Koronapandemia on heijastunut kielteisesti monen alan työllisyyteen. Kokonaisuudessaan yrittäjien työllisyys on toipunut koronasta hyvin, mutta tietyillä toimialoilla työllisyystilanne on edelleen heikompi. Koronakriisi heijastui naisten yrittäjyyteen selvästi miesyrittäjiä enemmän.

Joulukerroin paljastaa jouluisimmat kunnat
Jouluna liikutaan vilkkaasti, ja joulun menoliikenne on tyypillisesti vilkkaimmillaan aattoa edeltävinä päivinä. Joulun aikaan Suomi jakautuu paikkoihin, joista lähdetään, ja paikkoihin, joihin saavutaan. Laskimme jokaiselle Manner-Suomen kunnalle väestön muutosta jouluna kuvaavan joulukertoimen. Seuraavassa tarkennamme joulumielisiä tuloksia.
Teleoperaattorien tietojen pohjalta laskettu joulukerroin näkyy kartalla, kun vie kursorin kunnan päälle. Kerroin kuvaa joulupäivän väkimäärää suhteessa kunnan tavanomaiseen väestöön. (Operaattoritiedot, ns. mobiilipaikannusdata, yleistetään eri aluetasoille ja suojataan automaattisesti ennen luovutusta Tilastokeskukselle.)
Olemme seuranneet mobiilidatan avulla kausittaista väestön vaihtelua ja kotimaanmatkailua 1.1.2020 lähtien. Juhannus aiheuttaa huomattavasti joulua suuremman äkillisen massaliikehdinnän. Alueelliset juhannuskertoimet ovatkin selvästi joulukertoimia suurempia. Tästä aiheesta julkaisimme blogin kesällä.
Joulukerrointa laskettaessa käytimme samaa verrokkipäivää kuin juhannuskertoimen laskennassa. Tavanomaista tilannetta edustavat väestöluvut keskiviikolta 1.4.2020. Vertailemme siis viime vuoden joulupäivää viime vuoden aprillipäivään. Alkukevät on Lapissa vielä tyypillisesti matkailusesonkia, mutta viime vuonna kausi päättyi ennenaikaisesti, ja Uusimaa suljettiin koronapandemian takia (kuvio 1).
Klikkaa kuvio isompana uuteen välilehteen.
Jouluksi mummolaan
Suomi kärsi korona-aallosta myös viime jouluna. Myös tuolloin suurempia kokoontumisia suositeltiin välttämään.
Joulukerroin-kartassa huomio kiinnittyy välittömästi tunturialueille, joissa väkimäärä yli kaksinkertaistui normaaliin verrattuna. Korkein joulukerroin on Pelkosenniemellä, 2,4, eli väkeä oli 140 prosenttia normaalia enemmän. Myös Muoniossa, Kittilässä ja Kolarissa väki yli kaksinkertaistui.
Kartalla on havaittavissa joulukerroinkytkös myös kuntiin, joissa yli 64-vuotiaiden väestöosuus on suuri. Tämä antaa viitteitä siitä, että jouluna olisi kokoonnuttu vanhemman polven luokse. Jouluksi mummolaan, niin kuin lauluissakin sanotaan. Tutustu väestön ikärakenteeseen kunnittain ja muihin avoimiin alueaikasarjoihin karttapalvelumme Teemakartat-osassa.
Koronajoulusta toiseen
Kuvioon on puolestaan laskettu viime vuoden ja kuluvan vuoden päiväväestön indeksoidut aikasarjat hiihtokeskuskunnille Inari, Kittilä, Kolari, Kuusamo ja Muonio. 1.1.2020 saa indeksiarvon 100. Uudenvuoden jälkeen väestön määrä putoaa voimakkaasti, viime vuonna 60:n tietämille, eli väestö väheni 40 prosenttia.
Aikasarjasta havaitaan jälleen viime joulun lomakauden alun voimakas kasvu, mikä aiheuttikin huolta Lapin sairaaloiden kantokyvystä silloisessa koronatilanteessa.
Väki luonnollisesti poistuu kaupungeista jouluna tavanomaista viikonloppua enemmän ympäröiviin kuntiin tai vielä kauemmaksi. Monissa korkean joulukertoimen kunnissa on myös runsaasti loma-asuntoja.
Helsingin perusväestöstä poistui jouluna 14 prosenttia, mutta sen itäisessä naapurissa Sipoossa joulunvietto toi kuntaan 20 prosenttia enemmän väkeä. Eniten väki väheni jouluna Tampereella, 19 prosenttia.
Hyvää joulua kaikkialle Suomeen!
Pasi Piela työskentelee kehittämispäällikkönä Tilastokeskuksen Kumppani- ja ekosysteemisuhteissa. Hän siirtyy joulupäivänä Pirkanmaalle mökkeilemään. Ossi Nurmi työskentelee yliaktuaarina Tilastokeskuksen Liikenne ja matkailu -ryhmässä ja viettää joulunsa pääkaupunkiseudulla.
Lue samasta aiheesta:
Monelle yrittäjälle korona on tarkoittanut työn vähenemistä, lomautuksia tai irtisanomisia. Osa on voinut kuitenkin tehdä liiketoimintaansa muutoksia, joiden turvin selvitä korona-ajasta. Koronakriisin vaikutukset työelämään -kyselyssä selvitettiin pandemian vaikutuksia työhön. Millä tavoin yksinyrittäjät ja työnantajayrittäjät sopeutuivat korona-aikaan?
Lähisuhdeväkivalta ei erityisesti lisääntynyt ensimmäisenä koronavuonna, kertovat poliisin tietoon tulleisiin rikoksiin pohjautuvat tilastot. Uhreista suurin osa oli naisia. Rikosuhritutkimuksen mukaan väkivaltakokemukset ovat koronarajoitusten myötä vähentyneet. Kevään 2020 koronatilanne heijastui osin vastaajien kokemuksiin parisuhdeväkivallasta.
Joka seitsemäs työllinen työskenteli vuonna 2021 koko ajan kotona. Etätyön suosio on jatkunut useimmilla toimialoilla, ja niilläkin aloilla, joilla se on ollut vain osittain mahdollista, on löydetty uusia tapoja työskennellä etänä.
Työvoimatutkimuksen uudistunut kysymistapa on osaltaan voinut nostaa hiukan yötyöntekijöiden osuutta aiempaan verrattuna.
Verkkomedian seuraaminen yleistyi erityisesti pandemian alussa – toisena vuotena muutokset pienempiä
Nettitelevisio, uudet äänimediat, somekanavat ja muu verkkomedia saivat paljon uusia käyttäjiä vuonna 2020, mutta toisena pandemiavuonna kasvutahti näyttää hidastuneen. Yksityisiä nettipuheluita soittaneiden osuus jopa väheni. Useampi kuin joka viides nuori käyttää netin deittisovelluksia, ja kaikkiaan deittipalveluilla on yli 360 000 suomalaiskäyttäjää. Verkkomedian ohella myös perinteiset joukkoviestimet ovat keränneet yleisöjä korona-aikana.
Suomen yhdyskuntajätteen määrä – 596 kiloa asukasta kohti vuonna 2020 – ei juuri imartele: EU-keskiarvo per asukas oli vain 505 kiloa. Jätteiden vähentämisen ja kierrätyksen edistämisen edellyttämät muutokset vaativat tuekseen avointa faktapohjaista keskustelua ja viime kädessä arjen tekoja meiltä kaikilta.
Kuntien väliset muutot kerrostaloista pientaloihin ovat lisääntyneet vuosina 2020 ja 2021. Erityisesti 30–40-vuotiaat vaihtavat isompaan asuntoon.