Tilastolive

Tilastokeskuksen livelähetyksissä pureudutaan ajankohtaisiin tilastoaiheisiin. Katso suorat lähetykset ja lähetysten tallenteet alta.

Tilastolive: Kansantalouden ja julkisen talouden kehitys 2023

15.3.2024 

Mitä talouden eri sektoreilla tapahtui vuonna 2023? Miten kotitalouksilla ja yrityksillä meni? Miten julkinen talous kehittyi? Tilastolivessä 15.3. uusimpia lukuja taustoittavat yliaktuaarit Tapio Kuusisto, Natael Kivari ja Elina Ikola. Lähetystä juontaa ryhmäpäällikkö Elina Somervuori. 

Katso lähetys YouTubessa

Kansantalouden ja julkisen talouden kehitys 2023 -lähetyksen tekstiversio

Tilastolive: Suuri maahanmuuttokeskustelu

27.2.2024 

Muuttoliike ulkomailta oli viime vuonna ennätyksellisen vilkasta. Mitä ennakoitua suurempi maahanmuutto tarkoittaa Suomen väestökehitykselle ja väestörakenteelle? Pysyvätkö väestöennusteet mukana? Keitä maahanmuuttajat ovat ja mihin he asettuvat? Millä aikavälillä maahanmuutosta on heikkenevän huoltosuhteen ratkaisijaksi?
Maahanmuutosta puhuttaessa esiin nousevat aina myös työllisyysnäkökulmat. Löytyykö vieraskielisille töitä Suomesta? Ovatko Suomen työmarkkinat ja työkulttuuri ihanteelliset kansainväliselle työvoimalle? Onko Suomi jäljessä kilpailijamaistaan?
Vieraina ohjelmassa ovat Tilastokeskuksen erikoistutkija Hanna Sutela ja aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n kehitysjohtaja Janne Antikainen. Lähetystä juontaa Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Anna Pärnänen.

Katso lähetys Youtubessa

Suuri maahanmuuttokeskustelu -lähetyksen tekstiversio

Tilastolive: Asuntomarkkinoiden hyytävät tuulet

30.11.2023

Kylmä puhuri on hyydyttänyt asuntomarkkinat. Hinnat laskevat, tarjonta paisuu ja myyntiajat pitenevät. Inflaatio, kohonnut korkotaso ja talouden synkät näkymät pitävät kansalaisten kukkaronnyörit tiukalla.

Uudisrakentaminen sakkaa ja rakennusyrityksiä kaatuu. Milloin markkinoiden alavire hellittää? Katoaako rakennusalalta työvoima? Miten käy kansallisvarallisuuden, kun asunnot menettävät arvoaan? Onko Suomen asuntorakentaminen ollut terveellä pohjalla? Kuka nykytilanteesta hyötyy?

Asuntomarkkinoiden kriisistä ovat puhumassa Tilastokeskuksen yliaktuaari Anu Rämö ja OP-ryhmän ekonomisti Joona Widgrén. Lähetyksen juontaa Tilastokeskuksen osastopäällikkö Hannele Orjala.

Katso lähetys Youtubessa

Asuntomarkkinoiden hyytävät tuulet -tilastoliven tekstiversio

Tilastolive: Väkivalta verkossa ja yhteisöissä

28.9.2023 

Verkkoväkivalta on Suomessa yleistä. Tuoreen tutkimuksen mukaan puolet 16–74-vuotiaista on todistanut väkivaltaa tai häirintää verkossa. Verkkoväkivalta kohdistuu etenkin nuoriin: alle 35-vuotiaissa verkkoväkivaltaa tai -häirintää kokeneiden tai todistaneiden osuus on yli 80 prosenttia.

Mitä verkkoväkivalta tarkoittaa ja mitä siitä seuraa? Millaisia eroja on naisten ja miesten kokemassa verkkoväkivallassa?

Verkossa tapahtuvan väkivallan lisäksi lähetyksessä puhutaan kunniaan liittyvästä väkivallasta. Kuinka yleistä kunniaan liittyvä väkivalta on Suomessa? Mitkä ovat sen muodot? Millaisin keinoin yhteisöllistä väkivaltaa voidaan kitkeä?

Keskustelemassa ovat Tilastokeskuksen erikoistutkija Marjut Pietiläinen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Mimmi Koukkula sekä Ihmisoikeusliiton asiantuntija Johanna Latvala. Keskustelua vetää Tilastokeskuksen koulutuspäällikkö Marika Jokinen.

Katso lähetys Youtubessa

Väkivalta verkossa ja yhteisöissä -tilastoliven tekstiversio

Tilastolive: Jätteiden jäljillä

13.6.2023 

Me suomalaiset olemme jätteiden tuottamisessa Euroopan kärkeä. Tuottamamme yhdyskuntajätemäärä on kasvanut joka vuosi. Teollisuuden ja muun tuotannon jätteissä on sentään nähty hienoista laskua.

Tilastokeskus julkaisee tiistaina 13.6. tiedot jätteiden kokonaiskertymästä vuonna 2021. Uusiin tietoihin syvennytään heti aamusta suorassa Tilastolive-lähetyksessä, jossa vieraina ovat ympäristötilastojemme asiantuntijat Juha Espo ja Heidi Pirtonen.

Tuovatko uudet tiedot käännettä jätekertymään? Miten kaivannaisteollisuuden jätemäärät ovat kehittyneet? Missä jätettä syntyy ja miten eri jätteiden määriin tulisi suhtautua? Tarkoittaako talouskasvu automaattisesti jätteiden lisääntymistä? Osaammeko käsitellä jätteemme paremmin kuin muut maat?
Jätetiedolla on myös keskeinen rooli kiertotalouden edistämisessä. Mitä uudet luvut kertovat kiertotalouden kehityksestä?  Miten jätetietoa hyödynnetään? Ohjelmaa juontaa Tilastokeskuksen osastopäällikkö Katri Kaaja.

Katso lähetys Youtubessa

Jätteiden jäljillä -tilastoliven tekstiversio

Tilastolive: Hyvästit Venäjän energialle?

17.5.2023

Energiamarkkinat ovat olleet myllerryksessä Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen. Energiasodan seuraukset ovat laittaneet ahtaalle paitsi kotitaloudet myös yritykset ja teollisuuden. Miten hyvin Suomi on selviytynyt energian Venäjän-tuonnin romahduksesta? Millä tolalla energiaomavaraisuutemme on tällä hetkellä? Takaako Olkiluoto sähkön riittävyyden tulevana talvena? Riittääkö kotimaista puuta myös poltettavaksi? Joko voimme heittää lopullisesti hyvästit Venäjän energialle?
Tilastolive kokoaa jälleen studioon eturivin energia-asiantuntijat. Energiamarkkinoiden käänteistä ovat keskustelemassa Tilastokeskuksen yliaktuaarit Virve Rouhiainen ja Ville Maljanen sekä Luonnonvarakeskuksen yliaktuaari Tuomas Niinistö. Keskustelua luotsaa Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Matti Paavonen.

Katso lähetys Youtubessa

Hyvästit Venäjän energialle -tilastoliven tekstiversio

Tilastolive: Kansantalouden ja julkisen talouden kehitys 2022

15.3.2023 

Mitä taloudessa ja sen eri sektoreilla tapahtui vuonna 2022? Miten julkisyhteisöjen alijäämä ja velka kehittyivät? Tuoreita lukuja taustoittavat 15.3. Tilastolivessä yliaktuaarit Tapio Kuusisto, Nata Kivari, Lotta Sjöblom ja Olli-Pekka Aaltonen. Lähetystä juontaa ryhmäpäällikkö Elina Somervuori. 

Katso lähetys YouTubessa

Kansantalouden ja julkisen talouden kehitys 2022 -tilastoliven tekstiversio

Tilastolive: Suomen ja Kiinan kauppasuhteet

2.2.2023 

Kiina on maailman toiseksi suurin talous ja selvästi maailmankaupan suurin peluri. Kuinka suuri merkitys Kiinalla on Suomen ulkomaankaupassa? Millainen vaikutus Kiinalla on Suomen taloudelliseen hyvinvointiin? Kuinka riippuvaisia olemme kiinalaistuotteista?
Tilastolivessä 2.2. Suomen ja Kiinan kauppasuhteista ovat keskustelemassa eturivin asiantuntijat. Olli-Pekka Penttilä Tullista tuntee Suomen tavarakaupan. Merja Myllymäki Tilastokeskuksesta tuntee palvelujen ulkomaankaupan ja arvonlisäpohjaisen ulkomaankaupan tilastot ja ulkomaankauppaa harjoittavat yritykset. Eeva Kerola Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksesta on perehtynyt Suomen tuontiriippuvuuksiin. Keskustelua on virittelemässä ekonomisti Matti Paavonen Tilastokeskuksesta.

Katso lähetys Youtubessa

Suomen ja Kiinan kauppasuhteet -tilastoliven tekstiversio

Tilastolive: Mies kokkaa, nainen moppaa? Asiaa kotitöistä ja ajankäytöstä

10.11.2022

Miten kotityöt jakautuvat 2020-luvun Suomessa? Kuka kokkaa ja kuka pesee pyykit? Hoitavatko miehet yhä perinteisiä miesten töitä vai onko jako miesten ja naisten töihin hämärtynyt? Torstaina 10.11. julkaistaan Tilastokeskuksen uuden ajankäyttötutkimuksen tulokset. Mitä suomalaisten ajankäytössä on tapahtunut sitten vuoden 2010, jolloin tutkimus tehtiin edellisen kerran? Onko meillä aiempaa enemmän vai vähemmän vapaa-aikaa? Studiossa tutkija Riitta Hanifi, yliaktuaari Juha Haaramo ja osastopäällikkö Hannele Orjala. Voit lukea myös ajankäyttötutkimuksen tuloksista kertovan uutisemme.

Katso lähetys Youtubessa

Mies kokkaa, nainen moppaa -tilastoliven tekstiversio

Tilastolive: Mihin tarvitsemme tilastoja?

20.10.2022

Mihin tilastoja tarvitaan? Mitä hyötyä niistä on? Euroopan tilastopäivänä 20.10. Tilastolivessä ollaan perimmäisten kysymysten äärellä. Tarkastelussa on tilastojen hyöty yhteiskunnalle. Miksi tilastoja kannattaa tuottaa julkisin varoin? Millaisia haasteita ja tarpeita sodat, pandemiat ja globaalit megatrendit tuovat tilastoinnille? Voidaanko maailma pelastaa tilastoilla ja luotettavalla tiedolla? Tilastojen merkityksestä ja roolista ovat keskustelemassa ylijohtaja Mari Ylä-Jarkko, tutkimuspäällikkö Jukka Hoffrén ja yliaktuaari Henna Attila.

Katso lähetys Youtubessa

Mihin tarvitsemme tilastoja -tilastoliven tekstiversio

Tilastolive: Vieläkö osaamme lukea ja laskea?

28.9.2022

Millä tolalla on suomalaisaikuisten lukutaito? Osaammeko laskea? Onko meillä riittävästi arjessa tarvittavia taitoja? Tilastokeskus on käynnistänyt syyskuussa kansainvälisen Piaac-tutkimuksen tiedonkeruun. Tutkimus tunnetaan myös aikuisten Pisana. Lasten ja nuorten Pisa-tulokset ovat olleet laskussa – onko samaa laskevaa kehitystä odotettavissa myös aikuisten Pisassa? Tutkimuksesta ovat keskustelemassa tutkimusprofessori Juhani Rautopuro Jyväskylän yliopistosta, opetusneuvos Petri Haltia opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä johtava asiantuntija Maija Lyly-Yrjänäinen työ- ja elinkeinoministeriöstä, ja juontajana on Tilastokeskuksen yliaktuaari Henna Attila. Lähetyksen kesto on noin 26 minuuttia.

Katso Piaac-tutkimusta käsittelevä Tilastolive Youtubessa.

Piaac-tutkimusta käsittelevän Tilastoliven tekstiversio

Tilastolive: Suuri energiakeskustelu

8.9.2022

Uhkaako energiakriisi vai pelastaako Olkiluoto? Jäätyvätkö torpat talvella? Miten käy ilmastotavoitteiden? Kuka maksaa mökin mummon sähkölaskun? Suuri energiakeskustelu Tilastolivessä 8.9. klo 8. Studiossa Tilastokeskuksen energiatilastojen asiantuntijat Virve Rouhiainen ja Ville Maljanen sekä kehittämispäällikkö ja ekonomisti Matti Paavonen. Lähetyksen kesto on noin 45 minuuttia.

Katso suuri energiakeskustelu YouTubessa.

Suuri energiakeskustelu -tilastoliven tekstiversio

Tilastolive: Työllisyys ja työttömyys

23.8.2022

Onko työllisyyden vahva kehitys jatkunut heinäkuussa? Entä onko eroja miesten ja naisten tai eri ikäryhmien tilanteessa? Kuinka moni oli töitä etsimässä? Vieraana Tilastolive-lähetyksessä on yliaktuaari Pertti Taskinen ja sitä juontaa kehittämispäällikkö Anna Pärnänen. Lähetyksen kesto on noin 9 minuuttia.

Katso työllisyydestä ja työttömyydestä kertova Tilastolive-keskustelu YouTubessa.

Työllisyys ja työttömyys -tilastoliven tekstiversio

Tilastolive: Kesä ja mökit

17.6.2022

Mökkeily on ollut suosittua korona-aikana. Miten vuokramökkien käyttö on kehittynyt tammi-huhtikuussa, kun matkustamisen rajoitukset alkoivat keventyä? Entä missä suomalaisten omat kesämökit sijaitsevat, ja mitä muuta tilastot kertovat Suomen kesästä? Vieraana lähetyksessä ovat yliaktuaari Ossi Nurmi sekä Tilastokeskuksen tietopalvelun asiantuntija Heli Korhonen. Lähetystä juontaa koulutuspäällikkö Marika Jokinen. Lähetyksen kesto on noin 6 minuuttia.

Katso kesästä ja mökeistä kertova Tilastolive-keskustelu YouTubessa.

Kesä ja mökit -tilastoliven tekstiversio

Tilastolive: Inflaatio

13.5.2022

Inflaatio on noussut korkeimmalle tasolle yli 30 vuoteen. Vieläkö nousu jatkuu? Mitkä hyödykkeet poikkeuksellista inflaatiota selittävät? Miten inflaatiota mitataan? Entä mitä se kertoo talouden tilanteesta? Vieraana lähetyksessä on kuluttajahintaindeksistä vastaava yliaktuaari Kristiina Nieminen, juontajana on osastopäällikkö Hannele Orjala. Lähetyksen kesto on noin 17 minuuttia.

Katso Tilastolive inflaatiosta Youtubessa.

Inflaatio -tilastoliven tekstiversio

Suomen ja Venäjän kauppasuhteet

28.4.2022

Miten Venäjän hyökkäysota heijastuu Suomen kansantalouteen? Ajaako Venäjän-kaupan pysähtyminen maamme taantumaan? Tilastolivessä puhutaan Suomen ja Venäjän välisistä talousyhteyksistä. Keskustelemassa ovat kehittämispäällikkö Matti Paavonen Tilastokeskuksesta ja ennustepäällikkö Markku Lehmus Etlasta, juontajana on osastopäällikkö Katri Kaaja. Lähetyksen kesto on noin 20 minuuttia. Lue myös koosteemme sodan vaikutuksiin liittyvästä tilastotiedosta.

Katso Tilastolive-keskustelu Suomen ja Venäjän kauppasuhteista Youtubessa.

Suomen ja Venäjän kauppasuhteet -tilastoliven tekstiversio

Kotitalouksien kulutus

21.4.2022

Mihin kotitalouksien rahat kuluvat? Miten poikkeuksellinen inflaatio heijastuu kulutukseen? Mitä käynnissä oleva kulutustutkimus kertoo kulutusverojen kohdentumisesta? Kulutuksesta ovat keskustelemassa yliaktuaarit Mika Lassander, Tuomas Parikka ja Henna Attila. Lähetyksen kesto on noin 11 minuuttia.

Katso Tilastolive kulutuksesta Youtubessa.

Kotitalouksien kulutus -tilastoliven tekstiversio

Kansantalous 2021

15.3.2022

Mitä taloudessa tapahtui vuonna 2021? Miten eri sektorit kehittyivät? Kansantalouden tilinpidon ja sektoritilien tuoreita lukuja taustoittavat yliaktuaarit Tapio Kuusisto ja Nata Kivari sekä osastopäällikkö Katri Kaaja. Lähetyksen kesto on noin 11 minuuttia.

Katso Tilastolive Suomen talouden tilasta vuonna 2021 Youtubessa.

Kansantalous 2021 -tilastoliven tekstiversio

Jätteet ja kierrätys – taittuiko kulutuksen jätteiden määrän kasvu koronavuonna?

9.12.2021

Tilastoliven suorassa lähetyksessä puhutaan jätteistä ja kierrätyksestä. Jatkuiko yhdyskuntajätteen määrän kasvu vuonna 2020? Tapahtuiko jätteiden hyödyntämistavoissa muutoksia? Näkyykö koronatilanne kulutuksessa syntyneen jätteen määrässä? Keskustelemassa ovat Tilastokeskuksen ympäristötilastojen asiantuntija, yliaktuaari Juha Espo ja osastopäällikkö Katri Kaaja. Lähetyksen kesto on noin 7 minuuttia.

Katso jäteaiheinen tilastolive YouTubessa.

Jätteistä ja kierrätyksestä kertovan tilastoliven tekstiversio

Mies ratissa, nainen kyydissä? – Puhetta autoilun tasa-arvosta

15.11.2021

Autoilusta on tullut ensisijainen liikkumistapa, ja monissa perheissä auton omistaminen on itsestäänselvyys. Miltä autoilu näyttää, kun ilmiötä katsoo sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta? Ovatko autot ja autoilu yhä ensisijaisesti miesten maailmaa? Onko ammatikseen autoileva nainen edelleen harvinaisuus?  Millaisia viitteitä ajokorttitilastot antavat autoilun tulevaisuudesta? Autoilun tasa-arvoulottuvuuksia suorassa lähetyksissä pohtivat erikoistutkija Marjut Pietiläinen, yliaktuaari Matti Kokkonen ja osastopäällikkö Hannele Orjala. Lähetyksen kesto on noin 15 minuuttia.

Katso tilastolive autoilun tasa-arvosta YouTubessa.

Autoilun tasa-arvosta kertovan tilastoliven tekstiversio

Väestöennuste – Mitä väestöennuste kertoo ja millaisia ilmiöitä väestökehityksessä on tällä hetkellä?

30.9.2021

Tilastoliven suorassa lähetyksessä keskustellaan Tilastokeskuksen tuoreesta väestöennusteesta. Millainen on väestökehityksen suunta? Onko tuloksissa jotain yllättävää? Yliaktuaari Markus Rapo ja osastopäällikkö Hannele Orjala pohtivat, millaista kehitystä on nähtävissä syntyvyydessä, kuolleisuudessa ja muuttoliikkeessä. Lähetyksen kesto on noin 15 minuuttia.

Katso tilastolive väestöennusteesta YouTubessa.

Väestöennusteesta kertovan tilastoliven tekstiversio.

Lue lisää uutisesta.