuottaa virheellisiä vastauksia. Liittymällä vastaajapaneeli Signaaliin vaikutat kysymysten ymmärrettävyyteen ja päätöksenteossa hyödynnettävän tiedon luotettavuuteen, kirjoittaa Riikka Raatikainen Tieto&trendit-blogissa.

20.8.2020 Kokeellinen pikaestimaatti: tuotanto kasvoi heinäkuussa 0,5 prosenttia

Tilastokeskuksen kokeellisen tilaston mukaan kansantalouden kausitasoitettu tuotanto kasvoi 0,5 prosenttia kesäkuulta heinäkuulle. Vuoden takaiseen verrattuna tuotanto supistui 4,2 prosenttia. Tutustu estimaattiin.

18.8.2020 Omaisuustulot lisäävät sukupuolten välistä tuloeroa

Naisten käteen jäävät kokonaistulot ovat Suomessa keskimäärin viidenneksen pienemmät kuin miesten, kirjoittaa Mira Kajantie Tieto&trendit-artikkelissa. Omaisuustulot tuovat etenkin miehille merkittävää toimeentuloturvaa myös työelämän jälkeen.

3.8.2020 Palveluiden liikevaihto kasvoi kuukautta aiemmasta, mutta laski vuodentakaisesta

Päätoimialojen liikevaihtoennakon mukaan muiden palveluiden kausitasoitettu liikevaihto kasvoi 4,2 prosenttia ja koko kaupan kausitasoitettu liikevaihto kasvoi 1,3 prosenttia edeltävästä kuukaudesta. Teollisuuden ja rakentamisen päätoimialojen liikevaihdot laskivat. Tutustu kokeelliseen tilastoon.

31.7.2020 Konkurssien pikaennakkotilasto: viikolla 30 yhteensä 19 konkurssia

Tilastokeskus julkistaa toistaiseksi pikaennakkona tilastoa vireille pantujen konkurssien määrästä viikkotasolla. Viikolla 30 pantiin vireille yhteensä 19 konkurssia. Julkaistut luvut ovat ennakollisia, ja niitä päivitetään tilaston pohjana olevan aineiston täydentyessä.

30.7.2020 Harjoittelijoiden etäkesään on mahtunut joogaa ja virtuaalikahveja

Korkeakouluharjoittelijoiden kesä Tilastokeskuksella poikkeaa aiemmista vuosista etätyösuosituksen vuoksi. Uusi tilanne on mahdollistanut työskentelyn myös muualla kuin Helsingissä.

24.7.2020 Konkurssien pikaennakkotilasto: viikolla 29 yhteensä 22 konkurssia

Tilastokeskus julkistaa toistaiseksi pikaennakkona tilastoa vireille pantujen konkurssien määrästä viikkotasolla. Viikolla 29 pantiin vireille yhteensä 22 konkurssia. Julkaistut luvut ovat ennakollisia, ja niitä päivitetään tilaston pohjana olevan aineiston täydentyessä.

21.7.2020 Korona iski nuorten kannalta pahaan aikaan

Haave kesätöistä tai työllistymisestä valmistumisen jälkeen jäi toteutumatta monelta, kirjoittaa Pertti Taskinen Tieto&trendit-blogissa. Toivonpilkahdustakin kuitenkin on työmarkkinoilla, kun lomautettuja on alkanut palata töihin.

17.7.2020 Kokeellinen pikaestimaatti: tuotanto laski 3,9 prosenttia edellisestä neljänneksestä

Kansantalouden vuoden 2020 toisen neljänneksen kausitasoitettu tuotanto laski 3,9 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Toisen neljänneksen kalenterikorjattu vuosimuutos oli -5,4 prosenttia. Tutustu pikaestimaattiin

17.7.2020 Konkurssien pikaennakkotilasto: viikolla 28 yhteensä 30 konkurssia

Tilastokeskus julkistaa toistaiseksi pikaennakkona tilastoa vireille pantujen konkurssien määrästä viikkotasolla. Viikolla 28 pantiin vireille yhteensä 30 konkurssia. Julkaistut luvut ovat ennakollisia, ja niitä päivitetään tilaston pohjana olevan aineiston täydentyessä.

17.7.2020 Isoisät hevosmiehiä, tädit pyöräilijöitä

Suomi lukuina 2020 -toimittaja Sirkku Hiltunen löytää isoisänsä taskutilastosta – suomen­hevosen ohjaksista. Seuraavassa polvessa mentiin jo polkien tai poltto­moottorin voimin. Lue enemmän Tieto&trendit-blogista.

14.7.2020 Korjausrakentamisen suhdannekuvaaja laski helmi-huhtikuussa 3,7 prosenttia

Korjausrakentamisen suhdannekuvaaja oli helmi–huhtikuussa 3,7 prosenttia pienempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aikaisemmin. Tilastokeskuksen kokeellisen tilaston mukaan korjausrakentamisen arvo kääntyi laskuun loppuvuodesta 2019. Tutustu korjausrakentamisen suhdannekuvaajaan.

14.7.2020 YK-kokous pohtii kestävän kehityksen Agenda 2030:n toimeenpanon nopeuttamista

YK:n kestävän kehityksen huippukokouksessa julkistetaan Suomen kestävän kehityksen tilaa arvioiva raportti. Tilastokeskuksen pääjohtaja Marjo Bruun esittelee kokouksessa raporttiin liittyvää tilastoliitettä. Sen mukaan Suomen keskeisimmät haasteet liittyvät tuotanto- ja kulutustapoihin, ilmastonmuutoksen torjuntaan ja luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen.

14.7.2020 Koronakevät lisäsi ilmoituksia väkivallasta kotona

Ilmoitukset väkivallasta lisääntyivät jo alkuvuonna ennen etätöihin eristäytymistä, kirjoittaa Kimmo Haapakangas Tieto&trendit-artikkelissa. Polisiille ilmoitettiin aiempaa enemmän niin puolisoon kuin lapsiinkin kohdistuvia väkivallantekoja. Tieto&trendit-artikkeli

10.7.2020 Konkurssien pikaennakkotilasto: viikolla 27 yhteensä 33 konkurssia

Tilastokeskus julkistaa toistaiseksi pikaennakkona tilastoa vireille pantujen konkurssien määrästä viikkotasolla. Viikolla 27 pantiin vireille yhteensä 33 konkurssia. Julkaistut luvut ovat ennakollisia, ja niitä päivitetään tilaston pohjana olevan aineiston täydentyessä.

9.7.2020 Maakuntien liikevaihdon kasvu lepää teollisuusyritysten varassa

Talouskasvu oli hiipumassa monilla aloilla ja alueilla jo ennen koronakriisiä. Sen myötä kasvu lähes pysähtyi, mutta ei rakennusalalla. (Tieto&trendit)

8.7.2020 Kestävän kehityksen tavoitteita on saavutettu, mutta haasteita on yhä

YK:n High-level Political Forum -kokous arvioi mahdollisuuksia nopeuttaa kestävän kehityksen toteuttamista indikaattoreiden avulla, kirjoittaa Jukka Hoffren Tieto&trendit-blogissa. Suomi on saavuttanut useat tälle vuodelle asetetut tavoitteet.

7.7.2020 Ulkomailla tuotettu arvonlisä muodostaa merkittävän osan Suomen viennistä

Tilastokeskus ja OECD ovat yhdessä ottaneet suuren askeleen globaalien arvoketjujen tilastolliseen kuvaamiseen, kirjoittaa Pontus Lindroos Tieto&trendit-artikkelissa. Mikrodatan avulla saadaan uutta tietoa Suomen osuudesta arvoketjuissa.

3.7.2020 Haravoinnilla saadaan yksityiset vuokramökit tilastoon

Vuokramökeissä yövyttiin lähes 2,7 miljoonaa kertaa, kirjoittaa Johannes Kolu Tieto&trendit-blogissa. Tilastokeskuksen kokeilemalla verkkoharavoinnilla saadaan jo laadukasta tietoa majoitustilastoa täydentämään.

1.7.2020 Teollisuuden ja rakentamisen liikevaihdot kasvoivat toukokuussa kuukautta aiemmasta

Päätoimialojen liikevaihtoennakon mukaan koko teollisuuden kausitasoitettu liikevaihto kasvoi toukokuussa 1,6 prosenttia ja rakentamisen liikevaihto 1,5 prosenttia edeltävään kuukauteen verrattuna. Palveluiden ja kaupan päätoimialojen liikevaihdot laskivat. Tutustu kokeelliseen tilastoon.

1.7.2020 Siirtohinnoittelu tekee loven Suomen verotuloihin ja vinouttaa tilastoja

Konsernien ulkomaille jäävät tulot johtavat satojen miljoonien eurojen loveen yhteisöverokertymässä, kertoo Tilastokeskuksessa tehty gradututkimus siirtohinnoittelusta. Lue enemmän Santtu Kerkon Tieto&trendit-blogista.

30.6.2020 Mökkeilijöiden määrä lasketaan miljoonissa

Koronakevään jäljiltä kesämökkeilyn suosio on huipussaan. Omistusmökkien ja vuokramökkien yhteismäärällä mitattuna eniten mökkejä on kesämökkitilastojen kärkipaikkoja pitävissä Etelä-Savossa ja Varsinais-Suomessa, kirjoittaa Anu Rämö Tieto&trendit-blogissa. Voit katsoa eri kuntien mökkitilanteen vuorovaikutteiselta kartalta.

26.6.2020 Älylaitteet ovat yleistyneet – myös jätteenä laatikoissa

Suomessa on vähintäänkin viiden miljoonan laitteen käyttämätön raaka-ainevaranto, kirjoittaa Tuomas Parikka Tieto&trendit-artikkelissa. Yli 80 prosenttia kotitalouksista säilyttää kierrätyskelpoista elektroniikkajätettä.

25.6.2020 Yritysten investoinnit vähenivät vuoden ensimmäisellä neljänneksellä

Tilastokeskuksen uuden kokeellisen tilaston mukaan yritysten tekemät investoinnit laskivat vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä 16,1 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Tätä ennen investoinnit kasvoivat kaksi vuosineljännestä peräkkäin.

25.6.2020 Kuinka osuva on yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin inflaatioennuste?

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakko on suurelta osin hyvinkin osuva, vaikka hyödykkeiden hintatietojen keruussa ilmenneet haasteet ajoittain heikentävät osuvuutta kymmenesosadesimaaleissa, kirjoittaa Kristiina Nieminen Tieto&trendit-blogissa. Inflaatioennuste julkistetaan aina kuun lopussa Eurostatin verkkosivuilla.

24.6.2020 Talouskriisin merkit selviä työvoimatutkimuksen toukokuun tiedoissa

Koronakriisi oireilee erityisesti lomautettujen, alityöllisten ja piilotyöttömien määrän kasvuna. Toistaiseksi vaikutuksia on ollut ennen muuta palvelualoihin, joilla osa-aikatyö on tyypillistä, kirjoittaa Tatu Leskinen Tieto&trendit-blogissa.

23.6.2020 Yli 50 000 pohjoismaalaista työskentelee toisessa Pohjoismaassa

Pohjoismaista eniten kotimaansa ulkopuolella kävivät töissä Ruotsissa asuvat – heitä oli lähes 40 600. Suomalaisista 2 400 pendelöi toiseen Pohjoismaahan vuoden 2015 lopussa, kertovat Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoittamassa hankkeessa tuotetut tiedot rajat ylittävästä työssäkäynnistä. Lue Kaija Ruotsalaisen Tieto&trendit-blogi.

23.6.2020 Materiaalivirrat, jätteet ja bkt – mitä saamme irti ympäristöstämme?

Kun yhdistetään tilastot jätteistä ja materiaalivirroista tuotantolukuihin, saadaan käsitys kansantalouden materiaaliriippuvuudesta ja ekotehokkuudesta. Kansainvälisessä vertailussa Suomi kuluttaa luonnonvarojaan kovalla kädellä, tuottaen samalla reilusti jätettä asukasta kohden. (Tieto&trendit)

22.6.2020 Melkein puolet etä-isistä asuu yksin – ainakin osan aikaa

Noin 130 000 isää asuu eri osoitteessa kuin alle 18-vuotiaat lapsensa – äideillä vastaava tilanne on harvinaisempi. Etä-isistä yli 60 000 on yksinasuvia, mutta osoitetiedot eivät kerro, asuvatko lapset heidän luonaan osan aikaa, sanovat Tilastokeskuksen asiantuntijat Marjut Pietiläinen ja Laura Lipasti.

22.6.2020 Vuokramökkiyöpymiset laskivat tammi-huhtikuussa noin 27 prosenttia viime vuodesta

Eniten vuokramökkiyöpymiset vähenivät huhtikuussa, jolloin yöpymisten määrä väheni 193 000:lla eli 87,5 prosenttia. Tutustu kokeelliseen tilastoon.

22.6.2020 Neljännesvuositilinpidon tietokantataulukkoa korjattu

Tilastokeskuksen StatFin-tietokantataulukossa ollut bkt:n ensimmäisen vuosineljänneksen virheellinen muutosluku on korjattu. Virheen syynä oli tekninen ongelma.

18.6.2020 Koronatilannekatsaus 18.6.2020: kokeelliset tilastot kuvaavat poikkeustilanteen vaikutuksia

Kokoamme tilannekatsaukseen koronatilannetta kuvaavia tuoreita tilastotietoja sekä tiedot seuraavalla viikolla ilmestyvien tilastojen julkaisuajankohdista.

18.6.2020 Kokeellinen pikaestimaatti: tuotannon lasku hidastui toukokuussa

Tilastokeskuksen kokeellisen tilaston mukaan kansantalouden kausitasoitettu tuotanto supistui 0,6 prosenttia huhtikuusta. Vuoden takaiseen verrattuna kalenterikorjattu tuotanto laski puolestaan 8,0 prosenttia. Tutustu pikaestimaattiin.

18.6.2020 Konkurssien pikaennakkotilasto: viikolla 24 yhteensä 33 konkurssia

Tilastokeskus julkistaa toistaiseksi pikaennakkona tilastoa vireille pantujen konkurssien määrästä viikkotasolla. Viikolla 24 pantiin vireille yhteensä 33 konkurssia. Julkaistut luvut ovat ennakollisia, ja niitä päivitetään tilaston pohjana olevan aineiston täydentyessä.

17.6.2020 Palkkatulot rojahtivat yksityisellä sektorilla, kasvoivat julkisella

Palkkatulot supistuivat toukokuussa yksityisellä sektorilla 8 prosenttia, kirjoittaa Sampo Pehkonen Tieto&trendit-blogissa. Julkisella sektorilla palkkatulot kasvoivat 2 prosenttia edellisvuodesta, koska lomarahoja maksettiin jo toukokuussa. 

17.6.2020 Suomen kesä tilastoissa

Kuinka monta kesämökkiä Suomessa on ja missä niitä on eniten? Kuinka moni suomalainen marjastaa tai sienestää? Olemme koonneet kesään ja lomailuun liittyviä tilastotietoja. Tutustu kesätilastoihin.

17.6.2020 Jätekertymä kasvoi 11 miljoonaa tonnia – valtaosa jätteistä kaivoksilta

Jätemäärä kasvoi 128 miljoonaan tonniin vuonna 2018. Suurin osa 11 miljoonan tonnin kasvusta selittyy mineraalien kaivun lisääntymisellä. Miten jätteiden uudelleenkäytössä onnistuttiin? Pitäisikö jätekertymän kasvusta olla huolissaan? Videolla vastaamassa ovat ympäristötilastojen asiantuntijat Heidi Pirtonen ja Juha Espo.

15.6.2020 Helsinki GSE:n ja Tilastokeskuksen yhteistyö auttaa tutkimusryhmää tutkimusaineistojen hankinnassa

Maaliskuussa Suomessa siirryttiin poikkeusoloihin. Arvaamatta muuttuneessa tilanteessa kaivattiin pikaista tietoa päätöksenteon pohjaksi. Helsinki GSE perusti tilannehuoneen, johon Tilastokeskuksen asiantuntijat osallistuvat tuottamalla ja käsittelemällä dataa tutkijoiden käytettäväksi.

12.6.2020 Koronatilannekatsaus 12.6.2020: Talouden pikaennakko ennustaa tuotannon laskevan touko- ja kesäkuussa

Olemme nopeuttaneet koronatilanteesta johtuen poikkeustilannetta kuvaavien tietojen tuotantoa. Julkaisemme viikoittain tavallisesta tilastotuotannosta poikkeavia tilastoja toistaiseksi.

12.6.2020 Onko tämän kesän hittituote sähköpyörä, skeittilauta vai juoksukengät?

Google-hakujen tarkastelu paljastaa, että Suomessa on nyt alkukesästä haettu huomattavasti tavanomaista enemmän ulkoiluun liittyviä tuotteita, kirjoittaa Joni Heikkinen Tieto&trendit-blogissa. Myös ”kesämökki”-hakuja on tehty ennätyksellisen paljon koronakeväänä.

12.6.2020 Konkurssien pikaennakkotilasto: viikolla 23 yhteensä 37 konkurssia

Tilastokeskus julkistaa toistaiseksi pikaennakkona tilastoa vireille pantujen konkurssien määrästä viikkotasolla. Viikolla 23 pantiin vireille yhteensä 37 konkurssia. Julkaistut luvut ovat ennakollisia, ja niitä päivitetään tilaston pohjana olevan aineiston täydentyessä.

11.6.2020 Suomi lukuina 2020 kertoo meistä

Kuinka paljon Suomessa on yksinasuvia? Entä lapsiperheitä? Kuinka paljon kulutamme ruokaan tai asumiseen? Tilastokeskuksen tuore Suomi lukuina 2020 -julkaisu tiivistää taskukokoon keskeisimmät tilastoluvut Suomesta ja suomalaisista.

11.6.2020 Tilastokeskuksen ja OECD:n yhteisraportti: Suomi vahvasti riippuvainen globaaleista markkinoista

Tilastokeskus ja OECD ovat tuottaneet yhteisraportin, joka tarkastelee Suomen integraatioita globaaleihin arvoketjuihin viimeisen vuosikymmenen aikana. Raportin tulokset osoittavat, että Suomi on jopa aiemmin arvioitua vahvemmin riippuvainen globaaleista markkinoista.

10.6.2020 Rekkaliikenteeseen perustuva talouden pikaennakko ennustaa tuotannon laskevan touko- ja kesäkuussa

Talouden pikaennakko ennustaa tuotannon laskevan Suomessa sekä touko- että kesäkuussa. Tuotannon ennustetaan laskeneen toukokuussa 4,2 prosenttia ja laskevan kesäkuussa 2,3 prosenttia edellisen vuoden vastaaviin kuukausiin verrattuna. Ennuste perustuu Traffic Management Finlandin julkaisemaan dataan.

10.6.2020 Avoimista paikkatietoaineistoista uusi karttapalvelu

Tilastokeskus on avannut karttapalvelun, jossa voi katsella ja ladata Tilastokeskuksen avoimia paikkatietoaineistoja. Avoimia paikkatietoaineistoja ovat muun muassa kuntapohjaiset tilastointialueet, tilastoruudukot, Paavo-postinumeroalueet ja tieliikenneonnettomuudet.

9.6.2020 Uudistetut tilinpidon julkaisuaikataulut auttavat myös koronatilanteen seurannassa

Kansantalouden tilinpidon julkaisu-uudistuksen myötä pystymme tarjoamaan myös nykykriisissä kamppailevasta Suomen taloudesta mahdollisimman ajantasaisen kuvan ja vertailukelpoisempaa tietoaineistoa, kirjoittaa Mirjami Rajala Tieto&trendit-blogissa ja antaa vinkkejä tulevien tilastojulkistusten seurantaan.

9.6.2020 Tiedon laatua kehittämällä parannetaan rekisteriaineistojen yhteiskäyttöisyyttä

Valtionhallinnon rekisterinpitäjät ovat käynnistäneet Tiedon laatu -osahankkeen, jossa parannetaan julkisten tietovarantojen käytettävyyttä. Tavoitteena on tuottaa malli valtionhallinnon yhteiseksi laatukehikoksi, jonka avulla aineistojen yhteiskäyttöisyyttä voidaan parantaa entisestään. Osahankkeesta vastaa Tilastokeskus.

5.6.2020 Koronatilannekatsaus 5.6.2020: ensi viikolla julki suhdannetilastojen huhtikuun tietoja

Olemme nopeuttaneet koronatilanteesta johtuen poikkeustilannetta kuvaavien tietojen tuotantoa. Julkaisemme viikoittain tavallisesta tilastotuotannosta poikkeavia tilastoja toistaiseksi. 

5.6.2020 Pölytyspalvelut mukaan ekosysteemitilinpidon seurantaan

Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen vaatii pikaisten toimien tueksi systemaattisen tiedontuotannon. Syken, Luken ja Tilastokeskuksen yhteistyönä kehitettävällä ekosysteemitilinpidolla voidaan jokusen vuoden päästä toivottavasti seurata mm. pölyttäjien tarjoamia pölytyspalveluita, valottaa Sami Hautakangas Tieto&trendit-blogissa maailman ympäristöpäivänä.

5.6.2020 Konkurssien pikaennakkotilasto: viikolla 22 yhteensä 45 konkurssia

Tilastokeskus julkistaa toistaiseksi pikaennakkona tilastoa vireille pantujen konkurssien määrästä viikkotasolla. Viikolla 22 pantiin vireille yhteensä 45 konkurssia. Julkaistut luvut ovat ennakollisia, ja niitä päivitetään tilaston pohjana olevan aineiston täydentyessä.

4.6.2020 Suomi sukelsi koronaan heikommasta rahoitusasemasta kuin finanssikriisiin

Julkinen sektori ja kotitaloudet ovat velkaantuneet jo pitkään, yritysten lainarahoituksen kasvu on ollut maltillisempaa, analysoi Riikka Tupala Suomen rahoitusasemaa kriisiin lähdettäessä. Lue enemmän Tieto&trendit-artikkelista.

3.6.2020 Tilastoraportti Suomen kestävän kehityksen indikaattoreista

Tilastokeskus on julkaissut laajan tilastoraportin Suomen kestävän kehityksen indikaattoreista. Sustainable Development Goals Indicators for Finland -raportissa on tilastojen ja grafiikan muodossa avaintietoja kestävän kehityksen indikaattoreiden kehityksestä Suomessa.

2.6.2020 Kaksi kolmesta toipuu, yksi lopettaa – mitä ovat zombi-yritykset?

Yhteys matalien korkojen ja heikosti kannattavien yritysten määrän lisääntymisen välillä ei ole niin selkeä kuin voisi luulla, osoittaa Suomen Pankin ja Tilastokeskuksen tutkijoiden selvitys ns. zombi-yrityksistä. Lue Tilastokeskuksen tutkimusaineistoja hyödyntäneen selvityksen tulokset Tieto&trendit-artikkelista.

2.6.2020 Kotitalouksien talousodotuksia koskevan kyselyn vastausaikaa jatkettu

Tilastokeskuksen Suomen Pankille tekemän kotitalouksien talousodotuksia koskevan kyselyn vastausaikaa on jatkettu. Kyselyyn voi vastata verkkolomakkeella 17.6. asti.

1.6.2020 Teollisuuden ja kaupan päätoimialojen liikevaihdot laskivat huhtikuussa

Päätoimialojen liikevaihtoennakon mukaan kausitasoitetut liikevaihdot laskivat huhtikuussa teollisuuden ja kaupan päätoimialoilla edeltävään kuukauteen verrattuna. Palveluiden ja rakentamisen päätoimialojen liikevaihdoissa oli havaittavissa pientä kasvua. Tutustu liikevaihtoennakkoon.

1.6.2020 Tilastokeskuksen tiedonkeruut yrityksille jatkuvat

Tilastokeskus pyrkii turvaamaan tilastotuotannon myös koronavirusepidemian aikana. Yrityksille ja yhteisöille suunnatut tiedonkeruut jatkuvat normaalisti.

29.5.2020 Koronatilannekatsaus 29.5.2020: poikkeustilanteen vaikutukset näkyvät huhtikuun tilastoissa ja pikaennakoissa

Olemme nopeuttaneet koronatilanteesta johtuen poikkeustilannetta kuvaavien tietojen tuotantoa. Julkaisemme viikoittain tavallisesta tilastotuotannosta poikkeavia tilastoja toistaiseksi.

29.5.2020 Konkurssien pikaennakkotilasto: viikolla 21 yhteensä 31 konkurssia

Tilastokeskus julkistaa toistaiseksi pikaennakkona tilastoa vireille pantujen konkurssien määrästä viikkotasolla. Viikolla 21 pantiin vireille yhteensä 31 konkurssia. Julkaistut luvut ovat ennakollisia, ja niitä päivitetään tilaston pohjana olevan aineiston täydentyessä.

28.5.2020 Lama näkyy muutenkin kuin kansantuotteessa

Virallista määritelmää ei taantumalle tai lamalle ole. Lamasta puhuttaessa olisi hyvä huomioida bkt:n lisäksi työttömyys, reaalitulot, konkurssit ja luottotappiot, pohtii Tuomas Rothovius Tieto&trendit-blogissa.

27.5.2020 Piilotyöttömyys ja alityöllisyys nousivat ennätyslukemiin

Kymmenet tuhannet suomalaiset ovat kevään aikana luopuneet kokonaan työnhausta, kirjoittaa Tatu Leskinen Tieto&trendit-blogissa. Koronakriisi näyttää katkaisseen myös pitkään jatkuneen osa-aikatyön yleistymisen trendin.

27.5.2020 Lomautettuja historiallisen paljon

Lomautettuja oli huhtikuussa 134 000, maaliskuussa 31 000. Määräajaksi lomautetut ovat vielä suurimmalta osin työllisiä ja toistaiseksi lomautetut suurelta osin työvoiman ulkopuolella, kirjoittaa Pertti Taskinen Tieto&trendit-blogissa.

25.5.2020 Tilasto-olympialaisten yleisöäänestys päättyi Mankkaan koulun ja Viikin normaalikoulun tasapeliin

Tilasto-olympialaisten 2020 yleisöäänestyksessä espoolaisen Mankkaan koulun ja Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun oppilaiden videot ylsivät samaan ääniosuuteen. Nuorten tekemiä videoita äänestettiin yhteensä 2 319 kertaa. Lue lisää äänestyksestä.

25.5.2020 Tilastokeskuksen uuden organisaation osastopäälliköiksi Jussi Heino, Päivi Kasurinen, Harri Lehtinen, Hannele Orjala ja Mari Ylä-Jarkko

Tilastokeskuksen uuden organisaation osastopäälliköinä aloittavat Jussi Heino, Päivi Kasurinen, Harri Lehtinen, Hannele Orjala ja Mari Ylä-Jarkko. He aloittavat tehtävissään 1.9.2020.

22.5.2020 Koronatilannekatsaus 22.5.2020: pikaennakkotilastot kuolleiden määrästä ja konkurssien määrästä ilmestyvät viikoittain

Olemme nopeuttaneet koronatilanteesta johtuen poikkeustilannetta kuvaavien tietojen tuotantoa. Julkaisemme viikoittain tavallisesta tilastotuotannosta poikkeavia tilastoja toistaiseksi.

22.5.2020 Miten koronakriisi iskee asuntomarkkinoihin?

Viime vuosikymmenten talouskriiseistä 1990-lama on lyönyt asuntomarkkinoita rajuimmin. Koronan vaikutus voi finanssikriisin tapaan jäädä lyhytaikaisemmaksi, arvioi Ilkka Lehtinen Tieto&trendit-artikkelissa.

22.5.2020 Konkurssien pikaennakkotilasto: viikolla 20 yhteensä 49 konkurssia

Tilastokeskus julkistaa toistaiseksi pikaennakkona tilastoa vireille pantujen konkurssien määrästä viikkotasolla. Viikolla 20 pantiin vireille yhteensä 49 konkurssia. Julkaistut luvut ovat ennakollisia, ja niitä päivitetään tilaston pohjana olevan aineiston täydentyessä.

20.5.2020 Palkkatulot pienenivät huhtikuussa 2020

Tulorekisteriin perustuvan ennakkoestimaatin mukaan palkansaajien palkkatulot supistuivat huhtikuussa 4,3 prosenttia, kirjoittaa Sampo Pehkonen Tieto&trendit-blogissa.

20.5.2020 Kokeellinen pikaestimaatti: tuotanto laski huhtikuussa 1,5 prosenttia

Tilastokeskuksen kokeellisen tilaston mukaan kansantalouden kausitasoitettu tuotanto supistui huhtikuussa 1,5 prosenttia maaliskuusta. Vuodentakaiseen verrattuna huhtikuun työpäiväkorjattu tuotanto laski puolestaan 3,6 prosenttia. Tutustu estimaattiin.

20.5.2020 Tutkintokaan ei nosta ulkomaalaistaustaisten työllistymistä kantasuomalaisten tasolle

Joka viides ulkomaalaistaustainen muuttaa Suomesta heti tutkinnon suoritusvuonna, kirjoittaa Anna Loukkola Tieto&trendit-artikkelissa. Heille työllistyminen on vaikeampaa kuin suomalaistaustaisille samassa tilanteessa.

20.5.2020 Tilastokeskus ryhtyy julkistamaan konkursseista pikaennakkotilastoa

Tilastokeskus on nopeuttanut koronatilanteesta johtuen poikkeustilannetta kuvaavien tietojen tuotantoa. Uusimpana pikaennakkotilastona Tilastokeskus tuottaa tietoa vireille pantujen konkurssien määrästä viikkotasolla.  Ensimmäinen konkurssien pikaennakkotilasto ilmestyy perjantaina 22.5.

19.5.2020 Tietotyön yleisyys mahdollisti etätyön läpimurron Suomessa

Jokseenkin puolet eli noin miljoona suomalaista palkansaajaa on kuluneena keväänä tehnyt etätyötä, arvioi Hanna Sutela Tieto&trendit-blogissa. Tietotyötä tekevien määrä on meillä suuri, ja etätyön mahdollisuudet siinä hyvät.

19.5.2020 Ulkoilututkimuksella selvitetään, miten suomalaisten luonnossa liikkuminen on muuttunut

Tietoa suomalaisten luonnossa liikkumisesta ja ulkoilun harrastamisesta kerätään parhaillaan laajalla valtakunnallisella kyselyllä. Sen avulla selvitetään esimerkiksi sitä, kuinka moni suomalaisista marjastaa, tarkkailee luontoa, kävelee puistoissa tai ulkoilee lasten kanssa luonnossa.

18.5.2020 Rikosten esitutkinta-ajat ovat pidentyneet

Seksuaalirikosten ilmoitusmäärät ovat olleet kasvussa, mikä saattaa vaikuttaa myös selvitysprosentteihin, kirjoittaa Kimmo Haapakangas Tieto&trendit-artikkelissa.

15.5.2020 Koronatilannekatsaus 15.5.2020: poikkeustilanteen vaikutukset heijastuvat talouden maaliskuun lukuihin

Olemme nopeuttaneet koronatilanteesta johtuen poikkeustilannetta kuvaavien tietojen tuotantoa. Tutustu koosteeseen, jossa on tiedot ajankohtaisista tilastoista.

15.5.2020 Korona on rajoittanut eniten nuorten liikuntaharrastuksia

Nuorempien ikäluokkien on koronan myötä pitänyt muuttaa aiempia liikuntatottumuksiaan harrastaakseen yhtä aktiivisesti kuin aiemmin, kirjoittaa myös naisten ja tyttöjunioreiden lentopallovalmentajana toimiva Timo Ruuskanen Tieto&trendit-blogissa.

14.5.2020 Lapsiperheet ja ulkomaalaistaustaiset asuvat muita ahtaammin

Koronaviruksen vuoksi moni on viettänyt tavallista enemmän aikaa kotona. Kaikista asuntokunnista 8 prosenttia asui ahtaasti vuonna 2018. Maakunnista ahtaimmin asutaan muuttovoittoisella Uudellamaalla. Lue lisää Iiro Halosen artikkelista ja katso kartalta oman asuinkuntasi tilanne.

14.5.2020 Tilastokeskus julkistaa kuolleiden määrästä pikaennakkotilastoa – tilaston aineistot täydentyvät

Tilastokeskus julkistaa toistaiseksi pikaennakkona tilastoa kuolleiden viikoittaisen määrän kehityksestä. Julkaistut luvut ovat ennakollisia, ja niitä päivitetään tilaston pohjana olevan aineiston täydentyessä. Vuoden 2020 pikaennakkotiedot kuolleiden määristä viikoittain eivät siksi ole viimeisimpien julkaistujen viikkojen osalta vertailukelpoisia aiempien vuosien vastaaviin lukuihin. Viimeisimmässä pikaennakkotilastossa on tiedot kuolleiden määrästä 3.5. saakka.

12.5.2020 Korjausrakentamisen suhdannekuvaaja laski joulu-helmikuussa 2,8 prosenttia

Korjausrakentamisen suhdannekuvaaja oli joulu-helmikuussa 2,8 prosenttia pienempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aikaisemmin. Tilastokeskuksen kokeellisen tilaston mukaan korjausrakentamisen arvo kääntyi laskuun loppuvuodesta 2019. Tutustu uuteen korjausrakentamisen suhdannekuvaajaan. 

11.5.2020 Äänestä suosikkiasi tilasto-olympialaisten videoista

Tilasto-olympialaiset 2020 ovat edenneet jo loppusuoralle. Tänä vuonna myös yleisöllä on mahdollisuus vaikuttaa. Järjestämme ensimmäistä kertaa yleisöäänestyksen voittajajoukkueiden videoista.

11.5.2020 Kehityskeskustelut ovat yleisempiä isoilla työpaikoilla

Kehityskeskustelut ovat vähentyneet, mutta muu vuorovaikutus esimiesten kanssa on parantunut, kirjoittaa Hanna Sutela työolotutkimuksen tulosten pohjalta. Lue enemmän Tieto&trendit-blogista.

8.5.2020 Koronatilannekatsaus 8.5.2020: talouden pikaestimaatti ennustaa tuotannon laskua huhti- ja toukokuulle

Olemme nopeuttaneet koronatilanteesta johtuen poikkeustilannetta kuvaavien tietojen tuotantoa. Julkaisemme viikoittain tavallisesta tilastotuotannosta poikkeavia tilastoja toistaiseksi. Näiden rinnalla normaali tilastotuotanto on jatkunut lähes täysin suunnitellun mukaan.

8.5.2020 Rekkaliikenteeseen perustuva talouden pikaennakko ennustaa tuotannon laskevan huhti- ja toukokuussa

Traffic Management Finlandin dataa hyödyntävä talouden estimaatti ennustaa tuotannon laskevan Suomessa sekä huhti- että toukokuussa. Tuotannon ennustetaan laskeneen huhtikuussa 3,4 prosenttia ja laskevan toukokuussa 5,4 prosenttia edellisen vuoden vastaaviin kuukausiin verrattuna.

8.5.2020 Pikaennakkotilaston mukaan kuolleiden määrä jää huhtikuussa edellisiä vuosia alhaisemmaksi – tilaston aineistot täydentyvät

Tilastokeskus julkaisi torstaina 7.5. toisen viikoittaisen pikaennakkotilaston kuolleiden määrästä. Pikaennakkotilaston mukaan huhtikuun viimeisen viikon (20.–26.4.) kuolleiden määrä jää kahden edellisen vuoden vastaavaa ajankohtaa alhaisemmaksi. Julkaistut luvut ovat ennakollisia, ja niitä päivitetään, kun tilaston pohjana oleva aineisto täydentyy.

7.5.2020 Työvoiman ulkopuolelta ja piilotyöttömyydestä töihin ja työnhakuun – neljä hyvää vuotta ennen kriisiä

Työllisyys ehti kasvaa yhtäjaksoisesti vuodesta 2015 ja työvoiman ulkopuolella olevien määrä pienentyä vuodesta 2016 alkaen. Myönteinen kehitys veti etenkin 55–64-vuotiaita työhön ja työnhakuun. Äkillisesti iskenyt koronakriisi voi vaikuttaa hyvinkin voimakkaasti työvoiman ulkopuolella olevien määrään sekä syihin. (Tieto&trendit)

7.5.2020 Ensi kertaa äidiksi viime vuonna 19 201 naista

Suomessa on kaikkiaan 1 587 700 äitiä. Eniten on kahden lapsen äitejä, yhteensä 660 079. Äitienpäivän kunniaksi olemme koonneet tilastotietoja äideistä.

6.5.2020 Yli 70 prosenttia kotitalouksista ostanut tavaraa kirpputoreilta

Jopa 72 prosenttia kotitalouksista oli ostanut vuonna 2019 jotakin kirpputorilta tai huutokaupasta. Kaikkiaan kirpputoreilla oli asioinut eli ostanut tai myynyt peräti neljä viidestä kotitaloudesta. Tutustu Vertais- ja jakamistalouden ilmiöt kotitalouksissa -kyselyn tuloksiin.

6.5.2020 Koronasta pahin talouskriisi sataan vuoteen?

Toistaiseksi kovin isku Suomen kansantuotteelle tällä ja viime vuosisadalla on ollut ensimmäinen maailmansota ja sisällissota, kirjoittaa Kalevi Alestalo Tieto&trendit-artikkelissa. Ruotsi on järjestään selvinnyt kriiseistä vähemmällä kuin Suomi.

5.5.2020 Päätoimialojen liikevaihdot laskivat maaliskuussa

Päätoimialojen liikevaihtoennakon mukaan kausitasoitetut liikevaihdot laskivat maaliskuussa kaikilla päätoimialoilla edeltävään kuuhun verrattuna, kertoo kokeellinen tilastomme. Suurin lasku tapahtui muiden palveluiden kausitasoitetussa liikevaihdossa, joka laski 8,7 prosenttia edeltävästä kuukaudesta.

5.5.2020 Jatkuuko taloutemme monipuolistuminen kriisin jälkeen?

Ennen pandemiaa palvelut olivat tulleet monipuolistamaan teollisuudesta ja vientipainotteisesta tavaratuotannosta eläneen Suomen taloutta ja kilpailukykyä, kirjoittaa Mervi Niemi Tieto&trendit-blogissa. Kehitys jatkossa riippuu nyt tehtävistä kysymyksistä ja ratkaisuista. Kysyntä, tuotanto ja kehittämistoiminta voivat muuttua paljonkin. 
 

30.4.2020 Tilastokeskukselle voitto kilpailutuksessa: Hanke kehittää Azerbaidzhanin tilastotuotantoa

Suomi, Liettua ja Hollanti ryhtyvät kehittämään Azerbaidzhanin tilastotoimintaa puolitoistavuotisella Twinning-hankkeella. Hankkeen tavoitteet liittyvät keskeisesti yritystoimintaan liittyvän tilastoinnin vahvistamiseen. Maiden yhteinen tarjous voitti hankkeesta järjestetyn tarjouskilpailun. Tilastokeskukselle hankevoitto on jo toinen tänä vuonna. 

30.4.2020 Koronatilannekatsaus 30.4.2020: Eurostat julkaisi viikkotilastoja kuolleista, majoitustilastossa odotettua laskua

Olemme nopeuttaneet koronatilanteesta johtuen poikkeustilannetta kuvaavien tietojen tuotantoa. Julkaisemme viikoittain tavallisesta tilastotuotannosta poikkeavia tilastoja toistaiseksi. Näiden rinnalla normaali tilastotuotanto on jatkunut lähes täysin suunnitellun mukaan.

30.4.2020 Eurostat julkistaa poikkeuksellista pikaennakkotilastoa kuolleiden määrästä Euroopassa

Koronavirusepidemian aikana Euroopan maissa on noussut tarve seurata kuolleiden määrän kehitystä lähes reaaliaikaisesti. Euroopan tilastotoimisto Eurostat julkaisee nyt alueittaisia tietoja kuolleiden määrästä viikoittain sukupuolen ja iän mukaan. Tilastokeskus julkistaa Suomea koskevat tiedot myös omassa Kokeelliset tilastot -tietokannassaan.  

30.4.2020 Lomautusta ja työttömäksi jäämistä ennakoivien määrät huolestuttavan suuria

Kuluttajien luottamus -tutkimuksen lisäkysymysten tulokset kertovat varsin synkistä työllisyysnäkemyksistä koronapandemian seurauksena. Kokonaiskuva on karua katsottavaa, kirjoittaa Anna Pärnänen Tieto&trendit-blogissa.

28.4.2020 Vappu lukuina ylioppilaista herkkujen kautta nimitilastoihin

Vappua vietetään tänäkin vuonna työväen, ylioppilaiden ja kevään karnevaalina, vaikka eri tavoin kuin yleensä. Tilastot kertovat, miten vappua juhlitaan ja miten silloin herkutellaan. Tutustu kokoamiimme vapputilastoihin.

27.4.2020 Koronatoimet iskevät kovaa pienyritysvaltaisille toimialoille

Koronakriisi iskee tilastojen valossa kaikkein suorimmin juuri pienyritysvaltaisille toimialoille eli maa-, metsä- ja kalatalouteen, muuhun palvelutoimintaan sekä taiteisiin, viihteeseen ja virkistykseen, kirjoittaa Jussi Partanen Tieto&trendit-blogissa.

24.4.2020 Koronatilannekatsaus 24.4.2020: Ensimmäiset viikoittaiset tiedot kuolleiden määrästä julkaistu

Olemme nopeuttaneet koronatilanteesta johtuen poikkeustilannetta kuvaavien tietojen tuotantoa. Julkaisemme toistaiseksi viikoittain tavallisesta tilastotuotannosta poikkeavia tilastoja. Näiden rinnalla normaali tilastotuotanto on jatkunut suunnitelmien mukaan eikä poikkeustilanne ole toistaiseksi aiheuttanut häiriöitä tilastojen julkaisuun.

24.4.2020 Vain reilu kolmannes kuluttaa entiseen malliin

Noin 60 prosenttia suomalaisista on vähentänyt kulutustaan koronakriisin takia, kirjoittaa Anna Pärnänen Tieto&trendit-blogissa kuluttajien luottamus -tutkimuksen lisäkysymyksiin saaduista vastauksista.

23.4.2020 ”Kilpailu on koventunut” – Tilastokeskus mukana rakentamassa kansainvälistä vertailutietoa koulutuksesta

Suomi nousee usein maailman kärkijoukkoon, kun vertaillaan koulutusta tai oppimistuloksia. Tilastokeskus tuottaa suuren osan Suomen tiedoista vertailuissa – ja tulokset kiinnostavat kaikkialla.

22.4.2020 Yrittäjistä valtaosa pitää koronapandemiasta selviytymistä todennäköisenä

Yrittäjistä 63 prosenttia arvioi kriisin vähentäneen ainakin jossain määrin töiden, asiakkaiden tai toimeksiantojen määrää, kertoo kuluttajien luottamus -tutkimus. Iso osa yrittäjistä katsoo silti selviävänsä pandemiasta ilman työttömyyttä. Toisaalta joka kymmenes yrittäjä pitää yritystoimintansa selviytymismahdollisuuksia kriisistä melko tai hyvin epätodennäköisenä, kirjoittaa Anna Pärnänen Tieto&trendit-blogissa

22.4.2020 Tietotilinpäätös: Tiedonhankinnan kehittämisessä huomioidaan tietosuoja

Tilastokeskuksen uusimmassa, vuoden 2019 tietotilinpäätöksessä kuvataan erityisesti tiedonhankinnan kehittämistä ja miten tässä kehittämistyössä pyritään parantamaan tietosuojaa. 

22.4.2020 Tilastokeskus julkistaa kuolleiden määrästä poikkeuksellista pikaennakkotilastoa

Koronavirusepidemian aikana Euroopan maissa on noussut tarve seurata kuolleiden määrän kehitystä lähes reaaliaikaisesti. Tilastokeskus alkaa julkaisemaan Suomen tiedot kuolleiden määrästä ennakkotilastossa viikoittain kahden viikon viiveellä. Ensimmäinen viikkotilasto ilmestyy perjantaina 24.4. Viikoittaista tietoa julkaistaan toistaiseksi. 

21.4.2020 Kokeellinen pikaestimaatti: Tuotanto laski 0,8 prosenttia maaliskuussa, mutta 1. neljännes nousussa

Tilastokeskuksen kokeellisen tilaston mukaan kansantalouden kausitasoitettu tuotanto supistui maaliskuussa 0,8 prosenttia helmikuuhun verrattuna. Vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen kausitasoitettu tuotanto kuitenkin kasvoi 0,5 prosenttia edellisestä neljänneksestä, tai kalenterikorjattuna 0,9 prosenttia.

20.4.2020 Palkkasumman kasvu hiipui vuonna 2019 etenkin rakentamisessa

Palkkojen kasvu hidastui vuonna 2019 edellisvuoteen verrattuna muutamaa toimialaa lukuun ottamatta. Muutos oli  suurin rakentamisen toimialalla, missä kasvua oli viime vuonna enää 2,1 prosenttia edellisvuodesta, kirjoittaa Anna Mustonen Tieto&trendit -artikkelissaan.

17.4.2020 Koronatilannekatsaus: Ennakkotietoja omaisuusrikosten määristä ja tietoja uusmaalaisten mökkeilymaakunnista

Olemme nopeuttaneet koronatilanteesta johtuen poikkeustilannetta kuvaavien tietojen tuotantoa. Julkaisemme viikoittain tavallisesta tilastotuotannosta poikkeavia tilastoja toistaiseksi.

16.4.2020 Matkailun vähenemisellä on laajat taloudelliset vaikutukset

Tasapainottaako koronavirus Suomen matkustustaseen, kysyy Johannes Kolu Tieto&trendit-blogissa. Suomalaismatkailijat kuluttavat pari miljardia euroa enemmän ulkomailla kuin ulkomaalaiset täällä.

15.4.2020 Yksinyrittäjät tiukoilla jo ennen kriisiä

Yksinyrittäjät ovat joutuneet koronakriisin riepottelemiksi erilaisista taloudellisista tilanteista käsin, kirjoittaa Anna Pärnänen Tieto&trendit-blogissa. Suurin osa on hyvin pienituloisia, kertoo Tilastokeskuksen Yrittäjät Suomessa 2017 -tutkimus.

14.4.2020 Suomen tutkimus- ja kehittämispanostukset kiinnittyvät globaaleihin ketjuihin

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan kehityksestä ja vaikutuksista Suomen talouteen syntyy tarkempi kuva, kun seuraamme useita eri tilastomittareita ja laajennamme näkökulmaa yritysten globaaleihin toimintoihin. (Tieto&trendit)

14.4.2020 Koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset vaikuttavat kuluttajahintaindeksin tiedonkeruuseen

Rajoitusten vaikutukset tulevat näkymään tilastoissa ja niiden aikasarjoissa, mutta jo nyt joudumme arvioimaan, miten rajoitukset vaikuttavat tilastoaineiston tiedonkeruuseen. Myös kuluttajahintaindeksin tiedonkeruussa ja aineiston käsittelyssä huomioidaan muuttunut tilanne.

9.4.2020 Rekkarallin hiipuminen kertoo tuotannon romahduksesta pikaennakossa

Väyläviraston liikenteen automaattisten mittauspisteiden keräämä avoin data rekkojen lukumäärästä osoittaa, että Suomen tuotanto on laskenut maalis-huhtikuussa koronaviruspandemian ja sen torjuntatoimien johdosta, kirjoittaa Pontus Lindroos Tieto&trendit-blogissa.

9.4.2020 Koronatilannekatsaus: Tietoaineistoja Helsinki GSE:n käyttöön ja matkailutilastosta pikaennakko

Tilastokeskus pyrkii poikkeusolojen vallitessa vastaamaan yhteiskunnan tietotarpeisiin ja tuomaan osaamisensa sekä hallussaan olevat tietoaineistot mahdollisimman hyvin yhteiskunnan käyttöön. Kuluvalla viikolla uutisoitiin Helsinki GSE:n perustamasta tilannehuoneesta, johon Tilastokeskuksen asiantuntijat osallistuvat tuottamalla ja käsittelemällä dataa tutkijoiden käytettäväksi.

9.4.2020 Koronakriisi ja rajoitukset rapauttivat äkkiä kuluttajien luottamusta

Koronarajoitusten myötä pessimismi valtasi nopeasti kuluttajien odotukset Suomen talouden ja työttömyyden kehityksestä. Omaan talouteen huonompia aikoja ennakoivien kuluttajien osuus tuplaantui kerralla, mikä on ainutlaatuista kuluttajien luottamus -tilaston koko historiassa, kirjoittaa Pertti Kangassalo Tieto&trendit-artikkelissa.

9.4.2020 Korona sävytti matkailulukuja – yöpymiset laskivat puoleen aiemmasta

Koronavirustilanteen aiheuttamat liikkumisrajoitukset ja rajojen sulkeutuminen näkyivät odotetusti maaliskuun matkailuluvuissa. Matkailijoiden yöpymiset Suomen majoitusliikkeissä vähenivät 48 prosentilla vuodentakaisesta. Ulkomaisten matkailijoiden yöpymisissä laskua oli peräti 53 prosenttia.

8.4.2020 Pääsiäinen tilastoina

Tänäkin vuonna monien pääsiäispöytään kuuluvat kananmunat, mämmi ja lammas. Kuinka paljon suomalaiset kuluttavat erilaisia pääsiäisruokia? Olemme koonneet pääsiäisen aikaan liittyviä tietoja ja tilastoja. Tutustu pääsiäistilastoihin.

8.4.2020 Sinun vastauksesi on tärkeä

Monet Tilastokeskuksen tilastot pohjautuvat henkilöiltä ja yrityksiltä kerättyyn tietoon. Epidemiatilanteesta huolimatta toivomme, että kansalaiset ja yritykset vastaavat edelleen kyselyihimme. Erityisesti juuri nyt on tärkeää, että saamme kyselyillä ajantasaista ja oikeaa tietoa Suomen tilanteesta. 

8.4.2020 Globalisoitumisen kultakausi on jo takanapäin

Suomi on ollut globalisaatiokehityksen kärkikymmenikössä, kirjoittaa Kristian Taskinen Tieto&trendit-artikkelissa. Taloudellisen globalisaation aste on EU-maista alhaisin Italiassa, mutta Pohjois-Italian vaateteollisuudella on vahva kytkös Kiinaan.

7.4.2020 Tilastokeskus tarjoaa dataa ja osaamista Helsinki GSE:n perustamalle tilannehuoneelle

Taloustieteen tutkimusyksikkö Helsinki GSE on perustanut taloustilanteen analyysiin keskittyvän tilannehuoneen yhdessä Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ja Tilastokeskuksen kanssa. Tilannehuoneen analyysien avulla on tarkoitus tarjota kuvaa talouden kehityksestä koronakriisin aikana.

7.4.2020 Vapaaehtoisten tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin auttaa tilastoinnissa

Tilastokeskus sai tulorekisteritiedot tilastointikäyttöön vuoden 2020 alussa. Kaikkia tilastointiin tarvittavia tietoja ei kuitenkaan löydy tulorekisteristä ja siksi Tilastokeskus jatkaa omia tiedusteluitaan. Jos yritykset ja yhteisöt ilmoittavat pakollisten tietojen lisäksi täydentäviä tietoja mahdollisimman kattavasti tulorekisteriin, tilastointia varten tarvitaan vähemmän erillisiä tiedusteluita.

6.4.2020 Teollisuus on mainettaan parempi ympäristönsuojeluun investoija

Teollisuudessa ympäristönsuojeluinvestointien osuus pääoman bruttomuodostuksesta on vain reilu 2 prosenttia. Kun huomioidaan t&k-menojen pääomittamisen eriävät käytännöt ja ympäristönsuojeluinvestointien tarkat kriteerit, ovat investoinnit ympäristön kannalta kuitenkin myönteisempiä kuin mitä tuo suhdeluku antaisi ymmärtää, kirjoittaa Antti Hörkkö Tieto&trendit-blogissa.

6.4.2020 Twinning: Suomi kehittämään Valko-Venäjän tilastotoimintaa

Tanskan, Suomen ja Liettuan yhteinen tarjous on voittanut Twinning-hankekilpailun Valko-Venäjällä. Kaksivuotisella hankkeella vahvistetaan Valko-Venäjän edellytyksiä tuottaa laadukasta tilastotietoa päätöksenteon tueksi. Suomesta hankkeessa on mukana Tilastokeskus.

3.4.2020 Koronatilannekatsaus: Nopeutuksia tilastotuotantoon ja uusia koronavirustilannetta taustoittavia tietoja saataville

Tilastokeskus pyrkii nopeuttamaan poikkeusolojen näkökulmasta merkittävien tilastojen julkaisuaikataulua sekä julkaisemaan normaalia tilastotuotantoa täydentävää tietoa käyttäjien tarvitsemassa muodossa.

3.4.2020 Hoitoalan reservissä useita tuhansia koulutettuja eläkeläisiä

Suomesta löytyy useita tuhansia terveysalan koulutuksen saaneita eläkeläisiä helpottamaan koronaviruksen leviämisestä aiheutuvaa resurssipulaa. Vuoden 2018 tietojen mukaan reserviä on eniten Helsingin ja Uudenmaan, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueilla, kirjoittaa Antti Katainen Tieto&trendit-blogissa.

3.4.2020 Miten koronaviruksen vaikutukset näkyvät tilastoissa?

Olemme koonneet sivustolle koronavirustilanteeseen liittyviä tilastotietoja ja taustoittavia analyysejä. Sivustolta löytyy myös eri tahojen tuottamia tilastotiedonlähteitä koronatilanteesta. Tutustu sivustoon.

2.4.2020 Palvelualoilla arvonlisäys päästöjä kohti usein korkeampi kuin teollisuudessa

Tarina teollisuuden tuottavuudesta olisi erilainen, jos se joutuisi maksamaan kovemman hinnan päästöistään, kirjoittaa Juuso Peltola Tieto&trendit-blogissa. Palvelualojen arvo puolestaan nousee, kun taloudellisia mittareita suhteutetaan päästöihin.

2.4.2020 Alueellisia tilastotietoja avattu lisää

Tilastokeskus on avannut lisää alueellisia tilastotietoja tietokantaansa. Nyt avattu tietokantakuutio sisältää perustietoja väestöstä, väestönmuutoksista, muuttoliikkeestä, työssäkäynnistä, väestön koulutusrakenteesta, asumisesta sekä kuntien taloudesta. Uusina tietoina löytyvät muun muassa taloudellinen huoltosuhde, väestön keski-ikä ja työttömyysriski sukupuolen mukaan.

1.4.2020 Teollisuuden, kaupan ja palveluiden liikevaihdot laskivat helmikuussa

Päätoimialojen liikevaihtoennakon mukaan teollisuuden ja kaupan kausitasoitetut liikevaihdot laskivat helmikuussa 1,3 prosenttia edelliskuusta. Muiden palveluiden kausitasoitettu liikevaihto supistui 0,6 prosenttia. Tutustu liikevaihtoennakkoon.

1.4.2020 Tulorekisteriin siirtyminen uhkaa heikentää ammattien tilastointia

Tulorekisteri ei nykyisellään palvele tilastointia, kirjoittaa Elina Mikkelä Tieto&trendit-blogissa. Millaiset muutokset ovat tarpeen, jotta edelleen saadaan luotettavaa tietoa ammateista?

30.3.2020 Korona ja öljyn hinnan romahdus hidastavat inflaatiota

Kuluttajahintaindeksin laskijoiden ongelmana tulee olemaan, kuinka seurata palvelujen hintakehitystä, kun niitä ei ole tarjolla, kirjoittaa Ilkka Lehtinen Tieto&trendit-blogissa.

26.3.2020 Työmatkat ovat pidentyneet viime vuosina

Yli miljoonan työllisen työ- tai toimipaikan etäisyys kotoa muuttui vuosina 20132017, analysoi Juho Keva Tieto&trendit-artikkelissa. Matkat pitenivät keskimäärin, mutta puolet on edelleen pyöräiltävissä.

26.3.2020 Kiinalaismatkailijoiden yöpymiset romahtivat helmikuussa

Koronavirustilanteen takia kiinalaisille tammikuussa asetettu ryhmämatkustuskielto vaikutti helmikuun matkailulukuihin. Kiinalaisten yöpymiset Suomen majoitusliikkeissä vähenivät lähes 70 prosentilla vuodentakaisesta. Kiinalaismatkailijoille kirjattiin yli 32 000 yöpymistä vähemmän kuin viime vuoden helmikuussa.

25.3.2020 Koronatilanne: Ensimmäiset maaliskuuta koskevat tilastotiedot julkaistaan 27.3.

Valtaosa Tilastokeskuksen henkilöstöstä on siirtynyt etätyöhön. Tästä huolimatta tilastojen tuotanto on sujunut lähes suunnitellusti.

25.3.2020 Monilla työelämän kiire loppui kuin seinään – sote-alalla kuormitus vain jatkaa kasvuaan

Sote-alalla koettua kiirettä koskevat tulokset vuoden 2018 työolotutkimuksessa saivat tuoreeltaan ajattelemaan, että tästä ei tilanne enää voi pahentua. Nyt ei liene kenellekään epäselvää, että kyllä vaan voi, kirjoittaa Hanna Sutela Tieto&trendit-blogissa.

24.3.2020 Helmikuu jää työmarkkinoiden viimeiseksi normaaliksi kuukaudeksi

Kaksijakoisen maaliskuunkaan tiedot eivät vielä anna koko kuvaa koronakriisin kärjistymisestä, kirjoittaa Pertti Taskinen Tieto&trendit-blogissa. Työmarkkinatiedot ensimmäiseltä vuosineljännekseltä ja maaliskuulta julkaistaan 23.4.

24.3.2020 Entistä parempaa uudisrakentamisen tilastointia

Uuden luokituksen käyttöönotto rakennus- ja asuntotuotantotilastossa sekä uudisrakentamisen volyymi-indeksissä on nyt saavutettu. Tilaston uudistus tuo uutta tietoa käyttäjille, mutta myös laadullisesti erinomaisen ja tarkemman uudisrakentamisen volyymi-indeksin uudistuotannon arvon mittaamiseen taloudessa. (Tieto&trendit)

20.3.2020 Vajaa kolmannes palkansaajista tekee asiakastyötä virtuaalisesti

Joka kymmenes kaikista asiakastyötä tekevistä kokee virtuaaliyhteyksien korvanneen aiemmin kasvokkain tapahtunutta vuorovaikutusta. Digivälineiden arkipäiväistyessä virtuaalisen vuorovaikutuksen voi ylipäätään olettaa lisääntyvän tulevaisuudessa, mutta koronaepidemia voi jyllätessään kiihdyttää kehitystä, arvioi Hanna Sutela Tieto&trendit-blogissa.

19.3.2020 Talous oli hyytymässä jo ennen kriisiä

Ilman koronashokkiakin olisi Suomen bkt saattanut kääntyä laskuun suurten teollisuusyritysten perässä, arvioi Reetta Moilanen Tieto&trendit-artikkelissa tuoreimpien suhdannetilastojen pohjalta. ”Nyt jäämme vain odottamaan, kuinka raju ja pitkäaikainen alamäestä tulee.”

19.3.2020 Tilastokoulu opettaa ymmärtämään tilastoja

Millaista tietoa tilastojen avulla voidaan esittää? Miten tilastoja tulisi tulkita? Kaikille avoimesta Tilastokoulusta saa hyödyllistä perustietoa tilastoista ja tilastojen käytöstä. Kurssit soveltuvat esimerkiksi peruskoulun yläluokkalaisten tai lukiolaisten oppimateriaaleiksi. Tutustu Tilastokouluun.

19.3.2020 Vanhojen osakeasuntojen hintatiedot julkaistaan 31.3.2020

Tilastokeskus julkaisee maaliskuun lopussa vanhojen osakeasuntojen vuoden 2019 viimeistä neljännestä koskevat hintatiedot. Neljännesvuositietojen lisäksi julkaistaan kuukausitiedot loka-helmikuulta. Lue lisää uutisesta.

18.3.2020 Korona ajaa koululaiset etäoppiin – tilastojulistekisan voittajat kannustavat posterin tekoon

Lähemmäs 1,3 miljoonaa koululaista tai opiskelijaa pakertaa koulutöitään tai opintojaan nyt kotoa käsin. Osallistukaa etäopetuksena tilastojulistekilpailuun, vinkkaa Maija Metsä Tieto&trendit-blogissa. Viime kisan voittajat Ilona Mäki ja Sarianna Kallio-Könnö kertovat videolla, miksi tilastojulisteen teko kannattaa.

18.3.2020 Liikenneverkon peittävyys suurinta Uudellamaalla

Uudenmaan maakunnan väestöstä kaikki asuvat sataman ja lentokentän peittoalueella. Uudellamaalla myös kevyenliikenteen väylien, lähiliikenteen pysäkkien ja rautatieliikenteen peittävyys on valtakunnan kärkeä. Lue lisää uudesta kokeellisesta tilastosta.

18.3.2020 Kokeellinen pikaestimaatti: tuotanto ei kasvanut helmikuussa

Tilastokeskuksen kokeellisen tilaston mukaan kansantalouden kausitasoitetun tuotannon muutos oli helmikuussa 0,0 prosenttia tammikuusta. Vuodentakaiseen verrattuna kalenterikorjatun tuotannon kasvu oli 1,6 prosenttia. Tutustu estimaattiin.

18.3.2020 Tilastokirjasto toistaiseksi suljettu

Tilastokirjasto on toistaiseksi suljettu kävijäasiakkailta koronavirusepidemian takia. Lainat eivät tänä aikana eräänny eikä niitä tarvitse palauttaa. Tietopalvelu vastaa numerossa 029 551 2220 ja osoitteessa info@stat.fi. Lue lisää tietopalvelusta.

17.3.2020 Tilastokeskuksen toiminta koronavirusepidemian aikana

Koronavirusepidemia muuttaa Tilastokeskuksen toimintaa. Tavoitteena on turvata yhteiskunnan kannalta tärkeimpien tilastojen tuotanto. Varmistaaksemme tämän tulemme tekemään muutoksia tilastotuotantoomme, tiedonkeruisiimme ja palveluihimme.

17.3.2020 Tilasto-olympialaisten voittajat valittu

Kolmatta kertaa järjestettyjen tilasto-olympialaisten Suomen kilpailun voittajat ovat ratkenneet. Lukiosarjan voittajaryhmä tulee Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulusta ja yläkoulusarjan voittaja on Mankkaan koulusta Espoosta.

16.3.2020 Nuorten työsuhteet – ovatko ne entistä epävarmempia?

Miesten työmarkkina-asema näyttää vakaammalta kuin naisten, kirjoittaa Anna Pärnänen tarkastellessaan 25–34-vuotiaiden palkansaajien työsuhteita ja yrittäjänä työskentelyä. Vuonna 2019 ikäryhmän miehistä 71,7 prosenttia teki töitä jatkuvassa kokoaikaisessa työsuhteessa, kun vastaava osuus naisilla oli vain 55,2 prosenttia. (Tieto&trendit)

16.3.2020 Bruttokansantuotteen vaisu kasvu 2010-luvulla kotimaisen kysynnän varassa

Bruttokansantuote kasvoi hyvin maltillisesti 2010-luvulla. Kasvu syntyi kotimarkkinakysynnästä, ja maksettujen eläkkeiden nousu ruokki yksityistä kulutusta. Tapio Kuusisto valottaa Tieto&trendit-blogissa, millaisesta tilanteesta vuoden 2020 talouskriisiin lähdetään.

16.3.2020 Miten Suomen talous kehittyi vuonna 2019?

Asiantuntijamme Tapio Kuusisto kertoo videohaastattelussa, että talouskasvu hidastui viime vuonna, vaikka vienti veti. Kaikkiaan 2010-luku oli hitaan kasvun aikaa. Toisella videolla taas Lotta Sjöblom ja Aaro Hottinen taustoittavat julkisen talouden tilannetta: kuntien menot ovat kasvaneet, ja sen myötä myös velkaantuminen. Valtiolla taas tilanne on vakaampi.

13.3.2020 Viikon tilastouutisissa puhutaan tuloeroista ja koulutuksen keskeyttämisestä

Tuloerot kasvoivat vuonna 2018. Miten uusimmat muutokset suhteutuvat pitkän ajan kehitykseen? Lähetyksessä asiaa valottaa yliaktuaari Tara Junes. Tilastouutisissa aiheina myös koulutuksen keskeyttäminen ja sähkön hinnan muutokset.

13.3.2020 Pelko digitaitojen riittämättömyydestä vaivaa ikääntyneitä palkansaajia

Käsitykset digitaidoista vaikuttavat yli 50-vuotiaiden palkansaajien haluihin jatkaa työelämässä pidempään, kirjoittaa Jere Immonen Tieto&trendit-blogissa. Vauhdista putoamista pelkäävillä halu siirtää eläkkeelle jäämistä lykkäyskorotuksen vuoksi on keskimääräistä vähäisempää.

9.3.2020 Uusi verkkosivusto auttaa saamaan koulutukseen liittyvät tiedonkeruut ja aineistot tehokkaampaan käyttöön

Opetushallituksen verkkosivuilla avattu Tiedonkeruut ja aineistot -sivusto kokoaa yhteen eri tahojen perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen liittyvät tiedonkeruut ja niiden pohjalta syntyneet aineistot.

6.3.2020 Viikon tilastouutisissa aiheena autokannan muutokset ja omakotitalojen hinnat

Päästötavoitteet muokkaavat autokantaa. Asiantuntijan mukaan kuluvasta vuodesta on tulossa vaihtoehtoisten käyttövoimien murrosvuosi. Omakotitalojen hinnoissa on voimakasta eriytymistä. Lähetyksessä tietoa myös meriliikenteen matkustajamääristä.

6.3.2020 Suomalaisten naisten elämää tilastoina

Naisten työllisyysaste on Suomessa 71,8 prosenttia. Naisvaltaisin toimiala on terveys- ja sosiaalipalvelut, jossa 85,5 prosenttia alan työllisistä on naisia. Kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi olemme koonneet tilastotietoja naisista. Tutustu koosteeseen.

4.3.2020 Osaatko hyödyntää avointa dataa?

Tiedätkö, miten tilastotietokantojen avointa dataa voi käyttää tehokkaasti? 18.3. järjestettävällä kurssilla tutustutaan käytännön esimerkkien avulla PxWeb API-rajapintojen hyödyntämiseen. Tutuksi tulevat myös avoimet paikkatietoaineistot ja luokitusrajapinnat. Ilmoittaudu mukaan.

3.3.2020 Teollisuuden liikevaihto supistui tammikuussa

Päätoimialojen liikevaihtoennakon mukaan teollisuuden kausitasoitettu liikevaihto laski tammikuussa 4,0 prosenttia edelliseen kuukauteen verrattuna. Muiden päätoimialojen liikevaihto kasvoi hieman. Tutustu liikevaihtoennakkoon.

3.3.2020 SPE-yritysten vaikutus pitää puhdistaa suorien sijoitusten tilastosta

Special Purpose Entity sanojen taakse kätkeytyy merkittävä osa kansainvälisiä rahavirtoja. Mitä ovat SPE-yritykset ja miksi niiden erottaminen muista yrityksistä on välttämätöntä, jotta tilastointi kertoisi reaalitaloudesta? Lue Tieto&trendit-artikkelista.

2.3.2020 Terveydenhoito vie entistä enemmän vähävaraisten tuloista

Terveydenhoidon reaalihinnat, puhdistettuna yleisestä hintojen muutoksesta, ovat nousseet 2000-luvulla 15 prosenttia, laskee Ilkka Lehtinen Tieto&trendit-artikkelissa. Kustannuskehitys on kohdellut väestöryhmiä eri tavoin. Häviäjiä ovat olleet varsinkin kansaneläkesidonnaisten etuuksien saajat.

2.3.2020 Kasvuyritysten määrä lisääntyi vuonna 2018 lähes kaikilla toimialoilla

Kasvuyritysten lukumäärä lisääntyi vuodesta 2017 vuoteen 2018 koko maassa 149 yrityksellä eli vajaat 15 prosenttia. Kasvuyritysten määrä kasvoi suurimmassa osassa maakunnista sekä lähes kaikilla toimialoilla.

28.2.2020 Viikon tilastouutisissa aiheena talouskehitys ja työllisyys

Talouskehitys heikkeni, työllisyys kasvoi. Asiantuntijamme kertoo, mitä BKT-luvut kuvaavat. Uutisissa myös tietoa lentomatkustamisesta: ilmojen teitse matkusti tammikuussa 2 miljoonaa ihmistä. Katso viikon tilastouutiset.

28.2.2020 Kaikki influenssaan liittyvät kuolemat eivät näy kuolemansyytilastossa

Tilastosta julkaistaan tietoja vain peruskuolemansyyn mukaan, kirjoittavat Kati Taskinen ja Airi Pajunen Tieto&trendit-artikkelissa. Ns. myötävaikuttavat syyt jäävät tietokantaan odottamaan tutkijoita.

28.2.2020 Kotitaloudet ovat velkaantuneet – samanaikaisesti niiden rahoitusvarallisuus on kasvanut

Kotitaloudet velkaantuivat nopeasti 2000-luvun alussa, jolloin talous kehittyi suotuisasti. Kolikon kääntöpuolena myös kotitalouksien rahoitusvarallisuus on kasvanut koko 2000-luvun. Talletusten kasvu on ollut ripeää viime vuosina, kirjoittaa Tuomas Koivisto Tieto&trendit-artikkelissa.

28.2.2020 Verotilastoja yhteistyöllä

Tilastokeskus tuottaa Verohallinnon aineistoista tilastoja Verohallinnon tilastotietokantaan. Tilastoyhteistyön avulla saadaan tuotettua yksityiskohtaisia ja kattavia verotietoja.

27.2.2020 Asunto-osakeyhtiöitä korjataan hyvästä syystä

Kolme neljännestä asunto-osakeyhtiöiden teettämiin korjauksiin käytetyistä euroista lyhentää korjausvelkaa, arvioi Eetu Toivanen Tieto&trendit-artikkelissa. Osuus on pienempi asunnon tai omakotitalon omistajien itse teettämissä remonteissa.

27.2.2020 Dataa kierrättämällä kiertotalousliiketoiminnan ytimeen

Tilastokeskuksen vuosi sitten käynnistämä erillisselvitys kehittää kiertotalousliiketoiminnan mittaristoa osana CIRCWASTE-hanketta. Tuloksena on kattava indikaattorikokonaisuus, jolla pyritään esittämään dataa myös alueellisesta näkökulmasta, kirjoittavat Heidi Pirtonen ja Niko Ohlsson Tieto&trendit-blogissa.

26.2.2020 140-vuotiaalla vuosikirjalla on vahva identiteetti

Vuosikirjat ovat aina peilanneet sitä yhteiskuntaa, jolloin ne on laadittu, kirjoittaa Sirkku Hiltunen Tieto&trendit-blogissa. Sodat, maastamuutot, työttömyydet ja inflaatiot löytyvät kirjojen lehdiltä.

25.2.2020 Onko ennätyksellinen asuntotuotanto vastannut kysyntää?

Rakennetaanko Suomessa asuntoja alueille, jonne ihmiset haluavat muuttaa? Vai muuttavatko he sinne, missä asuntoja on tarjolla, kysyy Paavo Kokkonen Tieto&trendit-artikkelissa.

25.2.2020 Työllisyysaste yllätti iloisesti – mutta ei juhlita vielä

Tammikuun reippaasti kasvaneen työllisyyden taustalla voi olla myös vertailuajankohtaan ja satunnaisuuteen liittyviä tekijöitä, arvioi Pertti Taskinen Tieto&trendit-blogissa.

21.2.2020 Kuluttajahintojen laskenta uudistui, sanomalehtien lukeminen vähenee – katso viikon tilastouutiset

Mitä ovat inflaation mittaamisessa käytettävät uudet massa-aineistot? Sanomalehtien lukeminen vähenee, mutta yksi ryhmä lukee yhä uskollisesti lehtensä. Uutisissa asiaa myös Tilastokeskukseen siirtyvistä liikenteen virallisista tilastoista. Katso viikon tilastouutiset.

20.2.2020 Vuokramökeissä syys-joulukuussa 688 000 yöpymistä

Kotimaiset matkailijat yöpyivät syys-joulukuussa 535 000 kertaa ja ulkomaiset matkailijat 153 000 kertaa. Kokonaismäärä kasvoi edellisvuoteen verrattuna 66 000 yöpymisellä. Tutustu vuokramökkitilastoon.

20.2.2020 Liikenteen tilastointi keskitetään Tilastokeskukseen

Tilastokeskus alkaa julkaista vuoden 2020 aikana useita Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin aiemmin julkaisemia virallisia liikennetilastoja. Liikenteen virallinen tilastointi keskitetään Tilastokeskukseen Traficomin, Väyläviraston ja Tilastokeskuksen päätöksillä.

19.2.2020 Mielenterveysongelmien huolestuttava kasvu näkyy myös työolotutkimuksessa

Työllisyysastetta halutaan nostaa ja työuria pidentää. Miten näiden tavoitteiden ja ylipäänsä huoltosuhteen käy, jos nuoret polttavat itsensä loppuun jo työuransa alkuvaiheessa, kysyy työolotutkija Hanna Sutela Tieto&trendit-blogissa.

19.2.2020 Arki on käynyt raskaammaksi suomalaisille 2000-luvulla

Arjen raskaus koskettaa nyt aiempaa enemmän myös miehiä, kirjoittaa Hannu Pääkkönen Tieto&trendit-artikkelissa. Tilastokeskuksen vapaa-aikatutkimus kertoo, että niin ansiotyö kuin sen puutekin heijastuvat arjen kokemiseen.

19.2.2020 Kuluttajahintaindeksi päivittyi vuoden alussa – mitä ovat uudet massa-aineistot?

Kuluttajahintaindeksin hyödykekori ja kulutuksen painorakenne päivitettiin tammikuun alussa. Mikä muuttui aiempaan verrattuna? Mitä ovat indeksin laskennassa käytettävät uudet massa-aineistot? Inflaation lukuja ja laskentaa avaa videolla yliaktuaari Kristiina Nieminen.

18.2.2020 Kokeellinen pikaestimaatti: tuotanto kasvoi tammikuussa 0,5 prosenttia

Tilastokeskuksen kokeellisen tilaston mukaan kansantalouden kausitasoitettu tuotanto kasvoi tammikuussa 0,5 prosenttia joulukuusta. Vuodentakaiseen verrattuna kalenterikorjatun tuotannon kasvu oli 1,6 prosenttia. Tutustu estimaattiin.

14.2.2020 Riistaonnettomuuksien määrä kasvoi, peruskouluja lakkautettiin – katso viikon tilastouutiset

Millainen oli tyypillisin riistaonnettomuus Suomen teillä vuonna 2019? Peruskoulujen määrä väheni – miten oppilasmäärät ovat kehittyneet? Lähetyksessä aiheena myös loppuvuoden palkkasummat.

14.2.2020 Median käytössä on isoja eroja väestöryhmien välillä

Eläkeläiset seuraavat edelleen päivittäin printtimediaa ja lähetysaikaan tapahtuvia radio- ja tv-lähetyksiä, kirjoittaa Kaisa Saarenmaa Tieto&trendit-artikkelissa, joka perustuu vapaa-aikatutkimuksen tuloksiin. Korkeakoulutetut käyttävät muita ahkerammin netin palveluita.

12.2.2020 Tieliikenteessä tapahtui viime vuonna yli 13 000 riistaonnettomuutta

Vaarallisinta aikaa oli marraskuu, jolloin kirjattiin kaikkiaan 2 238 riistaonnettomuutta eli noin kuudesosa kaikista tapauksista. Lue lisää riistaonnettomuuksista.

12.2.2020 Tarvitsetko työssäsi Tilastokeskuksen avoimia tietoaineistoja?

Tilastotietokantojen avoimen datan käyttömahdollisuuksia esittelevällä kurssilla 18.3. perehdyt monipuolisesti rajapintoihin ja saat käytännön esimerkkejä. Tutustu kurssiohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan.

12.2.2020 Tulotilastot julkaistaan maaliskuussa

Veronalaiset tulot -tilasto julkistetaan 9.3.2020, tulonjakotilaston tuloeroja koskeva julkistus 10.3.2020 ja tulojen alueellista kehitystä käsittelevä julkistus 11.3.2020. Lue lisää julkistuksista.

11.2.2020 Saako julkisen sektorin työ ansaitsemansa arvon bruttokansantuotteessa?

Laskevatko kansantalouden tilinpidon tekijät oikein vaikkapa oman työnsä arvon, kyselee Jouni Kotkavuori Tuomas Rothoviukselta Tieto&trendit-blogissa.

11.2.2020 Uudet ilmiöt näkyviksi – toimialaluokitusta uudistetaan

Luokitukset ovat verraton väline tiedon jäsentelyssä ja analysoinnissa, mutta niiden käyttöön liittyy myös rajoitteita. Maailman muuttuessa luokituksia on aika ajoin tärkeää päivittää, kirjoittaa Saara Roine Tieto&trendit-blogissa. 

10.2.2020 Suhdanneklubi: Palveluvienti kasvaa – pysyvätkö tilastot mukana?

Palveluiden ja palveluviennin kasvu haastaa tilastojen tekijät. Tule Suhdanneklubi-tilaisuuteen 26.2. kuulemaan, miten palveluiden tilastointia kehitetään tulevaisuudessa.

10.2.2020 Useita liikennetilastoja siirtyy Traficomilta Tilastokeskukseen

Tilastokeskus ryhtyy julkaisemaan helmikuusta alkaen useita Traficomilta siirtyviä liikenteeseen liittyviä virallisia tilastoja. Siirtyviä tilastoja ovat kauppalaivaston, kotimaan vesiliikenteen ja ulkomaan meriliikenteen tilastot sekä rautatietilasto ja tietilasto. Lue uutinen.

7.2.2020 Viikon tilastouutisissa aiheina työmarkkinoiden muutokset ja liikenneonnettomuudet

Työvoimatutkimusta on tehty jo 60 vuoden ajan. Miten työnteon tilastointia on kehitetty vastaamaan yhteiskunnan kasvaneita tarpeita? Kuinka moni loukkaantui vakavasti tieliikenteessä? Millaisia vuokria suurissa kaupungeissa maksetaan? Katso uusin lähetys.

7.2.2020 Työvoimatutkimus 60 vuotta: työvoiman tilastointi kehittyy yhteiskunnan muuttuessa

Työmarkkinoiden tilastointi on kehittynyt yhteiskunnan tietotarpeiden muuttuessa. Tämän päivän tilastointi pyrkii kuvaamaa yhä tarkemmin työn erilaisia muotoja. Samalla työvoimatutkimus tuottaa entistä ajantasaisempaa tietoa viimeisimmistä suhdannekäänteistä.

6.2.2020 Saamelaistaustaisia lapsista valtaosa asuu Saamenmaan ulkopuolella

Väestötietojärjestelmän perusteella saamelaistaustaisia lapsia on reilut tuhat. Arvio saamenkielitaustaisten lasten ja nuorten alueellisesta jakaumasta tarjoaa vanhemmille tärkeää tietoa saamenkielisen opetuksen mahdollisuudesta ja palvelee kuntien päättäjiä opetuksen järjestämisessä, kirjoittaa Juho Keva saamelaisten kansallispäivän blogikirjoituksessaan. (Tieto&trendit)

4.2.2020 Työvoimatutkimuksen ulottuminen 75–89-vuotiaisiin ei vaikuta työllisyysasteeseen

Vuoden 2021 alussa toteutuva ikäryhmän laajennus ei juuri vaikuta työvoimatilastojen mittareihin, kirjoittaa Pertti Taskinen Tieto&trendit-blogissa. Kaikkien eläkeläisten vastaaminen tutkimukseen on silti tärkeää, jotta voimme tarkentaa kuvaa iäkkäimpien työllisyydestä.

3.2.2020 Teollisuuden liikevaihto kasvoi joulukuussa

Päätoimialojen liikevaihtoennakon mukaan teollisuuden kausitasoitettu liikevaihto kasvoi joulukuussa. Muiden päätoimialojen kehitys oli lievästi negatiivista tai pysyi edellisen kuukauden tasolla. Tutustu liikevaihtoennakkoon.

3.2.2020 Tilastojulistekilpailu käynnistyi – ilmoittaudu kisaan

Opiskelijoille tarkoitettu kansainvälinen tilastojulistekilpailu 2020–2021 on käynnistynyt jo seitsemättä kertaa. Kilpailun tavoitteena on edistää nuorten ja yliopisto-opiskelijoiden yhteiskunnallisen tiedon käyttöä sekä kriittistä tilastojen luku- ja käyttötaitoa.

31.1.2020 Kiinalaisten matkustuskielto osui sesonkiin – katso viikon tilastouutiset

Millainen isku kiinalaisten matkustuskielto on Suomen matkailulle? Millä alueilla matkojen peruuntuminen erityisesti näkyy? Tilastouutisissa asiaa myös kivihiilen kulutuksesta ja lasten määrän muutoksista. Katso uusin lähetys.

31.1.2020 Tutkijapalvelujen ruuhkan purkamiseksi etsitään ratkaisuja

Tilastokeskuksen tutkijapalveluiden räätälöityjen aineistojen käyttölupahakemusten käsittely on ruuhkautunut. Tilastokeskus pyrkii parhaillaan tehostamaan hakemusten käsittelyä ja hankkimaan lisäresursseja jonojen purkamiseen. 

31.1.2020 Asuntomarkkinoiden kuva tarkentuu - uusista osakeasunnoista nyt kaupunkikohtaisia hintatietoja

Uudistettu tilasto tuo esiin alueellisia eroja uusien osakeasuntojen hintakehityksessä ja hintatasoissa aiempaa tarkemmalla tasolla. Lue lisää Elina Vuorion artikkelista. Menetelmämuutosta taas valottaa Johanna Vuorio blogikirjoituksessaan (Tieto&trendit).

29.1.2020 Työvoimatutkimus uudistuu – muutoksen vaikutuksia selvitetään

Muutoksia tulee keruuseen, menetelmään, määritelmiin ja sisältöön. Parhaillaan Tilastokeskuksessa arvioidaan muutosten vaikutuksia työllisyyttä ja työttömyyttä kuvaaviin tunnuslukuihin, kirjoittaa Anna Pärnänen Tieto&trendit-blogissa.

28.1.2020 Miten työolot ovat kehittyneet vuosikymmenten aikana?

Miten digi näkyy työoloissa, työn kuormittavuudessa tai mielekkyydessä? Entä mitä tiedetään esimiestyöstä, työssä kiusaamisesta tai sairastavuudesta? 19.3. järjestettävällä kurssilla kuulet tuoreimpia tuloksia työolotutkimuksesta. Ilmoittaudu kurssille.

27.1.2020 Mielenkiintoiset työtehtävät, reilu johtaminen ja kiva työyhteisö – palkansaajan odotukset ikään katsomatta

Työolotutkimuksen mukaan millenniaalit eivät ole ensimmäinen sukupolvi, joka huomaa työn palkitsevuuden kumpuavan muualta kuin hienosta tittelistä ja asemasta hierarkiassa, kirjoittaa Hanna Sutela Tieto&trendit-blogissa.

27.1.2020 Kansantalouden tilinpidon salat auki kaikille avoimella verkkokurssilla

Avoimen yliopiston opintotarjonnassa käynnistyy helmikuun alussa uusi, kaikille avoin ja maksuton Kansantalouden tilinpito -verkkokurssi (MOOC). Opintojakso toteutetaan yhteistyössä Tilastokeskuksen kanssa. 

24.1.2020 Viikon tilastouutisissa aiheina syntyvyys ja työllisyys

Syntyvyys laski, mutta joulukuussa lapsia syntyi sentään viimevuotista enemmän. Miten syntyvyyslukuja tulisi tarkastella? Millaista kehitystä työllisyydessä tapahtui viime vuonna? Lähetyksessä asiaa myös vastavalmistuneiden työllistymisestä.

24.1.2020 Osakeasuntojen hinnat -tilastossa ei toistaiseksi julkaista vanhojen osakeasuntojen hintatietoja

Vanhojen osakeasuntojen hintatietojen julkaisemisen keskeytys jatkuu toistaiseksi. Verohallinnon tietojärjestelmämuutosten takia aineistokertymä ei ole riittävän kattava tietojen julkaisemiseksi. Lue lisää uutisesta.

24.1.2020 Paavo-palvelusta tietoa asuinalueista

Mitkä Suomen postinumeroalueet ovat pientalovaltaisempia kuin toiset? Entä missä on eniten ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita? Tiedot löytyvät Tilastokeskuksen veloituksettomasta Paavo-palvelusta. 

23.1.2020 Tunnetko tilastotietokantojen avoimen datan mahdollisuudet?

Osaatko jo hyödyntää paikkatietorajapintoja tai luokitusrajapintoja? Ota haltuun avoimen datan käyttömahdollisuudet 18.3. järjestettävällä käytännönläheisellä peruskurssilla. Ilmoittaudu kurssille.

23.1.2020 Kokeellinen pikaestimaatti: tuotanto laski vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä 0,4 prosenttia

Tilastokeskuksen kokeellisen tilaston mukaan kansantalouden kausitasoitettu tuotanto laski 0,4 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Vuoden takaiseen verrattuna kalenterikorjatun tuotannon kasvu oli kuitenkin 1,3 prosenttia. Tutustu estimaattiin.

21.1.2020 Tilasto-olympialaisten ilmoittautuminen käynnissä

Jatkuuko suomalaisnuorten menestys tilasto-olympialaisten finaalissa? Opettajat voivat ilmoittaa oppilaansa kisaan tammikuun loppuun mennessä. Tutustu kilpailuun

20.1.2020 Tilastokeskus liittyi tulorekisterin palkkatietojen käyttäjiin

Tulorekisterin palkkatietojen käyttö laajeni merkittävästi vuoden 2020 alusta. Tilastokeskus tulee hyödyntämään tulorekisterin sisältämiä tietoja laajasti tilastotuotannossaan.

17.1.2020 Työssäkäyntitilaston tiedoissa hoitajien ahdinko ei näy

Hoitoalan palkkaneuvotteluissa esiin nousseen näkemyksen perusteella hoitajat ovat vaihtaneet tai ovat vaihtamassa sankoin joukon työtehtäviä. Näkemykselle ei kuitenkaan löydy viitteitä Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston ja tutkintorekisterin vuosien 2010–2018 tiedoista, kirjoittaa Sampo Pehkonen Tieto&trendit-blogissa.

17.1.2020 Viikon tilastouutisissa puhutaan jätteistä ja hinnoista

Yhdyskuntajätteiden määrä kasvoi vuonna 2018 – mistä kasvu johtuu? Mihin suuntaan kuluttajahinnat kehittyivät joulukuussa? Viikon tilastouutisissa aiheena myös rakentaminen. Katso uusin lähetys.

17.1.2020 Yhdyskuntajätteiden kasvu ei vie kohti kiertotaloutta

Yhdyskuntajätemäärän kasvusta kertovien tuoreiden tietojen perusteella emme etene kovinkaan vakuuttavasti kohti kiertotaloutta, kirjoittaa Heidi Pirtonen Tieto&trendit-blogissa. Vaikka kaatopaikkasijoitus on käytännössä loppunut kokonaan, tulisi energiahyödyntämisestä siirtyä jätteiden materiaalihyödyntämiseen. Tieto&trendit-blogi

15.1.2020 Yhdyskuntajätteen määrä kasvoi tuntuvasti – mitä on kasvun takana?

Yhdyskuntajätteen määrä kasvoi vuonna 2018 ennätykselliset kahdeksan prosenttia edellisvuodesta. Sekajätettä tuotettiin peräti 20 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017. Mitä on kasvun takana? Videolla keskustelemassa ympäristötilastojemme asiantuntijat Heidi Pirtonen ja Juha Espo.

14.1.2020 Nuorten rikas vapaa-aika – snäppii, chättii, poppii vai räppii?

Tilastot ja tutkimukset kertovat monipuolisesti nuorten vapaa-ajanvietosta, harrastuksista, osallistumisesta ja sosiaalisista suhteista. Pitävätkö perinteiset harrastukset edelleen pintansa? Miten älylaitteet ovat vaikuttaneet? Lue lisää ja ilmoittaudu kurssille

13.1.2020 "Kuvat ohjaavat meitä – maailmaa kannattaa katsella donitsin läpi"

Taloustieteen nimissä tarjoiltu toiveajattelu on tuonut meidät kuilun partaalle. Olisiko 2020-luvulla aika ottaa vakavasti vaihtoehdot – vaikkapa Donitsitaloustiede, pohtii Jouni Kotkavuori Tieto&trendit-blogissa.

10.1.2020 Katso tilastouutisista viikon tärkeimmät nostot

Sähköautoja hankittiin vuonna 2019 ennätystahtiin. Kokeelliset tilastot nopeuttavat tilastotuotantoa. Miten kävi teollisuuden uusille tilauksille marraskuussa? Katso video

9.1.2020 Tilastokeskuksen ylijohtajiksi Pasi Henriksson, Johanna Laiho-Kauranne, Mikko Lindholm ja Ville Vertanen

Valitut ylijohtajat muodostavat pääjohtaja Marjo Bruunin kanssa Tilastokeskuksen uuden strategisen johdon, joka johtaa myös Tilastokeskuksen toiminnan ja organisaation uudistusta.

8.1.2020 Lainajohtajana Tilastokeskuksessa – päivääkään en vaihtaisi pois

Vierailevan johtajan kutsuminen mukaan strategiseen uudistumiseen oli rohkea ja edistyksellinen päätös, kirjoittaa Tilastokeskuksessa tehtäväkierrossa työskennellyt Maanmittauslaitoksen ylijohtaja Marja Rantala Tieto&trendit-blogissa. Vertaiskehittäminen hyödyttää molempia virastoja.

8.1.2020 Tilastolliset peruskäsitteet haltuun

Mitkä tilastolliset tunnusluvut ovat mielekkäitä ja miten niitä pitäisi tulkita? Tilastollisten peruskäsitteiden kurssilla 11.2. esitellään monipuolisesti tilastojen laadintaa ja käyttöä. Ilmoittaudu kurssille

2.1.2020 Päätoimialojen liikevaihto kasvoi marraskuussa

Päätoimialojen liikevaihtoennakon mukaan kausitasoitettu liikevaihto kasvoi marraskuussa lähes kaikilla toimialoilla. Teollisuuden liikevaihto kasvoi 1,4 prosenttia, kaupan liikevaihto 0,5 prosenttia ja rakentaminen 0,2 prosenttia edeltävään kuukauteen verrattuna. Tutustu liikevaihtoennakkoon

Uutisarkisto vuosilta 1996-2020