Innovaatiotoiminnan tilinpäätösindikaattorit -tilaston menetelmäkuvaus

Yleiskuvaus

Innovaatiotoiminnan tilinpäätösindikaattorit -tilasto kuvaa innovaatiotoimintatilastoon kuuluvien yritysten tilinpäätöstietoja. Tilaston tiedot on tuotettu hyödyntämällä mikrodatalinkkausta (Micro Data Linking, MDL), jossa yksikköaineistoja yhdistelemällä luodaan uutta tilastotietoa.

Tilastoyksikkö

Innovaatiotoiminnan tilinpäätösindikaattoreiden tilastoyksikkö on yritysyksikkö. Yritysyksikkö on liiketoiminnallinen kokonaisuus, joka muodostuu yhdestä tai useammasta oikeudellisesta yksiköstä (y-tunnuksesta).

Tilaston perusjoukko

Innovaatiotoiminnan tilinpäätösindikaattorit -tilaston perusjoukko pohjautuu innovaatiotoimintatilaston perusjoukkoon, pois lukien toimiala K (Rahoitus- ja vakuutustoiminta). Innovaatiotoiminnan tilinpäätösindikaattoreiden perusjoukkoon kuuluvat vähintään kymmenen henkeä työllistävät yritykset toimialoilla B-C-D-E-G46-H-J -M71-M72-M73.

Lisäksi innovaatiotoiminnan tilinpäätösindikaattorit -tilaston perusjoukkoon kuulumisen edellytyksenä on se, että yritys on ollut aktiivisena koko tarkastelujakson ajan. Vuoden 2024 julkaisussa tarkastelujakso käsittää vuodet 2018–2022.

Tietolähteet

Innovaatiotoiminnan tilinpäätösindikaattorit -tilastossa on yhdistelty innovaatiotoimintatilaston, yritysten rakenne- ja tilinpäätöstilaston, kokeellisen kasvuyritystilaston sekä alueellisen yritystoimintatilaston tietoja. Lisäksi tilastossa hyödynnetään rekisteriaineistoja kuten yritysrekisteriä.

Menetelmät

MDL - mikrodatalinkkaus

Innovaatiotoiminnan tilinpäätösindikaattorit -tilaston tiedot on tuotettu hyödyntämällä mikrodatalinkkausta, jossa yksikköaineistoja yhdistelemällä luodaan uutta tilastotietoa. MDL edustaa tilastotuotannossa lähestymistapaa, jossa pyrkimyksenä on hyödyntää yksinomaan olemassa olevia tilastoaineistoja uusien tietojen tuottamiseksi.

Mikrodatalinkkauksen vaatimuksena on tilastoaineistot, jotka käyttävät samaa tilastoyksikköä.  Innovaatiotoiminnan tilinpäätösindikaattoreissa tilastoyksikkö on yritysyksikkö, joka on käytössä myös tilaston lähdetilastoissa. Yritysyksikön lisäksi mikrodatalinkkauksessa voidaan käyttää oikeudellista yksikköä, jotka yksilöidään y-tunnuksella.

Tilinpäätösindikaattoreiden tapauksessa yhdistetylle yksikköaineistolle on otoksen ja kohdejoukon yhdenmukaisuuden parantamiseksi laskettu tavanomaiset painokertoimet. Rekisteriaineistoihin perustuvien tilinpäätösaineistojen ansiosta käytännössä kaikille innovaatiotutkimuksen havainnoille on löydettävissä tilinpäätöstiedot. Tämän ansiosta painokertoimien laskennassa on voitu käyttää pitkälti samaa lähestymistapaa kuin varsinaisessa innovaatiotoimintatilastossa.

Innovaatiotoiminnan tilinpäätösindikaattoreissa kertoimet perustuvat yritysten toimialoista ja kokoluokista muodostettujen ositteiden suhteelliseen edustavuuteen otoksessa: mitä pienempi osuus populaation yrityksistä on edustettuna otoksessa, sitä suuremman painon kyseiseen ositteeseen kuuluvat havainnot saavat.

Aineiston käsittely ja validointi

Mikrodatalinkkauksen yhteydessä varmistetaan, että yhdisteltävät tiedot kuvaavat samaa yritystä. Aineiston laadinnassa on pyritty huomioimaan yritysjärjestelyiden aikasarjaa vääristävät vaikutukset kaikkein merkittävimpien yritysjärjestelyiden osalta. Mikäli yritysjärjestely on katsottu tarkasteltavien ilmiöiden kannalta epäoleelliseksi (esimerkiksi samaan konserniin kuuluvien tytäryhtiöiden yhdistyminen puhtaasti hallinnollisista syistä), järjestelyn aiheuttama keinotekoinen tasomuutos eri tilinpäätösmuuttujien aikasarjoissa on pyritty häivyttämään kertomalla järjestelyä edeltävä aikasarjan osa erityisellä muunnoskertoimella.

MRP - Multilevel Regression and Poststratification

MRP (Multilevel Regression and Poststratification) tarjoaa monitasoiseen regressiomalliin perustuvan lähestymistavan otoksiin pohjautuvien havaintojen yleistämiseksi, joka kykenee huomioimaan tavanomaisia vaihtoehtoja paremmin otoksen ja kohdejoukon väliset epäjohdonmukaisuudet. Otospohjaisiin aineistoihin perustuvassa tilastotuotannossa on perinteisesti käytetty erinäisiä painokertoimia otosaineistojen ”korottamiseksi” vastaamaan edustamansa populaation tasoa. Perinteiset painotusmenetelmät ovat kuitenkin herkkiä otokseen liittyville vinoumille, mikä on varteenotettava ongelma etenkin silloin, kun aineistoa käytetään alkuperäisestä käyttötarkoituksesta poikkeavien osajoukkojen tarkasteluun.

Innovaatiotoiminnan alueellista jakaumaa ja kasvuyritysten innovaatiotoimintaa kuvaavat indikaattorit on tuotettu MRP-menetelmällä. MRP-menetelmän lähtökohtana on regressiomalli, jonka avulla estimoidaan yksittäisten yritysten todennäköisyyttä toteuttaa tietynlaista innovaatiotoimintaa (esimerkiksi, tuoteinnovaatioiden tekeminen). Regressiomallissa, joka on siis pohjimmiltaan ennustemalli, vastemuuttujina on otosaineistossa olevia muuttujia, kun taas selittävinä muuttujina käytetään rekisterimuuttujia, joista tiedot ovat saatavilla kaikille yrityspopulaation yrityksille. Lisäksi selittävinä muuttujina voidaan käyttää yritysjoukkoja koskevia tietoja, jotka eivät ole tiedossa kaikille yksittäisille yrityksille (esimerkiksi, toimialan t&k-menot).

Mallin parametrit estimoidaan otoksessa olevien yritysten tietojen perusteella, minkä jälkeen estimoitu malli sovitetaan kohdeyrityspopulaatiolle. Malli tuottaa jokaiselle populaation yritykselle todennäköisyyden kuulua tiettyyn innovaatiotoiminnan määrittämään joukkoon ja näiden todennäköisyyksien (tai osuuksien) perusteella kyetään estimoimaan kyseiseen ryhmään kuuluvien yritysten yhteenlaskettuja lukumääriä suuremmissa yritysjoukoissa.

Tietojen vertailukelpoisuus

Hieman erilaisesta perusjoukosta ja menetelmästä johtuen, innovaatiotoimintatilaston ja innovaatiotoiminnan tilinpäätösindikaattorit -tilaston tiedot eivät täysin vastaa toisiaan. Tilinpäätösindikaattoreiden osalta kohdejoukko eroaa virallisesta tilastosta kokeellisen tilaston paneeliasetelmasta johtuen: kohdejoukkoon, ja edelleen paneeliin, on valittu ainoastaan yritykset, jotka ovat olleet toiminnassa koko innovaatioaineiston viitevuotta edeltävän viisivuotisen tarkastelujakson ajan. Lisäksi innovaatiotoiminnan tilinpäätösindikaattorit -tilasto ei sisällä toimialan K (Rahoitus- ja vakuutustoiminta) yrityksiä. Muilta osin yksikkörajaus noudattelee virallisen tilaston linjaa: kokoluokkien ja toimialojen osalta yritysten tiedot on lukittu innovaatiotoimintatilaston viitevuotta vastaavaan tilanteeseen.

Käsitteet

Innovaatiotoiminta

Innovaatio

Tuoteinnovaatio

Prosessi-innovaatio

Tutkimus- ja kehittämistoiminta

Tilattu tutkimus ja kehittäminen