Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 1.10.2012

Kotitalouksien säästämisaste kasvoi toisella vuosineljänneksellä

Kotitalous- ja yrityssektorien keskeisten indikaattoreiden kehitys on ollut vuoden 2012 toisella vuosineljänneksellä erisuuntaista verrattuna näiden indikaattoreiden yleiseen kehitykseen viimeisen kahden vuoden aikana. Kotitaloussektorin säästämisaste kasvoi verrattuna edellisvuoden vastaavaan neljännekseen. Yrityssektorin voittoaste laski vuodentakaisista luvuista. Kotitalouksien oikaistu käytettävissä oleva tulo kasvoi vuoden aikana maltillisesti. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen neljännesvuosittaisesta sektoritilinpidosta.

Kotitalouksien ja yritysten keskeiset indikaattorit

Kotitalouksien ja yritysten keskeiset indikaattorit
Kotitalouksien säästämisaste oli vuoden 2012 toisella neljänneksellä 0,8 prosenttia. Vuosi sitten luku oli -0,1 prosenttia. Säästämisaste on säästön osuus käytettävissä olevasta tulosta. Viimeisen kahden vuoden aikana säästämisaste on ollut enimmäkseen laskusuunnassa, mutta tuoreimmalla vuosineljänneksellä säästämisaste kasvoi. Kotitalouksien investointiaste oli toisella neljänneksellä 13,6 prosenttia käytettävissä olevasta tulosta. Edellisvuoden vastaava luku oli 13,0 prosenttia. Suurin osa kotitalouksien investoinneista muodostuu asuntoinvestoinneista.

Kotitalouksien oikaistu käytettävissä oleva tulo, OECD:n suosittelema mittari taloudellisen hyvinvoinnin kehityksestä, kasvoi nimellisesti 2,5 prosenttia edellisvuoden vastaavasta neljänneksestä. Oikaistu käytettävissä oleva tulo saadaan lisäämällä kotitaloussektorin käytettävissä olevaan tuloon julkisen sektorin tuottamia palveluja, kuten koulutus-, terveys- ja sosiaalipalvelut.

Vuoden 2012 toisella neljänneksellä yritysten voittoaste, eli voittojen osuus arvonlisäyksestä, oli 24,7 prosenttia. Vuosi sitten vastaava luku oli 27,6 prosenttia. Yritysten investointiaste, eli investointien osuus arvonlisäyksestä, oli vuoden 2012 toisella neljänneksellä 21,9 prosenttia. Vuodentakainen investointiaste oli likimain sama, 22,1 prosenttia.

Tilastokeskus julkaisee nyt ensimmäistä kertaa neljännesvuosittaisia tietoja sektoritilinpidosta. Tiedot on laskettu aikaisemmin vain EU:n käyttöön. Sektoritili sisältää vain käypähintaisia lukuja. Voitto-, säästämis- ja investointiasteet on laskettu nettomääräisistä luvuista. Kotitaloudet eivät sisällä kotitalouksia palvelevia voittoa tavoittelemattomia yhteisöjä.


Lähde: Sektoritilit, Tilastokeskus

Lisätietoja: Jesse Vuorinen 09 1734 3363, Erkki Lääkäri 09 1734 3355, jesse.vuorinen@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Ari Tyrkkö

Julkaisu pdf-muodossa (507,0 kt)

Katsaukset
Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Kuviot
Laatuselosteet

Päivitetty 1.10.2012

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Sektoritilit neljännesvuosittain [verkkojulkaisu].
ISSN=2243-4976. 2. vuosineljännes 2012. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 18.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/sekn/2012/02/sekn_2012_02_2012-10-01_tie_001_fi.html