Lähisuhdeväkivalta ei erityisesti lisääntynyt ensimmäisenä koronavuonna, kertovat poliisin tietoon tulleisiin rikoksiin pohjautuvat tilastot. Uhreista suurin osa oli naisia. Rikosuhritutkimuksen mukaan väkivaltakokemukset ovat koronarajoitusten myötä vähentyneet. Kevään 2020 koronatilanne heijastui osin vastaajien kokemuksiin parisuhdeväkivallasta.

Palkankorotuslinja selvillä – korona syö inflaation
Palkankorotukset ovat asettuneet yksityisellä sektorilla 3,3 prosenttiin vuosille 2020-2021. Liukumat mukaan lukien ansiot tulevat nousemaan seuraavan kahden vuoden aikana viitisen prosenttia.
Keskitetystä palkkaratkaisusta ei puhuta, mutta palkankorotukset seuraavalle kahdelle vuodelle ovat toimialasta riippumatta desimaalilleen samansuuruiset, vain sopimusten korotustahti on hieman erilainen.
Kiky-24 sai neuvotteluissa suuren roolin. Työntekijöille 24 tunnin poistaminen sopimuksista oli sovun ehdoton edellytys ja työnantajille kilpailukyvyn säilyttäminen elinehto. Tunnit poistuivat, mutta ilmaantuivat sopimuksiin toiseen kohtaan eri nimellä. Molemmat voittivat.
Valtiovarainministeriön viimeisin ennuste vuosien 2020 ja 2021 inflaatioksi on yhteensä kolme prosenttia. Viimeaikaisen talouskehityksen valossa VM joutuu korjaamaan ennustettaan kevään aikana selvästi alhaisemmaksi.
Muiden ennustelaitosten inflaatioarviot vaihtelevat 2 - 2,5 prosentin paikkeilla seuraaville kahdelle vuodelle. Oma arvioni vuosille 2020 ja 2021 on yhteensä hieman alle kaksi prosenttia.
Tammi-helmikuun 2020 inflaatio näyttää tietä koko vuoden hintakehitykselle. Ilman koronaa inflaatio olisi ollut tälle vuodelle prosentin verran. Tälle oli oletuksena yksityisen sektorin tehdyt työehtosopimukset, hallituksen tekemät hyödykeverojen korotukset, euron ja dollarin vaihtokurssin pysyminen 1,1 tuntumassa, raakaöljyn hieman alle 60 dollarin barrelihinta, muiden raaka-aineiden hintojen pysyminen vakaana sekä asuntojen ja vuokrien viime vuosia hitaampi hintakehitys.
Nyt meillä on ainakin kaksi inflaatioskenaariota.
Ensimmäisessä skenaariossa bensiinin hinta laskee Suomessa maalis-toukokuussa selvästi.
Tänään myydään raakaöljyn Brent-laadun futuureja toukokuulle 24 dollarin barrelihintaan. Raakaöljyn hinta pysyy siis ainakin kesään asti selvästi alle 30 dollarissa.
Kuluttajan pitäisi nähdä E95-bensiinin litrahinnan laskevan huhtikuun aikana 1,30 euron tuntumaan. Hitaalta näyttää hintojen lasku olevan Suomessa jälleen kerran. Ruotsissa bensan kuluttajahinta on laskenut viime päivinä huomattavasti nopeammin. Ruotsin kruunun devalvoituminen ei selitä sitä kuin pieneltä osin. Bensan litrahinta Ruotsissa on tänään 1,15 euroa.
Hallituksen päättämä polttoaineverojen nousu elokuussa 2020 nostaa kuluttajahintoja lähes 0,2 prosenttiyksikköä. Hallitus varmaan harkitsee veronkorotuksen siirtoa myöhäisempään ajankohtaan osana elvytyspakettia. Tässä skenaariossa öljyn hintojen lasku palautuu normaalitasolle loka-marraskuussa 2020 ja palvelusektori normalisoituu syksyn aikana.
Koronavirus ja raakaöljyn hinnanromahdus hidastavat inflaatiota voimakkaasti maailmanlaajuisesti kesän loppuun asti. Kulutuskysynnän laaja hiipuminen ja öljyn liikatarjonta laskevat polttoaineiden, matkojen ja palvelusektorin hintoja.
Kuluttajahintaindeksin laskijoiden ongelmana tulee olemaan, kuinka seurata palvelujen hintakehitystä, kun niitä ei ole tarjolla. Pitää muistaa, että alkuvuoden hinnanmuutoksilla on vuosikeskiarvolaskelmissa matemaattisesti suurempi paino kuin loppuvuoden tapahtumilla.
Tämän skenaarion toteutuessa vuoden 2020 keski-inflaatio painuu 0,4 - 0,5 prosenttiin. Alkukesällä nähdään muutama nollainflaation kuukausi. Tämä merkitsisi myös sitä, että työeläkkeiden nousu vuoden 2021 alussa jäisi 0,5 prosenttiin.
Toisessa skenaariossa öljyn hinta jäisi nykytasolle koko loppuvuodeksi, palvelusektori hyytyisi entisestään ja lomautukset lisääntyisivät laajasti. Tässä skenaariossa hallitus luopuisi elokuun alun polttoaineveron korotuksista. Vuosi-inflaatioksi tulisi noin 0,2 prosenttia.
Vuoden 2021 hintaennuste on vielä avoin, ja varsinkin hallituksen veronkorotukset ovat kysymysmerkki. Vuoden 2020 inflaation notkahdus näkyy hintojen nousuna vuonna 2021. Paluu normaaliin merkitsee myös inflaation kiihtymistä, kun vertailuluvut ovat alhaisia.
Viime vuosina inflaatioennusteet ovat lähes poikkeuksetta yliarvioineet hintakehitystä. Ensimmäisen skenaarion tapauksessa vuoden 2021 inflaatioksi tulisi 1,4 prosenttia. Toisessa skenaariossa vuoden 2021 inflaatio kiihtyisi ainakin 1,6 prosenttiin.
Ostovoiman ja bkt:n kasvu ovat kysymysmerkkejä
Palkankorotusten ja inflaatioennusteiden mukaisesti ostovoima kasvaa vuosien 2020-2021 aikana kolmisen prosenttia, palkat viisi ja inflaatio kaksi prosenttia. Lomautukset ja kasvava työttömyys sekoittavat näitä ostovoimanäkymiä.
Pahin skenaario olisi, jos ihmiset lopettaisivat tavaroiden ja palvelujen ostamisen. Bkt:n arvosta yli puolet tulee yksityisestä kulutuksesta.
Ennustuslaitokset arvioivat Suomen bkt:n kasvuksi vuoden 2019 lopulla prosentin sekä vuodelle 2020 että 2021. Vielä maaliskuun alkupäivinä näytti siltä, että Suomen viennin kasvua tulee avittamaan varsinkin Saksan talouden kasvu. Saksan ostopäällikköindeksi nousi lokakuun 2019 pohjalta selvästi maaliskuun alkuun asti ja oli korkeammalla kuin vuosi sitten.
24. maaliskuuta julkaistu Saksan ostopäällikköindeksin ennuste laski alle lokakuun 2019 pohjatason. Kansainvälisen talouden orastava myötätuuli on pysähtynyt koronaviruksen, öljyn hinnan ja pörssien laskun tuomiin ongelmiin.
Bkt:n kasvu painuu tänä vuonna Suomen Pankin ennusteen mukaan selvästi miinukselle. Jos kansainvälisen talouden ongelmat jäävät väliaikaisiksi, voi bkt kasvaa vuonna 2021 useita prosentteja.
Elämme hyvin hektisiä aikoja, nämä mietteet on kirjoitettu aamulla 30.3.2020 raakaöljyn ja Tokion pörssin laskutunnelmissa, viikon lopulla maailma voi näyttää toisenlaiselta.
Ilkka Lehtinen on Tilastokeskuksesta eläköitynyt inflaatioasiantuntija.
Lue samasta aiheesta:
Joka seitsemäs työllinen työskenteli vuonna 2021 koko ajan kotona. Etätyön suosio on jatkunut useimmilla toimialoilla, ja niilläkin aloilla, joilla se on ollut vain osittain mahdollista, on löydetty uusia tapoja työskennellä etänä.
Työvoimatutkimuksen uudistunut kysymistapa on osaltaan voinut nostaa hiukan yötyöntekijöiden osuutta aiempaan verrattuna.
Verkkomedian seuraaminen yleistyi erityisesti pandemian alussa – toisena vuotena muutokset pienempiä
Nettitelevisio, uudet äänimediat, somekanavat ja muu verkkomedia saivat paljon uusia käyttäjiä vuonna 2020, mutta toisena pandemiavuonna kasvutahti näyttää hidastuneen. Yksityisiä nettipuheluita soittaneiden osuus jopa väheni. Useampi kuin joka viides nuori käyttää netin deittisovelluksia, ja kaikkiaan deittipalveluilla on yli 360 000 suomalaiskäyttäjää. Verkkomedian ohella myös perinteiset joukkoviestimet ovat keränneet yleisöjä korona-aikana.
Suomen yhdyskuntajätteen määrä – 596 kiloa asukasta kohti vuonna 2020 – ei juuri imartele: EU-keskiarvo per asukas oli vain 505 kiloa. Jätteiden vähentämisen ja kierrätyksen edistämisen edellyttämät muutokset vaativat tuekseen avointa faktapohjaista keskustelua ja viime kädessä arjen tekoja meiltä kaikilta.
Kuntien väliset muutot kerrostaloista pientaloihin ovat lisääntyneet vuosina 2020 ja 2021. Erityisesti 30–40-vuotiaat vaihtavat isompaan asuntoon.
Leimakirveet heiluvat somessa, mutta kahtiajakojen molempia puolia voi ymmärtää. Nykyinen keskustelukulttuuri saa pohtivaiseksi bloggaajan, joka on lueskellut Lasse Lehtisen kirjaa sadan vuoden takaisesta Suomesta.
Inflaatiosta on tullut talouspolitiikan suosikkiaihe. Mitä inflaatiolla oikeastaan tarkoitetaan ja mitä se mittaa, kysyy Ilkka Lehtinen. Inflaatio on juuri nyt tärkeässä roolissa lähiajan korkojen ja pörssikurssien kehityksen kannalta.