Kehittyneen tietotuotantomme avulla voidaan löytää ratkaisuja Suomen nykyisiin ja tuleviin haasteisiin. Tilastokeskuksen johto ehdottaa tulevan hallituksen ohjelmaan konkreettisia kirjauksia, joiden pohjalta päästäisiin nopeasti liikkeelle.
- Tämä juttu on arkistoitua sisältöä, joka tarjotaan luettavaksi sellaisenaan. Tämän vuoksi siinä voi olla saavutettavuusongelmia.
Hyvää suomalaista vuosikertaa

Tammikuussa syntyi vielä kaukana siintävän Suomen tasavallan ensimmäinen presidentti K. J. Ståhlberg.
Helmikuussa annettiin Keisarillisen Majesteetin Armollinen Asetus kunnallishallituksesta eli vuoden 1865 kunnallisasetus, kunnallisen itsehallintomme peruskivi.
Vesien kohistessa Tammerkoskessa Fredrik Idestam perusti sen varteen puuhiomon, Nokia Aktiebolagin. Siitä alkoi puuta raaka-aineena käyttävä paperiteollisuus Suomessa.
Mitä taiteeseen tulee, huhtikuussa näki päivänvalon taidemaalari Akseli Gallen-Kallela, syyskuussa virkaveli Pekka Halonen.
Lokakuun 4. päivänä senaatti antoi kanslianeuvos Gabriel Reinille tehtäväksi käynnistää tilastotoimiston perustamistyöt. Suomen tilastotoimen historia -teoksen mukaan Väliaikainen tilastollinen toimisto aloitti toimintansa ”eräässä arkiston huoneessa” senaatintalossa 1. joulukuuta.
Viikko sen jälkeen sata kilometriä pohjoisemmassa Hämeenlinnassa päästi ensimmäisen äänensä vastasyntynyt Jean Sibelius.
Viisi minuuttia Wikipediassa kertoo: kovassa seurassa kilpailee 150-vuotisjuhlavuonna Tilastokeskus huomiosta. Se pärjää kuitenkin, kun keskittyy tavoilleen uskollisena kertomaan oikeasti kiinnostavasta asiasta. Onhan tilasto tiivistä kuvausta meistä, Suomen ja suomalaisten tilasta.
Lue samasta aiheesta:
Tutkija- ja aineistopalvelun määrittäminen Tilastokeskuksen tehtäväksi on merkittävin lainsäädäntöön tehty muutos. Yhdessä rekisterinpitäjien ja tutkijayhteisön kanssa voimme luoda rekisteritutkimukselle kansainvälisesti ainutlaatuisen tutkimusinfrastruktuurin.
Tilastokeskus ottaa tänään käyttöön uuden visuaaliseen ilmeen. Uudella ilmeellä haluamme paitsi puolustaa luotettavaa tietoa myös innostaa ihmisiä tilastojen inspiroivaan maailmaan.
Suomessa on laadukkaat rekisterit. Niistä saatavaa tietoa yhdistelemällä syntyy tietovarallisuus, joka on Suomen kilpailuetu. Sitä hyödyntämällä teemme parempia päätöksiä tulevaisuudessa.
Lapsia koskevaa tietoa on paljon, mutta usein koetaan, että se on sirpaleista ja hajallaan. Tätä puutetta Tilastokeskus paikkaa tuottamalla laajan Tieto&trendit -artikkelisarjan lasten maailmaa avaavista tilastotiedoista. Lapset Suomessa -artikkelisarja nostaa esille yhteiskunnallisesti merkittävän aiheen tuottamalla vuoden ajan analyysia lasten elinoloista noin 30 artikkelin välityksellä.
Kun halutaan lisätä laadukkaan tilastotiedon käyttöä yhteiskunnassa, tulee tiedon löytämisen olla helppoa. Tilastotoimijoiden kunnianhimoisena tavoitteena on yhden luukun periaate, jossa kaikki virallinen tilastotieto löytyy samasta paikasta.
Laadukas tieto on kuin design-tuote: se on kestävää, monikäyttöistä ja ajassa merkityksensä säilyttävää.
Digitaalisen datan merkitys taloudessa, kulttuurissa ja viihteessä kasvaa koko ajan, ja tilastoinnin piirissä on vain hyvin pieni osa kaikesta nykymaailmassa syntyvästä datasta. Tämä haastaa tietoa tuottavat viranomaiset – millainen data on merkityksellistä kansalaisille, yrityksille tai päätöksenteolle?