Asiantuntija-artikkelit ja ajankohtaisblogit
Sivuston näkymät
  • Tämä juttu on arkistoitua sisältöä, joka tarjotaan luettavaksi sellaisenaan. Tämän vuoksi siinä voi olla saavutettavuusongelmia.

Kesätyöpaikat ovatkin hieman tiukassa

25.7.2017
Twitterissä: @TaskinenP

Työllisyys kasvaa yleensä kohisten kesää kohti, kun nuoret siirtyvät työ­markkinoille. Säännöstä ei ole poikkeusta silloinkaan, kun yleinen suhdanne­tilanne on ollut heikko. Kesä­kuussa on ollut 2000-luvulla keski­määrin yli 140 000 työllistä enemmän kuin huhti­kuussa.

Tänä vuonna alku­kesän työllisyys­tilanne ei näytä kuitenkaan erityisemmin suosivan nuoria. 15–24-vuotiaita oli kesä­kuussa työllisinä vähemmän kuin aiempina vuosina vastaavana ajan­kohtana, kun taas 25–34-vuotiaiden työllisten määrä pysytteli lähes edellis­vuoden tasolla (kuvio 1).

Kuvio 1. 15–34-vuotiaiden työllisten määrä kesä­kuussa 2008–2017, tuhatta

Kuvio 1. 15–24- ja 25–34-vuotiaiden työllisten määrä kesä­kuussa 2008–2017  Lähde: Tilastokeskus, työvoima­tutkimus

Lähde: Tilastokeskus, työvoima­tutkimus

Kesäkuun työvoima­tutkimuksen työllisyys­luvut kertovat työllisten määrän noususta verrattuna edellisen vuoden kesä­kuuhun, mutta kehitys koskee vanhempia ikä­luokkia. Nuorten työllisten määrä kasvoi toki reilusti kesää kohti, kuten aina, mutta 15–24-vuotiaiden ikäryhmässä nousu oli aiempiin vuosiin verrattuna vaimeaa.

Vastaavasti työttömiä oli kaikkiaan vähemmän kuin viime vuoden kesä­kuussa, mutta 15–24-vuotiaiden työttömien määrä nousi. Tämä tarkoittaa sitä, että edelliseen vuoteen nähden nuoret aktivoituivat työ­markkinoilla. Toive kesä­työstä tai pysyvämmästä työ­suhteesta valmistumisen jälkeen kuitenkin jäi ainakin vielä kesä­kuussa monelta saavuttamatta.

Kesätyö on nimensä mukaisesti tarkoitettu määrä­aikaiseksi. 15–24-vuotiaista määrä­aikaisessa työ­suhteessa oli kesä­kuussa 193 000 henkilöä, joista yli puolet ei halunnutkaan pysyvää työtä (kuvio 2). Syy ei kaikilla välttämättä ole ”kesä­työ”, mutta useimmiten kyse lienee juuri siitä.

Vastaavasti 25–34-vuotiaita määrä­aikaisia työllisiä oli 129 000, joista yli­voimainen enemmistö ei ollut löytänyt pysyvää työtä vaikka haluaisi. Näyttää myös siltä, että uusia työ­sopimuksia on solmittu määrä­ajaksi 25–34-vuotiaiden ikäryhmässä jonkin verran aiempaa enemmän.

Kuvio 2. 15–34-vuotiaat määräaikaiset työlliset määrä­aikaisuuden syyn mukaan kesäkuussa 2017, tuhatta

Kuvio 2. Määräaikaisten työllisten määrä 15–34-vuotiaissa määrä­aikaisuuden syyn mukaan, kesäkuu 2017  Lähde: Tilastokeskus, työvoima­tutkimus

Lähde: Tilastokeskus, työvoima­tutkimus

Viime vuosina kesä- ja heinä­kuussa on ollut reilut sata tuhatta 15–24-vuotiasta työllistä, jotka eivät halua pysyvää työtä. Elokuussa määrä­aikaisten nuorten työllisten määrä laskee jo selvästi, kun kesä­loma- ja samalla kesätyö­kausi loppuu.

Blogikirjoitukset eivät ole Tilastokeskuksen virallisia kannanottoja. Asiantuntijat kirjoittavat omissa nimissään ja vastaavat kukin omista kirjoituksistaan.

Lue samasta aiheesta:

tk-icons